zaterdag 13 maart 2021
13 maart 2021

VRT NWS brengt dit schooljaar een EDUbox rond AI naar de klas 

4 september 2019 — Ook dit schooljaar lanceert de VRT nieuwe edities van de EDUbox.

Ook dit schooljaar lanceert de VRT nieuwe edities van de EDUbox. De eerste draait rond artificiële intelligentie (AI).  Deze EDUbox AI wordt gelanceerd op SETT, het grootste belevingsevent rond innovatief leren in Vlaanderen. De EDUbox AI kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen VRT NWS, imec, RVO-Society, Mediawijs, Kenniscentrum Data en Maatschappij en Technopolis.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatieve tool van VRT NWS om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s. EDUbox informeert en inspireert jongeren en stimuleert hen bovendien om zelf aan de slag te gaan.

De boxen zijn ontwikkeld om te gebruiken in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met een box gevuld met fiches. De fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Deze box bevat ook een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. Door de  EDUbox in de les te verwerken, werken leerkrachten aan een aantal specifieke eindtermen zoals onderzoekscompetenties en mediawijsheid. 

EDUbox AI

EDUbox AI is een interactief lespakket voor jongeren in het secundair onderwijs, dat hen onderdompelt in de nieuwe wereld van AI. We horen allerlei boom en doom-verhalen over AI, maar wat is AI nu precies, wat kan het eigenlijk en wat niet?  

De EDUbox AI daagt jongeren onder meer uit om mensen van zombies te onderscheiden, door verschillende AI-systemen uit te proberen en vergelijken. Daar komt ook een echt neuraal netwerk bij kijken. Overleven ze de zombie-apocalypse?

Deze EDUbox gebruikt verschillende leerstijlen om jongeren op actieve en collaboratieve manier nieuwe concepten te laten ontdekken. VRT NWS maakte ook reportages voor de EDUbox AI, met onder meer VRT NWS-journalisten Loutfi Belghmidi en Tom Van de Weghe die zich aan de Stanford universiteit in Californië bekwaamde in AI. An Jacobs van IMEC-SMIT VUB praat er over AI en vooroordelen. 

Een voorsmaakje van de reportage door Tom Van de Weghe vind je op het YouTube kanaal van EDUbox:

SETT Gent - 23 en 24 oktober 2019

SETT (School Education Transformation Technology) is het grootste evenement in Vlaanderen rond de toekomst van het onderwijs. Met een uitgebreid conferentieprogramma en een grote, gratis toegankelijke, technologiebeurs zullen de thema’s onderwijstransformatie en -technologie uitgebreid worden behandeld. Rosan Bosch, Kurt Klynen, Tim Surma, Thierry Geerts en nog vele anderen hebben reeds bevestigd voor deze 2 dagen vol inspiratie. Nu jij nog!

De nieuwe EDUbox AI wordt op SETT voor het eerst voorgesteld. Bezoekers kunnen er de EDUbox AI uitproberen en verkrijgen. Ze krijgen er ook zicht op de andere EDUboxes. 

Alle EDUboxes tot nog toe

  • Data in de pers
  • Democratie
  • Nepnieuws
  • In aamaak: Artificiële Intelligentie

Meer over Mediawijsheid

Spring mee op de digitale sneltrein

Radiowijs: educatief pakket over radiomaken

Vlaming vraagt de VRT meer in te zetten op factchecking

Slim op het internet met Ketnet

Vlaanderen en Nederland binden met 'EDMO' strijd aan tegen desinformatie

VRT NWS brengt dit schooljaar een EDUbox rond AI naar de klas 

VRT NWS lanceert EDUbox Sociale media voor onderwijs

30.000 leerlingen spelen ‘Schaal van M’ rond Mediawijsheid