Muziek

Alle netten van de VRT hebben een eigen muziekprofiel, met een rijk
muzikaal aanbod dat aansluit op de verwachtingen van de doelgroep. De unieke profielen van de netten passen binnen het overkoepelende muziekbeleid van de publieke omroep.

Het muzikale landschap in binnen- en buiteland is bijzonder divers. Van rock, pop en hiphop tot soul, jazz en metal. Van jonge bands aan het begin van hun carrière tot gevestigde waarden met een glansrijk palmares. Die rijke verscheidenheid wil de VRT zoveel mogelijk laten horen. Daarom zet de publieke omroep sterk in op een gevarieerd muziekbeleid met diverse muziekprofielen. De netten brengen elk vanuit hun eigen identiteit een divers muziekaanbod. Zo vullen ze elkaar goed aan en slagen ze erin het brede muziekspectrum te vatten.

Gerrit Kerremans, muziekcoördinator VRT: “Onze maatschappelijke opdracht is om het rijke en diverse Vlaamse muzieklandschap te weerspiegelen in ons aanbod. Tegelijk willen we de muzikale wereld binnenhalen en laten blenden met ons regulier muziekaanbod. Dat om enerzijds te beantwoorden aan de verschillende muzieksmaken van onze luisteraars en anderzijds om hen te gidsen doorheen het uitgebreide muziekaanbod. Inclusiviteit is hierbij erg belangrijk. We willen de diversiteit niet enkel realiseren in gespecialiseerde genreprogramma’s tijdens de avondblokken. Ook overdag is het onze ambitie om het brede publiek te laten kennismaken met verschillende genres en minder gekende muziek.

Het belang van de verscheidenheid in de muziek is vergelijkbaar met de noodzaak van de biodiversiteit voor de natuur. Meer diversiteit zorgt voor een gezond ecosysteem. Dat is in de muziek niet anders. De VRT wil hier een stimulerende rol spelen om het ecosysteem van de Vlaamse muzieksector te versterken. Vooral in dit digitaal tijdperk dat gedomineerd wordt door grote internationale spelers als YouTube, Apple music of Spotify, is het meer dan ooit onze opdracht om lokale muzikale diversiteit te garanderen in ons muziekaanbod.”

Die visie van het overkoepelende muziekbeleid vertaalt zich in enkele mooie resultaten.

 • In 2020 draaiden de  VRT-netten maar liefst 33.373 verschillende muzieknummers.
 • 25.755 nummers daarvan waren op geen enkele andere zender te horen. Dat komt overeen met 72% van alle gedraaide nummers op nationale radio.
 • 10.790 artiesten (60% van alle gedraaide artiesten) zouden zonder de VRT-netten niet aan bod gekomen zijn op nationale radio, waaronder bijvoorbeeld Zwangere Guy.

De diverse muziekprofielen van de VRT

Wie ‘muziek’ zegt, denkt in eerste instantie aan radio. De VRT heeft vijf radionetten die elk op hun eigen, unieke manier aandacht besteden aan verschillende muziekgenres.

Gerrit Kerremans: “Onze radionetten (Radio 1, Radio 2 , Studio Brussel, MNM en Klara) werken aanvullend en bestrijken samen het grootste deel van het muzikale spectrum. Elk net heeft zijn eigen muziekprofiel en programmering. Ze besteden aandacht aan verschillende vormen van muziek, die zowel aan bod komen in de reguliere programmering als in verdiepende, genrespecifieke programma’s. Ze hebben dus elk een specifieke muziekcocktail die interessant is voor een brede doelgroep. Op Radio 1 hoor je het meest gevarieerde muzikale aanbod van alle Vlaamse radiozenders, zeker in vergelijking met buitenlandse informatiezenders.”

Het muziekprofiel van Radio 1

Radio 1 brengt herkenbare en volwassen popmuziek. Een selectie van de eerder traditionele en generalistische muziekgenres als rock, soul, singer-songwriters en aanverwante genres, met klassiekers uit de voorbije vier decennia en nieuw aanbod. Focus op lokaal talent is essentieel. De muziek heeft voornamelijk een ondersteunende functie bij de gesproken informatie. Radio 1 biedt daarnaast een verdiepend aanbod met een grote ontdekking- en actualiteitswaarde. Ook specifieke muziekgenres als folk/singer-songwriters, world, blues, soul en jazz komen aan bod op Radio 1.

Het muziekprofiel van Radio 2

Bij Radio 2 hoor je de grootste hits van vroeger en nu. De muziek die de zender draait, is breed toegankelijk, herkenbaar en tijdloos.

