donderdag 26 augustus 2021
26 augustus 2021

Eén in vuur en vlam door nieuwe dramareeks Onder vuur

26 augustus 2021 - De Eén-kijkers kunnen zich vanaf zondag 12 september verwarmen aan gloednieuwe fictie met Onder vuur. Deze actievolle dramareeks draait rond een groep brandweermannen en -vrouwen die vechten voor het voortbestaan van hun kazerne.  De reeks is ook beschikbaar met audiodescriptie.

Onder vuur speelt zich af in Oostende en heeft een topcast met zowel gevestigde waarden als jong talent, onder wie Louis Talpe, Lien De Graeve, Lynn Van Royen, Sam Louwyck, Alessia Sartor, Aimé Claeys, Maarten Ketels, Wouter Bruneel, Dirk Van Dijck, Sahin Avci, Ann Tuts, Piet De Praitere en Kim Van Oncen. De reeks wordt gemaakt door productiehuis Geronimo.

Het scenario is geschreven door Carl Plaisier, Toon Anthoni en Bjorn van den Eynde naar een idee van Emanuel Vanderjeugd. De regie lag in handen van Joost Wynant.

Onder vuur: vanaf 12 september elke zondag om 20.50 uur op Een en via VRT NU.

Ook met audiobeschrijving

De reeks is ook elke zondag om 21.10 uur met open audiodescriptie te zien op het kanaal van Ketnet en via de categorie audiodecriptie van VRT NU.

Onder vuur werd gemaakt door productiehuis Geronimo voor Eén, in co-productie met Fobic Films en met de steun van Stad Oostende en haar film office, de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid, AXA Belgium, Versluys Groep en met de medewerking van Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen.

De cowboys van Post Oosteroever

Onder vuur draait rond Post Oosteroever in Oostende, een kleine brandweerpost met karakter. Voor Post Oosteroever gelden er geen regels. Toch niet als er mensenlevens op het spel staan. Dat zorgt voor brandweerwerk van hoog maar tegelijk onstuimig niveau.  Wanneer de luitenant Patrick (vertolkt door Sam Louwyck) totaal onverwacht beslist om het korps te verlaten voor een promotie, davert de hele kazerne op haar grondvesten. Vooral sergeant Orlando (Louis Talpe) voelt zich in de steek gelaten door zijn mentor.

Dominique (Lien De Graeve) valt als nieuwe luitenant Post Oosteroever binnen. Ze wil de 'cowboys' omvormen tot de standaard die de Brugse commandopost voor ogen heeft. Maar daarvoor is een ander soort aanpak nodig dan degene die de commandopost voorschrijft...

Stilaan ontdekt Orlando dat Patrick niet vrijwillig is opgestapt, maar zich onder het mom van een promotie heeft opgeofferd om het voortbestaan van Post Oosteroever te garanderen. Maar garanties zijn er nooit. Wanneer er door ogenschijnlijke fouten van Post Oosteroever dodelijke slachtoffers vallen tijdens een interventie, komt het voortbestaan van de kazerne op de helling te staan. Het korps wordt als roekeloos en incompetent afgeschilderd en Dominique maakt als luitenante een zwak debuut. Patrick gaat op onderzoek uit om zijn oude manschappen te verdedigen. Hij vermoedt dat er gesjoemel op hoger niveau mee gemoeid is. Hoe dichter Patrick bij de waarheid komt, hoe meer hij op weerstand stuit bij de hogere lagen van de brandweer. Ongewild zet hij zo het voortbestaan van Post Oosteroever op losse schroeven.

Ook op persoonlijk vlak verkeren de brandweermannen en -vrouwen van Post Oosteroever in woelig water. Voor de collega's en vrienden loopt werk en privé meer en meer door elkaar, wat voor extra spanningen zorgt in de kazerne. Elke week brengt Onder vuur nieuwe verhalen en rukt het korps uit op interventies, terwijl het team het hoofd koel probeert te houden bij de grote dreiging die boven hun kazerne hangt.

