woensdag 20 oktober 2021
20 oktober 2021

Slim op het internet met Ketnet

20 oktober 2021- Volgende week is het Global and European Media Literacy Week. Ketnet lanceert daarom samen met Mediawijs een gloednieuwe videoreeks met tips rond mediawijs omgaan met het internet.

Wrapper Gloria met smartphone in haar handen

Met deze reeks wil Ketnet kinderen en jongeren handvaten aanreiken om zich op een veilige manier te begeven op het internet. In tien video's nemen Ketnet-wrappers Gloria Monserez en Sander Gillis de Ketnetters mee in de wereld van het internet: hoe kies je een veilig wachtwoord? Wat met games, phubbing en catfishing?

 De humoristische video's zijn helemaal op maat van kinderen en zijn ook geschikt voor het onderwijs.

Met deze grappige video’s op hun maat, willen we hen de tools geven om hun weerbaarheid op digitale platformen te vergroten."

Annemie Gulickx, Netmanager Ketnet

Annemie Gulickx, Netmanager Ketnet: "Kinderen brengen veel tijd door op het internet en weten niet altijd hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan of hoe ze valkuilen op het wereldwijde web moeten herkennen. Met deze grappige video’s op hun maat, willen we hen de tools geven om hun weerbaarheid op digitale platformen te vergroten."

Het is dus meer dan ooit van belang dat kinderen de gevaren, maar ook de mogelijkheden van het internet kennen."

Minister Benjamin Dalle

Minister Benjamin Dalle: “Kinderen groeien vandaag al van heel jonge leeftijd op met games op de tablet, online chatten met vrienden, foto’s delen op het internet. Het is dus meer dan ooit van belang dat kinderen de gevaren, maar ook de mogelijkheden van het internet kennen. Met leuke video’s op kindermaat blijft die informatie des te beter hangen. Als Vlaams minister van Jeugd en Media sta ik dan ook helemaal achter dit initiatief!”

Deze videoreeks biedt leerkrachten, maar ook ouders en andere begeleiders een houvast om het gesprek met hen aan te gaan over mediawijze thema's."

Elke Boudry, expert mediaopvoeding Mediawijs

Elke Boudry, expert mediaopvoeding Mediawijs: "Kinderen moeten nog veel leren: wat is een veilig wachtwoord, hoe reageer ik online, wat is reclame en wat niet … Deze videoreeks biedt leerkrachten, maar ook ouders en andere begeleiders een houvast om het gesprek met hen aan te gaan over mediawijze thema's."

Mediawijs ontwikkelde rond deze video's een lespakket waarmee de derde graad in de lagere school aan de slag kan. 

In het voorjaar van 2022 gaan Ketnet en Mediawijs opnieuw op zoek naar de meest mediawijze klas van Vlaanderen met De Schaal van M.

De video's van Slim op het internet zijn terug te vinden via Ketnet.be en in de Ketnet-app. 

De lespakketten voor het lager onderwijs zijn terug te vinden via De Schaal van M.

Meer over Mediawijsheid

Spring mee op de digitale sneltrein

Radiowijs: educatief pakket over radiomaken

Vlaming vraagt de VRT meer in te zetten op factchecking

Slim op het internet met Ketnet

Vlaanderen en Nederland binden met 'EDMO' strijd aan tegen desinformatie

VRT NWS brengt dit schooljaar een EDUbox rond AI naar de klas 

VRT NWS lanceert EDUbox Sociale media voor onderwijs

30.000 leerlingen spelen ‘Schaal van M’ rond Mediawijsheid