Het is een selectie van de grootste hits en klassiekers uit de populaire jaren 60, 70, 80 en 90, aangevuld met dé hits van vandaag. Radio 2 heeft hierbij veel aandacht voor Nederlandstalige en Vlaamse producties. Bovendien probeert het net talent van bij eigen bodem te stimuleren in het maken van muziek die past bij Radio 2. Dit doet de zender ook in het kader van evenementen en acties van Radio 2 zoals De Eregalerij, het feestlied van de Vlaamse Gemeenschap of Zomerhit. Radio 2 op je radio zorgt voor een goede mix van informatie, feel good en ontspanning.

Het muziekprofiel van Studio Brussel

Muziek, avontuur en verrassing staan centraal in het dagelijkse aanbod. Studio Brussel heeft de ambitie een muzikale gids te zijn. De zender wil zijn luisteraars nieuwsgierig maken en laten proeven van  nieuwe muziek. Studio Brussel is de trendsetter. Overdag is er een mix van kwalitatieve pop en rock, ontdekkingen en nieuwe muziekstromingen. ’s Avonds biedt Studio Brussel alternatieve muziekgenres als urban, metal, alternative dance, alternative rock en indie music.

Het muziekprofiel van Klara

Klara wil een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met en genieten van klassieke muziek. Ook jazz, wereldmuziek, filmmuziek en experimentele muziek krijgen ruim aandacht. De radiozender kiest in de verschillende programma’s voor rust en schoonheid, met een brede waaier aan componisten, muzikale stromingen en uitvoerders. Een vijfde van het aanbod is van Vlaamse makelij.

Het muziekprofiel van MNM

MNM brengt hits en hitgevoelige muziek: actuele hits, maar ook een selectie uit de voorbije decennia. De Vlaamse populaire muziekscène krijgt bijzondere aandacht. Daarnaast heeft MNM ook de ambitie om zelf de hits te maken door op zoek te gaan naar de hits van morgen. MNM klinkt altijd vertrouwd en geloofwaardig, maar verrast de luisteraars ook met een gevarieerd en soms gedurfd aanbod. Het genreaanbod focust op r&b en hiphop, en op populaire dansmuziek.

Televisie

Niet enkel de radiozenders van de VRT hebben een eigen muziekprofiel met gevarieerd aanbod. Ook zenders als Eén, Canvas en Ketnet zetten in op een uniek muziekbeleid.

 • Eén biedt een mainstream muziekaanbod, met focus op Vlaamse artiesten en het liveoptredens.
 • Canvas brengt een verdiepend muziekaanbod met veel aandacht voor de Vlaamse muziekgeschiedenis. Het net biedt muziekdocumentaires en captaties van live muziekoptredens, zoals de Toots Sessies.
 • Ketnet brengt populaire hits en kinderpop. 

Het muziekbeleid van de VRT: voor elk wat wils

Het muziekbeleid van de VRT steunt op enkele overkoepelende principes die de publieke omroep richting geven. Zo is de VRT ...

 • generalistisch: de publieke omroep wil  de Vlaamse samenleving weerspiegelen met een aanbod dat een breed publiek aanspreekt.
 • verdiepend: de publieke omroep biedt een passend antwoord op de vraag van specifieke doelgroepen en de meerwaardezoeker.
 • complementair: het publiek moet gemakkelijk zijn weg vinden in het aanbod en, naargelang de mediabehoeften en verwachtingen, evolueren naar andere netten.
 • lokaal: de VRT wil een breed platform bieden aan artiesten van eigen bodem en de lokale muziekscène maximaal ondersteunen.
 • divers en gevarieerd: de VRT biedt een rijk en divers muziekaanbod via haar verschillende netten en platformen.

Deze basisprincipes vertalen zich in een aantal richtlijnen voor het muziekbeleid.

 • Duidelijke opdracht en profiel:
  elk VRT-net heeft niet alleen een duidelijke kernopdracht, maar ook een duidelijk muziekprofiel.
 • Complementariteit:
  binnen de VRT-merkenportefeuille worden verschillende leefwerelden en mediabehoeften aangesproken.
 • Muziek als deelingrediënt:
  de stijl en toon van een radionet (en in mindere mate tv-net) is niet enkel afhankelijk van het soort muziek.
 • Variatie & diversiteit in het aanbod:
   de VRT-netten richten zich niet exclusief op één profiel maar brengen voldoende variëteit in hun aanbod.
 • Ondersteuning lokale productie en taal:
  de VRT geeft diversiteit en kwaliteit een kans, zo is er een meetbaar engagement ten opzichte van de lokale muzieksector

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Muziek

Dit zijn de 9 finalisten van De Nieuwe Lichting 2022

De MIA’s en Gala van de Gouden K's worden verplaatst naar april 2022

2021… De top 10 der toppen

Imea en Sebe spelen de hoofdrollen in Ketnet Musical: De Finale

De genomineerden voor de dubbeleditie MIA's 2020-2021

Rob De Nijs – Voor het laatst

Nieuwe Week van de Belgische muziek

24 talentvolle jongeren schitteren in de nieuwe Ketnet Musical

Gerelateerd