Authentieke actie en situaties

Onder vuur wordt gemaakt door productiehuis Geronimo, die hiermee hun debuutreeks afleveren. Op gebied van de (werking van de) brandweer deden ze al veel ervaring op bij het maken van eerdere programma's als Helden van hier. Bij Onder vuur werd er gefocust op alles zo authentiek mogelijk te brengen. De ervaring van het jarenlang volgen van echte brandweermannen vormde de perfecte basis voor levensechte scenario’s, personages en situaties.

Jasper Moeyaert en Emanuel Vanderjeugd (producenten, Geronimo): “Met Helden van hier maakten we jarenlang reality over brandweerkazernes over heel Vlaanderen. Daar ontstond het idee om Onder vuur te maken, een authentieke en pakkende fictiereeks over de brandweer. Alfa Papa Tango, maar dan dertig jaar later. Er werd ons gezegd dat een brandweerreeks maken met vlammen, explosies en ongelukken niet mogelijk was in Vlaanderen. We zijn enorm trots dat we met Eén een partner-in-crime vonden die er toch in geloofde. De explosies, vlammen en ongelukken die je ziet in Onder vuur zijn echt. Dat realiteitsgehalte was enkel mogelijk onder het wakend oog van Brandweer van Zone 1. Zij ondersteunden niet alleen de ongeziene logistiek achter deze reeks, maar waren ook aanwezig bij elke interventie om onze acteurs te voorzien van veiligheid en goede raad. Dat we deze reeks als twee West-Vlamingen konden maken met de steun van de prachtige stad Oostende, was de kers op de taart.”

Lotte Vermeir, netmanager Eén: "De zondagavond van Eén wordt ook in het nieuwe TV-seizoen een avond om niet te missen. Met de combinatie van De Columbus en Onder vuur brengen we de juiste mix van ontspanning en actie om de week mee af te sluiten. Onder vuur geeft een fascinerende inkijk in het leven van een groep brandweermannen. Productiehuis Geronimo is erin geslaagd om de verhalen heel realistisch en sterk in beeld te brengen, waardoor je als kijker elke aflevering op het puntje van je stoel zit. Dat was enkel mogelijk door de ondersteuning van de Brandweer van Zone 1, die de ploeg bijstond. Hun medewerking, de inzet van Geronimo en het enthousiasme van de hele cast maken Onder vuur tot een unieke reeks die er meteen uitspringt."

Onze brandweerlieden hebben de acteurs zo goed mogelijk proberen voor te bereiden om zich te kunnen inleven in hun rol. Ze leerden hen de kneepjes van het vak kennen met een heuse brandweerbootcamp. Die week zorgde voor nog meer enthousiasme en wederzijds respect.

Filip Dekiere, commandant van Brandweerpost Zone 1 in Oostende

Filip Dekiere, commandant van Brandweerpost Zone 1 in Oostende: “Een kleine twee jaar geleden kwam de vraag om mee te werken aan een fictiereeks over de brandweer. Niemand kon toen vermoeden welke fantastische rit dit ging worden. Onze brandweerlieden hebben de acteurs zo goed mogelijk proberen voor te bereiden om zich te kunnen inleven in hun rol. Ze leerden hen de kneepjes van het vak kennen met een heuse brandweerbootcamp. Die week zorgde voor nog meer enthousiasme en wederzijds respect. De acteurs konden daardoor zelf al hun “interventies” doen. Bij de opnames is er binnen het fictieve scenario zoveel mogelijk op toegezien dat de inzet van brandweermiddelen zo realistisch mogelijk is. De samenwerking was voor beide partijen een verrijkende ervaring en zorgde soms zelfs voor spectaculaire en unieke oefenmomenten. Onder vuur wordt dé fictiereeks van het najaar over het reilen en zeilen in een brandweerpost in Zone 1, doorspekt met spanning, actie en vooral met een ijzersterke cast.”

