dinsdag 23 april 2024
23 april 2024

Audiodescriptie

VRT wil iedereen laten genieten van sterke fictie op televisie, ook mensen die niet alles kunnen zien wat er zich op het beeldscherm afspeelt

Audiodescriptie

Audiodescriptie is in de eerste plaats bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers.

Als ze televisie kijken missen ze een deel van de (beeld)informatie. Daarom wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, mooi tussen de dialogen in. Die stem beschrijft wat er precies gebeurt, zonder al te nadrukkelijk aanwezig te zijn.

Het geheel vormt een mooi luisterspel, zodat iedereen de gebeurtenissen kan volgen zonder het beeld te zien.

Als je staat te strijken bijvoorbeeld, of als je moeite hebt om je te concentreren, dan kan de extra commentaarstem je helpen om beter te kijken, zelfs met je ogen dicht.

VRT zendt al sinds 2012 fictie met audiodescriptie uit.

Hoe gebruik ik audiodescriptie?

Lineair (televisietoestel)

Digitale kijkers kunnen kiezen voor audiodescriptie via het taalkeuzemenu van hun digicorder.

VRT kiest ervoor om sommige reeksen tegelijkertijd of op een ander tijdstip uit te zenden met zogenaamde open audiodescriptie, die hoorbaar is voor iedereen. Die hoef je niet apart in te stellen. Deze uitzendingen gebeuren altijd op het kanaal van Ketnet, na het VRT NWS journaal met VGT.

Digitaal (VRT MAX)

Je kan alle beschikbare programma’s met audiodescriptie terugvinden op ons online mediaplatform VRT MAX. Dit platform kan je gebruiken via de VRT MAX-app op je smartphone of tablet, of via de VRT MAX-website (www.vrtmax.be) op je computer. Bij elke video kan je de audiodescriptie aanzetten wanneer deze beschikbaar is, als je in de toegankelijkheidsinstellingen van je VRT-profiel audiodescriptie aanvinkt dan worden de video’s op VRT MAX automatisch met audiodescriptie afgespeeld.

Wanneer je via de website kijkt, kan je door tweemaal op de TAB-toets en dan op de ENTER-toets te drukken meteen het overzicht van alle programma’s met audiodescriptie terugvinden.

Wil je weten hoe je automatische audiodescriptie via je VRT-profiel activeert? Volg dan dit stappenplan

Bekijk hier alle reeksen die beschikbaar zijn met audiodescriptie op VRT MAX.

Vaak gestelde vragen

Wordt alle fictie voorzien van audiodescriptie?

VRT engageert zich om alle eigen fictie van VRT 1 en VRT Canvas, uitgezonderd dagelijkse soap, te voorzien van audiodescriptie. Ook de eigen fictie van Ketnet en VRT MAX wordt zo veel mogelijk ondertiteld.

Meer informatie: Beheersovereenkomst VRT 2020-2025, pagina’s 20 – 24 [PDF]

Waarom zijn niet alle programma’s geschikt om te beschrijven?

Soms gaat de montage te snel en is er geen tijd om extra beschrijving toe te voegen (zoals bijvoorbeeld in een nieuwsuitzending) of soms is de beschrijving overbodig omdat een personage alles al zegt.

Vergt audiodescriptie veel werk?

Ja: er zijn een schrijver, een eindredacteur, een regisseur, een stem en een sonorisator bij het productieproces betrokken. Een schrijver heeft gemiddeld twee à drie dagen nodig om een programma van 50 minuten te beschrijven.

Nog vragen?

Meer over audiodescriptie

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

It's a man's world... en toen kwam Chantal

Het schrijnende verhaal van de ‘Kinderen van de zonde’

Lost luggage: beklijvende fictiereeks rond verdriet, moed en hoop

Ketnet presenteert: vijf diverse Vlaamse kinderdocumentaires in Ket en Doc

Vanaf 6 februari: de nieuwe fictiereeks Twee zomers op Eén

Spanning(en) in nieuw seizoen Undercover

Eén in vuur en vlam door nieuwe dramareeks Onder vuur