vrijdag 06 mei 2022
06 mei 2022

Meer KEW: Extra’s en slotconcerten

6 mei 2022 - Naast de aandacht voor de Koningin Elisabethwedstrijd op Klara, klara.be en de sociale media, leeft de wedstrijd ook in de vertrouwde Klara-programma’s.

Sheku Kanneh-Mason Avalon.red. All rights reserved.

Meer KEW bij Klara

Zo brengt het ochtendprogramma Espresso (maandag tot vrijdag van 6 tot 9 uur) in de week voor de halve finale (vanaf 16 mei) een reeks over cellisten die hun instrument en muziek inzetten om in grote conflictsituaties een activistisch statement of een boodschap van hoop en veerkracht te brengen, zoals Pablo Casals onder Franco, Rostropovitsj tijdens de Sovjetperiode en Vedran Smailovic in Sarajevo.

In het middagprogramma Music Matters vertellen cellisten Stijn Kuppens, Amy Norrington en Karel Steylaerts aan de hand van enkele ‘sleutelplaten’ welke muziek hun leven heeft bepaald. Dat doen ze respectievelijk in de week van 16, 23 en 30 mei, telkens van maandag tot donderdag van 12 tot 14 uur.

Tijdens de week van de halve finale lopen Mark Janssens en Carlo Siau ’s middags van 14 tot 15 u. al warm voor de live uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd. Rode draad in hun programma is violiste Baiba Skride (Eerste prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2001), die een aantal concerten in Vlaanderen speelt.

Documentaire over de familie Kanneh-Mason

Canvas brengt tijdens de laatste avondsessie van de halve finale (op zaterdag 21 mei) in afwachting van de ​ proclamatie een documentaire over de merkwaardige muzikale familie Kanneh-Mason. In 7 lives of music – The Kanneh-Mason Family maken we kennis met alle zeven de begaafde kinderen Kanneh-Mason, en vooral met cellist Sheku. De Kanneh-Masons zijn jong, zwart, extreem getalenteerd en hebben een missie: tonen dat klassieke muziek niet alleen voor en door blanken wordt gemaakt. De familie woont in Nottingham, maar heeft haar roots in de Caraïben en Sierra Leone. De film volgt hen thuis en bij concerten en tournees in Europa. Sheku won in 2016 als eerste zwarte muzikant de BBC Young Musician Competition en de Britse koninklijke familie nodigde hem uit om met zijn cello het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle op te luisteren. De documentaire is ook te bekijken op VRT NU.

Het beste van de Koningin Elisabethwedstrijd

Daags na de finale, op zondag 5 juni, blikt Canvas om 21.00 u. terug op de hoogtepunten van het concours in Het beste van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Slotconcerten

Afsluitend zijn er nog de twee Slotconcerten in Bozar. 

Op dinsdag 14 juni treden de 4de, 5de en 6de laureaat op met het Antwerp Symphony Orchestra, o.l.v. Giordano Bellincampi. Het concert wordt uitgezonden door Klara (vanaf 20.00u.). 

De eerste drie laureaten sluiten deze cello-editie af op donderdag 16 juni, samen met het Belgian National Orchestra, o.l.v. Eivind Aadland. Dit concert wordt vanaf 20.00 u. uitgezonden op Klara en het kanaal van Ketnet, met commentaar van respectievelijk Nicole Van Opstal en Katelijne Boon.

De Canvas-Klaraprijs

De kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara kiezen ook zelf hun favoriete finalist. Die wint de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. Stemmen kan via de website van Klara en via Canvas op VRT NU.

Dossier: Koningin Elisabeth wedstrijd

Meer over Koningin Elisabeth wedstrijd

Met VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Met VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Zo helder klinkt de winnaar van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd

Volg de finale van het concours bij VRT

De halve finale op Klara en Canvas

De KEW online en DeZes

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

Meer KEW: Extra’s en slotconcerten