vrijdag 06 mei 2022
06 mei 2022

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

6 mei 2022 - Na de uitgestelde editie van 2020 en die zonder publiek in 2021 kunnen we dit jaar opnieuw uitkijken naar een Koningin Elisabethwedstrijd die ten volle kan worden beleefd door de muzikanten én het publiek. 

Clara De Decker en Katelijne Boon © Geert Van Hoeymissen

Het wordt een feest voor alle fans van de cello, want dat unieke instrument met zijn warme timbre staat dit jaar centraal in het prestigieuze concours. En dat is na 2017 nog maar de tweede keer. Van 9 mei tot 4 juni zullen de beste cellisten uit de hele wereld zich met elkaar meten in Brussel. Bij VRT zitten de muziekliefhebbers op de eerste rij: op VRT NU, Canvas en Klara, en via VRT NWS en de sociale media.

Van de 152 ingeschreven muzikanten (tussen 18 en 31 jaar oud) werden er 68 geselecteerd voor de eerste ronde: 20 vrouwen en 48 mannen met 26 verschillende nationaliteiten. Daarbij is er één Belgische (Stéphanie Huang) en verder onder meer vier Nederlanders, zeven Fransen, negen Duitsers, tien Koreanen en twaalf Amerikanen. Én ook vier Russen en één Oekraïner. Vandaag weten we in welke volgorde ze aantreden en op maandag 9 mei beginnen ze aan hun concours.

Tijdens de eerste ronde (9 tot 14 mei) ligt de focus van de verslaggeving bij VRT vooral op de sociale media en nieuwsberichten. De concerten zelf worden gestreamd op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vanaf de halve finale wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden op VRT NU, Klara, Klara.be, de Klara-app, Canvas en het kanaal van Ketnet.

VRT NU wordt het centrale platform voor het aanbod rond de Koningin Elisabethwedstrijd bij VRT. Op de speciale KEW-pagina kan je vanaf 16 mei niet alleen terecht voor alle rechtstreekse uitzendingen, maar ook voor allerlei extra reportages, documentaires en andere video's. ​

Tijdens de halve finale in Flagey (16 tot 21 mei) werken Klara en Canvas nauw samen. Anders dan bij de vorige edities brengt Klara dit jaar naast de avondsessies ook de middagsessies live. Het neemt dan de Canvas-presentaties van Katelijne Boon over. Bij de avondsessies is het net andersom: dan neemt Canvas de Klara-presentatie van Nicole Van Opstal over. De middagsessies zijn te volgen op Canvas en de avondsessies op het kanaal van Ketnet. Katelijne en Nicole krijgen telkens het gezelschap van een eminente cellist.

Voor de finaleweek (30 mei tot 4 juni) strijken Klara en Canvas neer in Bozar. Voor Klara geeft Nicole Van Opstal commentaar, samen met cellist Benjamin Glorieux en een wisselende tweede gast, eveneens een cellist. Bij Canvas is Katelijne Boon de host van de avondvullende liveshows met gasten en reportages. Clara De Decker gaat als vliegende reporter voor en achter de schermen op zoek naar boeiende mensen en weetjes over het verloop van de wedstrijd.

Dat doen ook DeZes: een panel van zes jonge cellisten die de hele wedstrijd op de voet volgen en becommentariëren op de sociale media en in de programma’s op radio en tv. Uiteraard besteden ook de sociale media van Klara en Canvas volop aandacht aan de wedstrijd.

Naast de rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijd brengen Canvas en Klara nog een aantal extra’s, zoals een compilatie van de hoogtepunten (op 5 juni op Canvas), de slotconcerten (op 14 en 16 juni) en cello-specials in de reguliere Klara-programma’s.

VRT en RTBF zijn niet alleen mediapartners, maar ook coproducenten van de Koningin Elisabethwedstrijd. De nauwe samenwerking met de organisatie geeft de radio-, televisie- en online-redacties van VRT, en dus ook de luisteraars, kijkers en surfers, nóg meer mogelijkheden om de wedstrijd in optimale omstandigheden te volgen.

Dossier: Koningin Elisabeth wedstrijd

Meer over Koningin Elisabeth wedstrijd

Met VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Met VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Zo helder klinkt de winnaar van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd

Volg de finale van het concours bij VRT

De halve finale op Klara en Canvas

De KEW online en DeZes

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

Meer KEW: Extra’s en slotconcerten