maandag 21 oktober 2019
21 oktober 2019

Onderwijs

De VRT heeft een breed-educatieve rol en wil Vlamingen over alle generaties heen begeleiden in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zonder te beleren. De publieke omroep engageert zich om meer samen te werken met het onderwijs, onder andere door actuele content als lesmateriaal aan te bieden.

Videospeler inladen...

Klaar

VRT NWS test in het schooljaar 2017-2018 een nieuw initiatief uit: KLAAR. Met KLAAR biedt de VRT via platformen zoals Viaa, Smartschool en mogelijke andere, beeldmateriaal op maat van het onderwijs aan. Speciaal voor leerkrachten van de eerste en tweede graad secundair onderwijs.

Het archief voor onderwijs

Er staan duizenden VRT-items op  het Archief voor Onderwijs. Meer dan 26.000 Vlaamse  leerkrachten  maken gebruik van dit platform.

Lespakketten

De VRT ondersteunt het onderwijs door programma’s en  formats beschikbaar te maken.  Zo is er een nieuwsbrief over de uitzending van Karrewiet plus. Onderdelen van Generatie K worden opgenomen in lespakketten voor het lager onderwijs. Ook voor De dokter Bea Show zijn er lespakketten.

Het Radiohuis Leuven van de VRT werkte samen met Mediawijs.be aan een educatief pakket om met de klas te werken rond een bezoek aan de tentoonstelling R100+ (over de geschiedenis van de radio).

De VRT levert audiovisuele content voor Nedbox een website om Nederlands te oefenen.

 Brochure Ketnet in de klas

Mobiliserende projecten samen met onderwijs


Met het online-spel de 'Schaal Van M' dagen Mediawijs, Ketnet en Mediaraven 10- tot 12-jarigen uit . Het spel laat kinderen ervaren hoe mediawijs ze zijn. Meer dan 500 klassen streven naar de eretitel van 'mediawijze 5-sterrenklas'.

Met de opeenvolgende edities van Move tegen pesten wou Ketnet iedereen aanzetten om te reageren op pestgedrag. Het net riep op om antipest-filmpjes en -foto’s in te zenden. Duizenden scholen en honderdduizenden kinderen deden mee.

MNM gaat elk jaar op zoek naar De strafste school. De Sint-Bavohumaniora uit Gent is de strafste school 2017. Het Stedelijke Lyceum Lamorinière uit Antwerpen was dat in 2016.

Samenwerking met universiteiten en wetenschappelijke instellingen

  • Met het interactieve format STEAM-box helpt de VRT jongeren om hun competenties op het vlak van wetenschap, technologie, kunst en wiskunde te ontwikkelen.
  • Digitale nieuwkomers maakten kennis met nieuwe vormen van kijken, luisteren en media op De digitale doebeurs.
  • Met de PhD-cup willen de vzw Scriptie, de Vlaamse Universiteiten, Canvas en andere partners, de Vlaamse doctoraatstudies onder de aandacht brengen.
  • De VRT werkte samen met Vlaamse universiteiten en hogescholen voor Generation What?  Het onderzoek werd verricht door onderzoekers van het Jeugdonderzoeksplatform en kwam tot stand door een interuniversitaire samenwerking tussen UGent, VUB en KU Leuven. 

Universiteit van Vlaanderen

De Universiteit van Vlaanderen is geen fysieke universiteit, maar een project dat universitaire kennis zo breed mogelijk wil verspreiden. De Universiteit van Vlaanderen plaatst regelmatig een college van een kwartier van een wetenschapper van één van de vijf bestaande universiteiten online.

Bekijk de filmpjes op VRTNU.be

Kijken achter de schermen

  • Tal van studenten jongeren werken via een schoolstage bij de VRT. 
  • Voor Student Late Night (dat studenten van een media-opleiding de kans bood om radio te maken in een echte radiostudio) werkte MNM samen met Howest Kortrijk, RITCS – School of Arts Brussel, Hogeschool PXL Hasselt, AP Antwerpen en Arteveldehogeschool Gent.
  • Studio Dada was een opleidings- en proeftraject waarmee Studio Brussel op zoek ging naar veelzijdige Studio Brussel-gezichten. 500 jongeren namen eraan deel.
  • Met het project Belgodyssee kunnen Vlaamse studenten journalistiek intensief kennis maken met het vak
  • In het project DeZes kunnen Vlaamse conservatoriumstudenten De Koningin Elisabethwedstrijd volgen en op hun eigen manier becommentariëren.
  • De VRT neemt jaarlijks deel aan de Youca action day (vroeger Zuiddag). Een 30-tal scholieren krijgen de kans om een dag te werken bij de omroep en zo een ontwikkelingsproject te ondersteunen.
  • Scholen brengen een geleid bezoek aan de omroep.

Anderstalig aanbod

Tip voor taalleerkrachten: de VRT-nieuwsdienst verzorgt een nieuwsaanbod voor:

Overleg met de sector

Overleg met sector onderwijs, mediawijsheid en educatie

De openbare omroep zet in op mediawijsheid en overlegt regelmatig met  spelers in het mediawijze veld, zoals het Vlaamse Kenniscentrum voor Mediawijsheid (Mediawijs.be), het Vlaamse netwerk van mediabedrijven (MediaNet), de CANON Cultuurcel van het Departement Onderwijs, het Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering en universitaire onderzoekscentra zoals MICT en SMIT van UGent. Samen organiseerden zij workshops en inspiratiesessies die inzichten en mediawijze praktijken delen. De VRT overlegde ook met start-ups die inzetten op mediawijsheid zoals SCool. 

Contactpersoon onderwijs

Het aanspreekpunt en de contactpersoon bij VRT voor de samenwerking met het onderwijs is:
Fran De Vriese
Fran.devriese@vrt.be
02/741 52 51 

Actua Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt