Vergoedingen voor studiogasten

Personen die in de VRT-programma's een rol opnemen van studiogast krijgen in principe een vergoeding hiervoor. Voor politici gelden specifieke bepalingen. 

 

Algemeen

Als een VRT-productiehuis of een extern productiehuis een praat-of spelprogramma maakt, dan betaalt zij een vergoeding aan de studiogasten. Studiogasten krijgen die vergoeding voor de verplaatsing naar de studio en hun bijdrage aan het programma.

Binnen elke productie zijn er afspraken over de hoogte van de vergoedingen en wanneer de betaling gebeurt. De vergoedingen kunnen verschillen van programma tot programma. Ze zijn onder meer afhankelijk van de gevraagde voorbereidings- en opnametijd. 

Politici als studiogast

  • Politici die te gast zijn in een nieuws- of duidingsprogramma’s van de VRT-nieuwsdienst of in een VRT-talkshow krijgen geen vergoeding.
  • Politici die in niet-actualiteitsprogramma’s optreden worden op dezelfde manier behandeld als niet politici tenzij ze optreden als politicus, dit wil zeggen als ze toelichting geven bij bijvoorbeeld hun beleid of hun werk (dan krijgen ze geen vergoeding).

Politici krijgen dezelfde vergoeding als niet-politici maar de vraag wordt expliciet gesteld of ze de vergoeding wensen. Een politicus kan afzien van deze vergoeding en indien hij/zij een vergoeding wenst te schenken aan het goed doel, zal de politicus dit zelf rechtstreeks doen.

Politici krijgen dezelfde kostenvergoeding als niet-politici, maar de VRT gaat er van uit dat een politicus die over bijzonder vervoer beschikt (chauffeur, gratis trein) de facto afziet van zijn/haar vergoeding.

Gerelateerd