maandag 02 mei 2022
02 mei 2022

1998-2009

Wat gebeurde er zoal in de omroepwereld tussen 1998 en 2009: de BRTN wordt VRT, de komst van Ketnet en Canvas, Radio 3 wordt Klara, Vlaanderen viert 50 jaar televisie, Themasites voor nieuws en sport, TV 1 wordt Eén, Music for Life en de start MNM. 

In de rest van de wereld zijn er o.a. de aanslagen van 9/11 en de komst van de euro. 

Waarschuwing:

Op deze pagina staat ingevoegde content uit YouTube dat cookies wil schrijven of uitlezen. Om de filmpjes te kunnen bekijken moet je daar toelating voor geven.

Klik op het jaartal van uw voorkeur of scroll door de pagina

1998  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007  2008  2009 

1998

BRTN wordt VRT

Het nieuwe decreet geeft aan de openbare omroep het statuut van een naamloze vennootschap. De openbare omroep krijgt als naam VRT, wat staat voor Vlaamse Radio- en Televisieomroep.

Thuisdag

Vanaf 1998 organiseert de VRT regelmatig Thuisdagen, waarin de Thuisfans, de acteurs even kunnen ontmoeten, of samen een selfie kunnen maken.

Netsites volgen elkaar op

In 1998 kregen verschillende netten een eigen website. Tot dan was bijvoorbeeld de informatie van TV1 te vinden op een subsite van vrt.be.

Nadat in 1995 RVi en Studio Brussel een eigen website kregen, kwamen de jaren nadien de andere netten aan de beurt: Radio 1, Radio Donna (de voorloper van MNM werd eerste Radio Donna genoemd, pas later werd dat Donna), Radio 2, Radio 3 (de voorloper van Klara), TV1 en Canvas. In 2000 kreeg ook Ketnet een eigen website.
Radio1.be en RVi.be waren de eerste websites die de surfers toelieten om ook te luisteren naar beide radionetten via het internet.

De mol

Eind 1998 ziet op de VRT een nagelnieuw spelprogramma het licht: De mol. Het wordt een geweldig succes. Dat blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt en de reeks is de volgende jaren ook in talloze andere landen te zien. Uiteindelijk zouden de makers er in 1999 ook de prestigieuze Gouden Roos van Montreux mee winnen, zowat de hoogste onderscheiding in het Europese televisielandschap. U ziet een fragment uit de laatste aflevering van de eerste reeks.

1999

Het peulengaleis

Hugo Matthysen, meester van de absurde humor komt in 1999 op de proppen met een nieuw programma: het Peulengaleis. Het wordt een aaneenschakeling van humoristische rubrieken, waarvan sommige intussen tot het collectieve geheugen van Vlaanderen behoren; van de gammajeannetten tot Yvonne en Yvette. En ook de Jos Bosmans-show.

W817

Een van de eerste jeugdseries op het prille Ketnet is W817. Het wordt al gauw een van de paradepaardjes van de zender, want W817 haalde de ene na de andere prijs binnen: de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor het beste jeugdprogramma, de Schipper voor beste jeugdreeks, de Gouden Zapper en de homofolieprijs. Hier ziet u aflevering 14 uit reeks 2.

Flikken

Na het succes van krimi's als Heterdaad werd in 1999 Flikken gelanceerd. De politiereeks werd al gauw heel populair bij het grote publiek. Het decor was de stad Gent, die met haar middeleeuwse gebouwen vaak voor mooie plaatjes zorgde.

U ziet hier een fragment uit de 13de aflevering van reeks 5: Aan de waterkant.

2000

In de gloria

Met In de gloria wordt op Canvas, de zender voor de meerwaardezoeker, opnieuw ingezet op een iets moeilijkere humor. Elke aflevering bestaat uit een resem aan reportages en rubrieken over de 'gewone mens uit de straat' die doorgaans verre van gewoon blijkt te zijn. Absurde humor van de bovenste plank.

De rode loper

In 2000 ziet De rode loper het levenslicht. De openbare omroep wil daarmee aan haar kijkers informeren over het laatste showbizznieuws. Oorspronkelijk was de presentatie nog in de handen van Lieve Ketelsleghers en Johan Persyn, maar later zou een andere ploeg het roer overnemen. Daarmee zou het programma definitief in een plooi vallen met haar eigen stijl; respectvol maar met de knipoog. In mei 2011, na meer dan 10 jaar verdween De rode loper van het scherm.

Radio 3 wordt Klara

In 2000 voert Radio 3 een moderniseringsoperatie door. Er komt een naamsverandering en uiteindelijk valt de keuze op 'Klara'. Een vrouwennaam, net zoals Donna, maar vooral de afkorting van 'klassieke radio'. In 2010 viert Klara haar tiende verjaardag.

2001

Stille waters

In 2001 is Vlaanderen 13 afleveringen lang in de ban van Stille waters, een dramaserie van TV1.
Het verhaal speelt zich af langs de boorden van de Schelde. Een jonge vrouw, Jana Meyer, gaat op zoek naar de oorzaak van haar vaders dood en wordt in deze zoektocht geconfronteerd met de macht van industrieel Alex Vorlat.

Het leven zoals het is: luchthaven- Faillissement Sabena

Wanneer op 11 september 2001 de WTC-torens naar beneden worden gehaald, breekt een crisis uit in de luchtvaartsector. Het noodlijdende Sabena behoort tot een van de eerste slachtoffers en gaat op 7 november 2001 failliet. Het is het grootste faillissement dat België ooit gekend heeft. Het leven zoals het is volgt het op de voet.

1 jaar gratis

Tegen 2001 had Herman Van Molle al een stevige reputatie als quizmaster en dat bevestigde hij opnieuw in 1 jaar gratis. Niet alleen kennis stond centraal, er werd ook gewaakt over een warme sfeer tussen de verschillende kandidaten. Elke week viel er iemand uit het bonte allegaartje kandidaten af, maar die kon steevast uithuilen bij Katja Retsin. We kijken naar de finale van reeks zeven. Vanaf 2020 werd de formule hernomen.

Aanslagen 9/11

Op 9 september 2001 gebeurde er wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: gekaapte passagiersvliegtuigen doorboorden de Twin Towers van het World Trade Center in New York. In totaal vonden er die dag vier terroristische aanslagen plaats in Amerika. De beelden tonen het ongeloof en de berichtgeving van enkele minuten na de aanslag.

Videospeler inladen...

2002

Spring

In Spring maakten we kennis met de belevenissen van tieners die op hun eigen benen leren staan. Muziek is zowel voor de danseressen als de muzikanten die in de dansschool vertoeven bijzonder belangrijk in hun zoektocht naar een leven vol geluk, vriendschap en plezier. Vele bekende gezichten zullen daarna nog vaak te zien zijn op de openbare omroep. We zien aflevering 1 uit het tweede seizoen.

Tony Mary gedelegeerd bestuurder

Tony Mary wordt in 2002 de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. De omroep zette in de jaren onder zijn leiding belangrijke stappen in de digitalisering van de media.

In 2006 loopt de spanning tussen het VRT-management enerzijds en de Raad van Bestuur en de Vlaamse overheid anderzijds op. De herschikking van de bevoegdheden van de Raad van Bestuur en die van het management zorgen hiervoor. Maar ook de nieuwe beheersovereenkomst en een reeks incidenten leiden tot bestuursmoeilijkheden bij de openbare omroep. Uiteindelijk wordt Tony Mary ontslagen wegens een incident over het uitzenden van previews op Belgacom TV. Zijn ontslag verloopt in bijzondere omstandigheden. Hier ziet u een fragment uit Terzake.