Onder vuur speelt zich af in de koningin der badsteden: Oostende. Het voedt het authentieke karakter van de reeks en geeft de acteurs ontelbaar veel arena’s zoals de zee, de haven, hoogbouw …

Burgemeester Bart Tommelein: "Vanaf de eerste gesprekken met de makers van Onder vuur voelden we dat Oostende de perfecte locatie is voor deze reeks. Onder Vuur zal onze stad aan zee op een unieke en spectaculaire manier in de spotlights zetten. Ook wil ik de Oostendse brandweer- en veiligheidsdiensten ontzettend bedanken voor hun medewerking bij de opnames."

Week lang bootcamp bij de brandweer

Om de acteurs voor te bereiden op hun rol als brandweer kregen ze een week lang bootcamp bij het brandweerteam van Zone 1. Ze leerden er een brand aanvallen, auto’s openknippen, slachtoffers bevrijden en bovenal samen opereren als een geolied brandweerteam. De opnames voor Onder vuur waren een fysieke beproeving voor alle acteurs. Niet alleen moesten ze acteren op leven en dood, ze moesten dit doen in volle brandweeruitrusting, vaak met perslucht en in de volle hitte van een verschroeiend vuur. Alle acteurs deden hun stunts en interventies zelf, wat in beeld te voelen is in de extra spanning en authenticiteit.

Brandweer is niet alleen ambacht maar ook echt topsport."

Louis Talpe (speelt Orlando Foncke)

Louis Talpe (speelt Orlando Foncke): “Ik had al vaker zware fysieke rollen, maar dit was hors catégorie. Brandweer is niet alleen ambacht maar ook echt topsport. Respect voor de hele cast die is mee gestapt in dit avontuur en urenlang heeft geacteerd in volle uitrusting en vaak met perslucht aan. Nog meer respect voor de brandweer, geboren stuntmannen die dit elke dag moeten doen.”

De personages

Orlando Foncke (Louis Talpe)

Orlando Foncke (Louis Talpe)

Orlando is sergeant op Post Oosteroever en de natuurlijke leider onder het korps. Hij is iemand die zo ver gaat als nodig om een leven te redden, ook al betekent het dat hij de regels moet overtreden. Het levert de kazerne vaak meer problemen dan complimenten op, maar dat laat Orlando niet aan zijn hart komen.

Zijn – soms brute – manier van werken verhult echter een groot verdriet, waar hij zelfs met zijn vrienden op Post Oosteroever niet over kan praten. Het is ook de reden dat hij alleen op zijn boot leeft, weg van zijn vrouw Maaike en zijn zoontje Noah.

Patrick Sinnaeve (Sam Louwyck)

Patrick Sinnaeve (Sam Louwyck)

Patrick is al jaar en dag de honkvaste, geliefde en gerespecteerde luitenant van Post Oosteroever. Hij verrast dan ook vriend en vijand wanneer hij zonder aankondiging een stap opzij zet voor de getalenteerde, jongere Luitenante Dominique. Zijn ploeg, met Orlando op kop, kan niet geloven dat Patrick hen zomaar in de steek laat. Wat ze niet weten is dat Patrick zichzelf heeft opgeofferd om het voortbestaan van Post Oosteroever te garanderen. Maar wanneer Patrick op het spoor komt van een groot schandaal binnen de zone zet hij zijn eigen job en de toekomst van Post Oosteroever op het spel om de waarheid te achterhalen.

Dominique Meersman (Lien De Graeve)

Dominique Meersman (Lien De Graeve)

Dominique is de nieuwe luitenante van Post Oosteroever en de vervangster van Patrick. Het is haar taak en doel om het eigenzinnige korps te laten opereren volgens het boekje, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vooral met Orlando, met wie ze een bewogen verleden deelt, botst het.

