Muziek

Alle VRT-netten hebben een eigen muziekprofiel. Het muziekaanbod van de netten past in een omroepbreed muziekbeleid. De VRT waakt er over dat het muziekaanbod van elk net voldoende blijft inspelen op de muziekbehoeften van de luisteraars van elk net.

Basisprincipes en -richtlijnen VRT-muziekbeleid

VRT is ...

 • generalistisch: de openbare omroep wil een reflectie bieden van de Vlaamse samenleving, en moet met zijn aanbod dus een breed publiek aanspreken.
 • verdiepend: de openbare omroep biedt een passend antwoord op de vraag van specifieke doelgroepen en de meerwaardezoeker.
 • complementair: de mediagebruiker moet ook gemakkelijk zijn weg vinden in het aanbod en naargelang mediabehoeften en eigen profiel evolueren naar andere netten.
 • lokaal: de VRT wil een breed platform bieden aan artiesten van eigen bodem en de lokale muziekscène maximaal ondersteunen.
 • divers en gevarieerd: VRT biedt een rijk en divers muziekaanbod via haar verschillende netten en platformen
© VRT - Jokko

Deze basisprincipes worden verder vertaald in enkele concrete basisrichtlijnen.

 • Duidelijke opdracht en profiel:
  elk VRT-net heeft niet alleen een duidelijke algemene kernopdracht, maar ook een duidelijk muziekprofiel.
 • Complementariteit:
  binnen de VRT-merkenportefeuille worden verschillende leefwerelden en mediabehoeften aangesproken.
 • Muziek als deelingrediënt:
  de stijl en toon van een radio- (en in mindere mate tv)-net, is niet enkel afhankelijk van het soort muziek.
 • Variatie & diversiteit in het aanbod:
  de VRT-netten weerhouden zich van een te strakke en dus exclusieve profilering.
 • Ondersteuning lokale productie en taal:
  we geven diversiteit en kwaliteit een kans, zo is er een meetbaar engagement ten opzichte van de lokale muzieksector. 

Muziekprofielen

Het muziekprofiel van Radio 1

Herkenbare en volwassen popmuziek. Een selectie van de eerder traditionele en generalistische muziekgenres als rock, soul, singer-songwriters en aanverwante genres, met klassiekers uit de voorbije vier decennia en nieuw aanbod. Focus op lokaal talent is essentieel. De muziek heeft voornamelijk een ondersteunende functie bij de gesproken informatie. Radio 1 biedt ook een verdiepend aanbod met een grote ontdekking- en actualiteitswaarde. Ook specifieke muziekgenres als folk/singer-songwriters, world, blues, soul en jazz komen aan bod op Radio 1.

Het muziekprofiel van Radio 2

De muziekprogrammering op Radio 2 is breed toegankelijk, melodieus en tijdloos. Een selectie van ‘mainstream’-hits en klassiekers uit de populaire genres van jaren ‘60 tot vandaag. Lokale verankering is kenmerkend voor het net. Radio 2 is geen trendzetter, eerder volgend. Enkel de grote hits met overlevingswaarde komen aan bod. Radio 2 kiest voor herkenbare muziek met bijzondere interesse voor muziek van bij ons. Vlaamse en vooral Nederlandstalige producties eisen een belangrijke plaats op in de playlists. Het uitgesproken Vlaams karakter met een groot aandeel Nederlandstalig repertoire in diverse genres (levenslied, Vlaamse lied, schlagers) is kenmerkend.

Het muziekprofiel van Studio Brussel

Muziek, avontuur en verrassing staan centraal in het dagelijkse aanbod. Studio Brussel heeft de ambitie een muzikale gids te zijn. Hij wil zijn luisteraars nieuwsgierig maken en laten proeven van  nieuwe muziek. Studio Brussel is de trendzetter. Overdag is er een mix van kwalitatieve pop en rock, ontdekkingen en nieuwe muziekstromingen. ’s Avonds biedt Studio Brussel alternatieve muziekgenres als urban, metal, alternative dance, alternative rock en indie music.

Het muziekprofiel van Klara
Met een uitgebreid aanbod aan jazz- en klassieke muziek in al haar vormen zorgt Klara voor rust en vervoering. Maar de selectie is ook verkennend en uitdagend. Etnische folk en wereldmuziek, zelfs experimentele elektronica, verkennen de grenzen van het muzikale universum.

Het muziekprofiel van MNM
MNM brengt hits en hitgevoelige muziek: actuele hits, maar ook een selectie uitde voorbije drie decennia. De Vlaamse populaire muziekscène krijgt bijzondereaandacht. Daarnaast heeft MNM ook de ambitie om zelf de hits te maken door op zoek te gaan naar de hits van morgen. MNM klinkt altijd vertrouwd engeloofwaardig, maar verrast de luisteraars ook met een gevarieerd en soms gedurfd aanbod. Het genreaanbod situeert zich in de populaire dansmuziek.

Het muziekprofiel van de televisienetten

Ook de televsienetten hebben aandacht voor muziek. Hun muziekprofiel:

 • Eén biedt een mainstream muziekaanbod, met focus op Vlaamse artiesten en het live brengen van muziek
 • Canvas brengt een verdiepend muziekaanbod met veel aandacht voor de Vlaamse muziekgeschiedenis. Het net biedt muziekdocumentaires en captaties van live muziekoptredens.
 • Ketnet brengt populaire hits en kinderpop. 

 

Gerelateerd