Intrede van de Sint

Vanaf 2002 ontstaat de traditie waarbij Sinterklaas zijn plechtige intrede doet in Antwerpen. Sinterklaas en zijn gevolg houdt vanop het balkon van het stadhuis zijn toespraak. Voor de dove kinderen zijn er VGT-pieten (editie 2016).

2003

De pappenheimers

Hoewel men vaak heeft beweerd dat deze formule niet werkt, begint Tom Lenaerts in 2003 met de eerste quiz waarin bekende en gewone Vlamingen het samen tegen elkaar opnemen. Met een samengaan van kennis van jezelf, je teamgenoten en de tegenstander konden de kandidaten duizenden euro's winnen. Gecombineerd met humor en de nodige spanning werd dit programma al snel een grote kijkcijferhit in Vlaanderen. We kijken nog even naar Guy Mortiers zijn legendarische zegereeks in de ronde 'beroemde Kelly's'.

50 jaar televisie

De televisie bestaat 50 jaar en dat gaat niet zonder een groot feest voorbij. De openbare omroep houdt een grote show, gepresenteerd door Bart Peeters en pakt onder andere uit met de opstart van een nieuwswebsite: VRTnieuws.net. In deze reportage van Man bijt hond gaat men op zoek naar mensen die de evolutie niet hebben meegemaakt.

De slimste mens

Woestijnvis maakte voor Eén een quiz waarin per ronde 3 bekende Vlamingen het tegen elkaar opnamen. De presentator was Bruno Wyndaele en later Erik Van Looy. Naast de drie kandidaten was er ook steeds een jury die het programma van de nodige humor voorzag. De slimste mens werd in acht reeksen uitgezonden en sloot af met een negende reeks, De allerslimste mens ter wereld, waarin de beste kandidaten uit de vorige reeksen het tegen elkaar opnamen. Later werd de formule verdergezet op de SBS-zenders.

Videospeler inladen...

Themasites nieuws en sport

2003 is een verkiezingsjaar. Naar aanleiding van de parlementsverkiezingen startte de VRT met een digitaal nieuwskanaal op het internet. VRTnieuws.net (de voorloper van Deredactie.be) bevatte in eerste instantie nieuws en uitgebreide informatie over de verkiezingen: de kandidaten, de partijprogramma's, de campagnes, de uitslagen, etc. Het werd ook een uitgesproken interactieve site, die onder meer ondersteuning bood bij het startprogramma Doe de Stemtest (met een online stemtest). Na afloop van de verkiezingen werd VRTnieuws.net een algemene nieuwswebsite. Begin 2008 werd de site herbenoemd in Deredactie.be.
In 2004 lanceerde de VRT een crossmediaal sportmerk voor alle sportprogramma's op radio, televisie en online. sporza.be levert sindsdien een sportaanbod met audio, video, foto's en tekst.

2004

Sporza

Dé sportzomer van de eeuw. Zo kondigt de VRT het jaar 2004 aan. Onder andere het EK Voetbal en de Olympische Spelen in Athene zorgen ervoor dat de openbare omroep een volledig nieuw sportkanaal opstart: Sporza. Later zal het kanaal zelf verdwijnen, maar sportprogramma's zullen wel onder de noemer Sporza blijven bestaan.

Het eiland

De VRT kon in 2004 uitpakken met Het eiland. Met een mix van absurde humor en uit de hand gelopen personages wist de serie menige buik aan het schudden te brengen. Hoewel het maar twee seizoenen duurde, is de reeks ook vandaag een publiekslieveling. We zien een fragment uit de eerste aflevering, waarin enkele misverstanden tot de nodige spanningen leiden.

Videospeler inladen...

Fata Morgana

In Fata morgana probeerden Geena Lisa en Sergio (later Steph Goossens) elke week een hele stad of gemeente te mobiliseren om telkens vijf uitdagingen aan te gaan rond een bepaald thema. Per geslaagde opdracht kregen de gemeentes een ster. Het programma sloeg aan en al gauw gingen inwoners er prat op dat zijn een drie-, vier- of vijfsterrengemeente waren.