Ook thuis loopt het niet op rolletjes. Dominique is sinds kort samen met de iets oudere Geert en plusmama van twee puberende tienerdochters. Pas wanneer de moeilijkheden uit haar privé de kazerne binnensijpelen, begint er een verstandhouding met het korps van Post Oosteroever te groeien.

Nina Gonzales (Alessia Sartor)

Nina Gonzales (Alessia Sartor) met Tom

Nina heeft haar echte ouders nooit gekend. Ze kende een moeilijke en eenzame kindertijd en is opgegroeid zonder een vast gezin. Als brandweervrouw vond ze bij Post Oosteroever een thuis en bij haar collega’s een familie.

Wanneer Patrick vertrekt en ook Steve (Kasper Vandenberghe), haar lief en adjudant, wordt geschorst wegens alcoholmisbruik, begint haar familie uit elkaar te vallen. Haar frustratie wordt uitgewerkt op de nieuwe rekruut Tom, maar gaandeweg groeien de twee dichter naar elkaar toe.

Tom Lateur (Aimé Claeys)

Tom Lateur (Aimé Claeys)

Tom komt als rekruut een post binnen die op losse schroeven staat. Maar hij werkt zich met zijn charme en talent dat hij toont op interventie in geen tijd op tot de golden boy van de kazerne. Hoewel niemand echt iets weet over Tom, sluit het korps hem wel in de armen. Alleen Nina, die getuige is van een van Toms angstaanvallen, lijkt hem niet te vertrouwen. Hoe langer hoe meer begint het verleden van Tom hem in te halen.  

Vincent Knockaert (Maarten Ketels)

Vincent Knockaert (Maarten Ketels)

Vincent is de techneut van de groep. Hij geeft de technische bijscholing en is bezig met alles rond digitalisering van brandweerwerking. Hoewel hij net als Orlando sergeant is, mist hij de natuurlijke autoriteit om een ploeg te leiden. Onder invloed van Patrick werd Orlando iets meer voorgetrokken, maar met de komst van Dominique wordt ook de naam van Vincent naar voor geschoven als kandidaat-adjudant.

Boris Weber (Wouter Bruneel)

Boris Weber (Wouter Bruneel)

Boris is de chauffeur van Post Oosteroever en metalhead in hart en nieren. Door zijn overgewicht dreigt hij buiten het team te vallen als hij niet slaagt voor zijn fysieke proeven. Hij vindt steun bij noodcentralist en mede-metalhead Katrien (Ilse De Koe), die hij vaak hoort via de radiocommunicatie, maar nog nooit heeft gezien. De twee hebben een klik, maar durven uit schrik om afgewezen te worden niet fysiek met elkaar af te spreken.

Henri Maenhout (Dirk Van Dijck)

Henri Maenhout (Dirk Van Dijck)

De zilverrug van de kazerne heet Henri. Een eerder zwijgzame, zachtaardige oude rot die eigenlijk al lang op pensioen kon gaan, maar ervoor kiest om te blijven. Ondanks zijn leeftijd is Henri fysiek nog tiptop in orde. Naast Post Oosteroever is er voor Henri enkel de oesterput, die hij naast zijn uren runt met zijn broer Lukas. Lukas, zijn vrouw Nora en hun dochter Emma zijn Henri’s enige familie. Wanneer Emma vermist raakt, doet Henri voor de opsporing beroep op zijn tweede familie: Post Oosteroever.

Gio Kaplan (Sahin Avci)

Gio Kaplan (Sahin Avci)

Gio is een bom energie, een teamspeler pur sang. Hij presenteert zich als een playboy en probeert ook Boris altijd aan een lief te helpen. Onderhuids kampt hij eigenlijk met een gebrek aan zelfvertrouwen als het aankomt op liefde. Dat wankele zelfvertrouwen krijgt nog eens een diepe deuk wanneer hij flatert op interventie en de beelden daarvan de toekomst van Post Oosteroever in gedrang brengt.