2005

TV1 wordt Eén

Om half één op 21 januari 2005 gaat TV1 over in Eén. De zender wordt in een verrassende vorm gegoten die de kernwaarden dynamiek, diversiteit en sociale cohesie benadrukt. Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk ook een nieuw logo dat bestaat uit elkaar overlappende cirkels.

Met Ieder zijn één wordt geprobeerd magische, optimistische maar realistische, entertainende en verhalende televisie te brengen.

75 jaar openbare radio en start podcast

Feest bij de openbare omroep! De radio mag 75 kaarsjes uitblazen en doet dat met de nodige festiviteiten. Op Radio 1 ontvangt Friedl' Lesage in haar praatprogramma Het beste moet nog komen belangrijke personen uit de radiogeschiedenis.

Radio 2 organiseert de Pre Historie Live en Donna gaat voor een fuif. Ook Studio Brussel laat dit evenement niet zomaar voorbijgaan. De Culture Club in Gent werd omgetoverd tot de feesttempel voor 75 jaar radio. Kers op de taart is een unieke heruitgave van Het leugenpaleis. De hilarische typetjes van Bart Peeters en Hugo Matthysen komen nog een laatste keer terug op de radio. 

Bij de viering van 75 jaar radio wordt duidelijk ook de toekomst niet uit het oog verloren. Radio luisteren via het internet wordt steeds populairder en de VRT gaat nog een stap verder met de mogelijkheid tot downloaden of abonneren op een podcast.
Nadien kan je de uitzendingen beluisteren wanneer je wil, maar ook op een mp3-speler zonder dat een internetverbinding nodig is.

2006

Shoot

Ketnet wordt vernieuwd en verdeeld in drie zones: Ketnet, K'tje van Ketnet en NT van Ketnet. De drie zones doelen op peuters, jonge kinderen en prille tieners. Elke doelgroep krijgt een eigen programmablok, eigen stijl en uniek logo.

In Shoot krijgen jongeren de kans om zelf televisie te maken. Dit nieuwe, interactieve live praatprogramma wordt door Heidi Lenaerts en Peter Pype gehost. Een dik halfuur brengen ze onderwerpen die heel sterk leven bij het jonge publiek. Waarover praten ze? Waarmee zijn ze bezig?

Monumentenstrijd

Cultuur met een grote C is steeds te vinden op Canvas. In het televisieprogramma Monumentenstrijd kampen 15 monumenten om de gunst van de kijker. De winnaar van de wedstrijd krijgt een renovatiebudget van 500.000 euro. Sinds het programma kan de stoomstroopfabriek in Borgloon in Zuid-Limburg haar renovatiewerken uitvoeren.

Music for life

In 2006 gaat Studio Brussel voor het eerst op een crossmediale manier geld inzamelen voor een goed doel. Drie presentatoren sluiten zich tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen zes dagen op in een glazen huis waar ze non-stop radio maken.
De luisteraars kunnen verzoekjes aanvragen in ruil voor giften.

Media morgen

Op dinsdag 30 mei organiseert de VRT een congres. Nationale en internationale sprekers uit de media- en technologiewereld buigen zich die dag over de rol van de openbare omroep in de digitale toekomst. Het traditionele debat over de digitalisering van het medialandschap wordt verdiept en verbreed. Het congres wordt een forum waar diverse maatschappelijke standpunten vertolkt worden en waar nieuwe trends en technologische ontwikkelingen uit de mediawereld worden voorgesteld.

Klara's top 75

De eer is aan de luisteraars van Klara om hun favoriete klassieke muziek in de top 75 van Klara te stemmen. Johan Sebastian Bach doet het met stip goed met zijn Mattheüspassie en cellosuites.

Piet Van Roe gedelegeerd bestuurder (x2)

Piet Van Roe wordt tweemaal door de Vlaamse Regering gevraagd om zijn pensioenjaren te onderbreken voor een opdracht als gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT. Een eerste keer, in 2006, volgt hij Tony Mary voor zo'n negen maanden op. Eind 2009 wordt hij een tweede keer de ad interim-baas van de VRT, in opvolging van Dirk Wauters. Na negen maanden geeft hij de fakkel door aan Sandra De Preter.

Hij was eerder al algemeen directeur en algemeen directeur televisie van de VRT geworden.

Hier ziet u een fragment van zijn aanstelling als gedelegeerd bestuurder in 2006.

Zuiddag

Sinds 2006 is er in oktober De Zuiddag (nu Youca action day). Jonge scholieren werken een dag voor een goed doel. Ook de VRT werkt mee. Op 22 oktober 2015 waren er bij de VRT 35 jongeren aan het werk. Robert en Alexander werkten bij Ketnet.

 

2007

De madammen

De Madammen is sedert 2007 de meest populaire radioshow van Vlaanderen. Catherine Van Doorne en Anja Daems zijn er sinds het prille begin bij. Daarnaast werd het programma ook mee gepresenteerd door Ilse Van Hoecke, Leki (Karoline Kamosi ), Britt Van Marsenille en Siska Schoeters.

Zo is er maar één

Het Nederlandstalige lied staat boven in Zo is er maar één. In het televisieprogramma dat door Yasmine werd gepresenteerd namen bekende zangers een lied opnieuw onder handen en brachten hun eigen versie. Aan het publiek om te beslissen welk lied dat ene is.

Dirk Wauters wordt gedelegeerd bestuurder

Dirk Wauters wordt in 2007 de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Hij volgt Gedelegeerd Bestuurder ad interim Piet Van Roe op. De opvolger van Dirk Wauters wordt opnieuw voor een interimperiode Piet Van Roe.

Dit fragment van de nieuwsdienst bericht over de aanstelling van Dirk Wauters.

Crossmediale organisatie

In 2007 onderging de VRT een grote reorganisatie. De muren tussen de vroegere directies Radio en TV werden gesloopt. Een nieuwe crossmediale organisatie kwam in de plaats. Centraal in de opbouw van de nieuwe organisatie stond de versterking van de interne productie.

De nieuwe organisatie werd stapsgewijs ingevoerd. Toch kwam ze in relatief korte tijd tot stand. De nieuwsdiensten van de vroegere directies waren de eerste diensten die werden samengevoegd. U ziet hier een reportage over de eerste dag van de eengemaakte nieuwsdienst.

2008

Phara

Canvasicoon Phara de Aguirre krijgt in 2008 haar eigen praatprogramma Phara. Samen met sportverslaggever Lieven Van Gils worden politiek, cultuur en actua op een pittige manier en zonder een blad voor de mond te nemen besproken.

Dirk Wauters was sinds 1 juni 2007 de gedelegeerd bestuurder van de VRT. Hij volgde hiermee Piet Van Roe op, de tijdelijke opvolger van Tony Mary. Zijn bestuur zou echter reeds eind 2009 ten einde lopen en Piet Van Roe werd opnieuw als bestuurder aangesteld. In Phara wordt dieper op het ontslag van Dirk Wauters ingegaan met oud administrateur-generaal Cas Goossens.

Villa Politica - Fortisgate

Villa Politica zorgt ervoor dat de kijker helemaal mee is met de actuele politiek. Tweemaal per week wordt het programma uitgezonden met op woensdag een uitzending vanuit het Vlaams Parlement en op donderdag vanuit de federale Kamer. Linda De Win legt de politici het vuur aan de schenen. Ook bij de Fortis onderzoekscommissie was Villa Politica aanwezig. De 18e kamer van het hof van beroep moest eind 2008 in kort geding oordelen over de ontmanteling van de Fortisgroep en de verkoop van de Fortisbank aan de Franse bank BNP Paribas. Interne ruzies binnen het hof en de contacten met buitenstaanders zorgden naast een crisis binnen de magistratuur ook voor het ontslag van premier Leterme en minister Vandeurzen.