Noelle Hauspie (Ann Tuts)

Noelle Hauspie (Ann Tuts)

Noelle beschouwt zichzelf als moeder van de brandweerfamilie van Post Oosteroever. Ze heeft een verleden als verpleegkundige en doet daarom vaker ambulanceshiften. Ze haat macho’s en staat in de frontlinie om de andere vrouwen in de kazerne te verdedigen wanneer het cowboy-gehalte te veel de kop opsteekt.

Gilbert Gesqiuere (Piet De Praitere)

Gilbert Gesqiuere (Piet De Praitere)

Gilbert is de zonecommandant en dus de hoogste in rang binnen Brandweerzone 1, waar ook Post Oosteroever toe behoort. Het uitrangeren van Patrick is de eerste stap in zijn plan om Post Oosteroever op te doeken. Wanneer Patrick na een grote, te vermijden gasexplosie begint te graven naar de oorzaak wordt de grond warm onder Gilberts voeten. De twee oude buurjongens spelen kat en muis rond een beerput van corruptie. 

Maaike De Boel (Lynn Van Royen)

Maaike De Boel (Lynn Van Royen)

Tegen wil en dank probeert Maaike om naast haar werk het co-ouderschap met brandweerman Orlando te runnen. Geen sinecure met een partner die bijna dagelijks 12 uur op een kazerne moet werken. Emotioneel staat ze er zo mogelijk nog meer alleen voor. Maaike probeert de gebeurtenis die hun relatie verscheurde een plaats te geven. Maar zolang Orlando hun gedeeld leed ontloopt, kan voor haar de verwerking niet beginnen. Bovendien vreest ze dat Orlando’s houding geen gezonde invloed heeft op hun zoontje Noah. 

 

De makers

Toon Anthoni (scenarist)

Toon Anthoni (1990) studeerde Theater-, Film-, en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. In 2018 begon hij bij productiehuis Geronimo als redacteur en werkte aan verschillende televisieprogramma’s. Onder vuur is zijn debuutreeks als scenarist.

Carl Plaisier (scenarist)

Auteur en scenarist Carl Plaisier (1991) studeerde scenario aan het RITCS in Brussel. Samen met Toon dook hij diep in het kazerne -en interventieleven van de brandweer in zone 1 voor het schrijven van Onder vuur.

Bjorn van den Eynde (scenarist)

Bjorn van den Eynde (1984) studeerde regie aan het RITCS in Brussel. Hij begon zijn carrière als regisseur bij productiehuis Eyeworks, maar maakte een jaar later reeds de overstap naar het schrijven van populaire en bekroonde jeugdfictie voor Studio 100, Ketnet en Nickelodeon. In 2017 won Voor altijd? de Ensor voor Beste Jeugd- en Kinderfilm. Onder vuur is na Déjà vu (adaptatie) zijn eerste schrijfproject voor een volwassen publiek.

Joost Wynant (regisseur)

Regisseur Joost Wynant (1980) studeerde regie aan het RITS in Brussel. Met zijn afstudeerfilm De laatste zomer won hij de Canvas-prijs en de VAF wildcard voor Beste Kortfilm op het Groot Ongeduld in Brussel in 2005. Hierna maakte hij de langspeelfilm De laatste zomer, die voor verschillende festivals geselecteerd werd. Joost maakte daarna naast commercials, videoclips en verschillende televisieprogramma’s waaronder Benidorm bastards, dat een International Emmy Award en de Rose D’or voor beste Europese humor-programma won. In 2018 draaide hij samen met Frank Van Mechelen de tiendelige fictiereeks De kraak, die later op VTM te zien zal zijn.

Joost Wynant: “Onder vuur is een heel speciaal project. Met veel liefde gemaakt, vol met ongeziene actie maar vooral met veel emotie en geweldige personages neergezet door een topcast. Een reeks zoals je ze hier nog nooit gezien hebt.”

Dossier: audiodescriptie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'