Canvascollectie - collection RTBF

Dit project - een samenwerking tussen de VRT en de RTBF- zoekt artistiek talent in Vlaanderen en Wallonnië. Een professionele jury gaat op zoek naar het innerlijke, het verbazende en het weerbarstige. In de Canvascollectie wordt veel aandacht geschonken aan de kunst en de meningen die hierover gevormd kunnen worden. Er is ook plaats voor wat zelfrelativering: want komt dat doek nu beter tot zijn recht als je het omgekeerd hangt, of niet?

Kaatje van Ketnet

Ketnet palmt de harten van de allerkleinsten in met een meisje met blonde staartjes met krulletjes, een guitige lach en streken: Kaatje. Samen met Kamiel, een lieve, onhandige dino beleeft ze allerlei avonturen. We zien de videoclip 'schuddebollepats'.

deredactie.be

Een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuw decor en een nieuwe website maken deel uit van de vernieuwingsoperatie van de VRT-nieuwsdienst. De meest opvallende vernieuwing is het gloednieuwe decor van het journaal. Ook de website werd helemaal vernieuwd. De site vrtnieuws.net verdwijnt en wordt vervangen door de nieuwe deredactie.be. Op de site wordt het nieuws zo snel mogelijk naar de mensen gebracht en gecombineerd met beeld. Recente beelden staan bovenaan in videoband en ook de nieuwsprogramma's zullen in live streaming of on demand bekeken kunnen worden.

2009

Van vlees en bloed

Van vlees en bloed. Het is het verhaal van de familie Vangenechten, een geslacht van beenhouwers en middenstanders in hart en nieren. Beenhouwerij Vangenechten draait goed, maar alles verandert wanneer de verloren zoon Rudy plots weer voor de deur staat.

Zonde van de zendtijd

Zonde van de zendtijd was een humorprogramma met sketches, parodieën en verborgencameragrappen op Canvas. Gepresenteerd werd door Henk Rijckaert en Bert Gabriëls. Het programma liep gedurende drie seizoenen.

Videospeler inladen...

Villa Vanthilt

Het publiek hoeft niet altijd af te zakken naar de Reyerslaan. Zo slaat Villa Vanthilt zijn tenten op in Gent en Hasselt. In deze zomertalkshow ontvangt Marcel Vanthilt elke dag een aantal gasten. Zo ook Jacky Lafon die niet tevreden was met de publicatie van haar autobiografische boek.

Start MNM

Let's have a big time! Met deze slagzin opent de VRT haar nieuwe radiozender MNM op 5 januari 2009. MNM, afkorting voor Muziek eN Meer, komt ter vervanging van Donna en focust vooral op pop, poprock en top-50-muziek. Als boegbeeld wordt Peter Van de Veire naar voren geschoven. Hij opent de uitzendingen dan ook met De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow met het nummer Forever van Milk Inc.

Ketnetshake

De Ketnet Shake is origineler dan drie kleffe kussen, plezanter dan een stijve handdruk en toffer dan de hipste high five.

Diva project

In 2009 startte de VRT een samenwerkingsproject met de Beschutte Werkplaats in Meise. De werknemers daar zouden de journaalrolletjes op de filmbobijnen renoveren zodat ze in het kader van het DIVA-project makkelijk konden worden gedigitaliseerd.

Tweede VRT-taaldag

Op dinsdag 27 oktober vond in het Flageygebouw in Elsene de tweede taaldag van de VRT plaats. Die stond deze keer in het teken van 'overtuigingskracht'. In totaal defileerden wel veertig mensen op het podium onder de uitstekende leiding van Marcel Vanthilt en Sofie Lemaire. Het hoogtepunt van de dag werd het eerbetoon aan de onvolprezen taalvirtuoos drs. P, ondertussen 90 jaar oud.

Ga ook eens kijken in de andere tijdlijnen