Kijk nu met audiodescriptie

Volg hier het nieuws over de programma's die je met audiodescriptie kunt bekijken.

VRT NU pagina met audiodescriptie

27 augustus ‘Urbanus: De vuilnisheld’

Op zaterdag 27 augustus kan je op Eén kijken naar de Vlaamse animatiefilm ‘Urbanus: De vuilnisheld’. Deze film is beschikbaar met audiodescriptie via de Earcatch-app.

In ‘De Vuilnisheld’ laat louche bankier Jef Patat al het afval van het land in het dorp storten. Iedereen is akkoord omdat ze hiervoor betaald worden in goud.  Urbanus verzet zich tegen het plan van de volwassenen.  Dan verdwijnt Jef Patat met al het goud en het dorp ligt onder een dikke laag afval.  Urbanus komt met de kinderen in opstand en neemt de macht over.

Op Eén via de Earcatch-app op zaterdag 27 augustus om 21.45.

13 augustus Vlaamse film ‘Achter de wolken’

Op zaterdag 13 augustus zendt Eén de Vlaamse film ‘Achter de wolken’ uit. Deze film is beschikbaar met audiodescriptie via de Earcatch-app.

In ‘Achter de wolken’ komen Emma en Gerard elkaar na meer dan 50 jaar weer tegen. Ooit waren ze geliefden, maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Vijftig jaar later vinden ze elkaar terug en worden opnieuw verliefd. Kan je aanknopen met wat je vijftig jaar eerder achterliet? Het verhaal van een overweldigende laatste liefde, beleefd met de intensiteit van de eerste.

Op Eén via de Earcatch-app op zaterdag 13 augustus om 21.50.

21 juni: docu-reeks ‘’Metissen van België’

De beklijvende docu-reeks ‘’Metissen van België’. Deze reeks vertelt het schrijnende verhaal van koloniale kinderen van gemengd bloed. 

Precies 60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi vertelt de driedelige reeks de onthutsende geschiedenis van meer dan 300 metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. De makers van de reeks doen dat aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Paul en Jacqueline. Als onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder werden ze door de Belgische overheid weggehaald bij hun moeder en in het internaat van Save in Rwanda geplaatst. Net voor de onafhankelijkheid moesten ze ook daar weg en werden ze halsoverkop naar België overgebracht. Daar kwamen ze ontworteld en getraumatiseerd terecht in een adoptiegezin of een weeshuis. Het waren gebeurtenissen die hun hele verdere leven tekenden. Pas in 2015 kregen ze toegang tot hun officiële dossier en konden ze op zoek gaan naar hun roots.

Praktisch:

Je kan alle aflevering  bekijken op VRT NU in de categorie Audiodescriptie.

Audiodescriptie | VRT NU

8 mei: documentaire 'Dark Rider'

In ‘Dark Rider’ trekt regisseur en motorrijder Eva Küpper naar de eindeloze zoutvlaktes van Lake Gairdner in Zuid-Australië, waar ze de blinde motorrijder Ben Felten ontmoet. Als tiener kreeg de Australiër te horen dat hij aan een degeneratieve oogziekte leed, waardoor hij rond zijn 35e volledig blind werd. Toch is Ben altijd vastbesloten gebleven om zijn jeugddroom te realiseren en een professionele motorracer te worden. Samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee wil hij het wereldsnelheidsrecord breken en met meer dan 270 km per uur de snelste blinde motorrijder ter wereld worden.

Praktisch:

Je kan de documentaire tot 27/5/23 bekijken op VRT NU in de categorie Audiodescriptie. Audiodescriptie | VRT NU

Je kan deze documentaire ook terugvinden in de Earcatch-app.

 

Vanaf 1 mei Flikken Maastricht

Vanaf zondagavond 1 mei brengt Eén spanning en mysterie met het 14e seizoen van Flikken Maastricht. Je kan de reeks bekijken met audiodescriptie op Eén via de taalkeuze, op VRT NU, via de earcatch-app en op het Ketnet-kanaal.

In dit nieuwe seizoen binden Floris Wolfs en Eva van Dongen opnieuw de strijd aan met het genootschap Virtus et Justitia. Maar hun onderzoek wordt gedwarsboomd wanneer ze zelf beschuldigd worden van moord. Nadat ze hun naam gezuiverd hebben, eisen de normale zaken hun aandacht weer op; vergismoorden, afrekeningen, ontsnapte TBS’ers, wraakzuchtige adoptiekinderen en moorden in de kunstwereld. Maar als er eerst een hand met een getatoeëerde barcode gevonden wordt en later een dood meisje met eenzelfde barcode op haar arm, duiken er toch weer aanwijzingen op dat Virtus nog steeds actief is.

Praktisch:

Je kan de afleveringen tot 23 augustus 2022 bekijken op VRT NU in de categorie Audiodescriptie. Omdat deze audiodescriptie door onze Nederlandse collega’s is gemaakt, kan u de afleveringen ook terugvinden in de earcatch-app. Audiodescriptie | VRT NU

Vanaf 30 maart: De Ridder

Vanaf 30 maart kan je op Eén van maandag tot donderdag kijken naar de herhalingen van de reeks ‘De Ridder’ met audiodescriptie. Je kan de afleveringen ook bekijken op VRT NU en op het Ketnet-kanaal met open audiodescriptie.

Helena De Ridder is scherp van geest en rad van tong. Ze heeft alles om het te maken als advocaat, maar wanneer een van haar zaken eindigt in een tragedie voelt ze zich verantwoordelijk en besluit ze van kamp te veranderen. Voortaan gaat ze door het leven als openbaar aanklager op het parket van Gent.

Met Clara Cleymans, Dahlia Pessemiers-Benamar, Michaël Pas, Stefaan Degand, Michaël Vergauwen, Katelijne Damen, Lucas Van den Eynde, Dirk Van Dijck, Lynn Van Royen.

Praktisch:

Je kan alle afleveringen  bekijken op VRT NU in de categorie Audiodescriptie.

Audiodescriptie | VRT NU

Vanaf 20 maart: Lost Luggage

Vanaf zondagavond 20 maart is de fictiereeks Lost luggage te zien op Eén. Het verhaal is geïnspireerd op de naweeën van de aanslagen van 22 maart 2016 in ons land. 

Lost luggage is een psychologische dramareeks over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden. Lara Chedraoui, frontvrouw van de indierockband Intergalactic Lovers, neemt de hoofdrol op zich. Lost luggage is een reeks van De Mensen voor Eén.

Tien dagen na de vreselijke gebeurtenissen van 22 maart krijgt Samira Laroussa (Lara Chedraoui) – politievrouw met half-Marokkaanse roots – de opdracht om de honderden stuks bagage en persoonlijke items die achtergebleven zijn in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen. Ook zij moet aan de slag met haar eigen trauma van die dag, en met de spoken uit haar verleden.

Praktisch:

Je kan de afleveringen  tot 23/4/23  bekijken op VRTNU in de categorie Audiodescriptie. Daar kan je ook de audiogids vinden met extra beschrijvingen van de personages en de belangrijkste locaties. Audiodescriptie | VRT NU

Vanaf 7 maart: nieuw seizoen "Hoodie"

Op 7 maart 2022 start op Ketnet het nieuwe seizoen van de spannende jeugdserie Hoodie. Deze reeks is ook online te bekijken met audiodescriptie op VRTNU, Ketnet.be en de Ketnet-app.

'Hoodie' vertelt het verhaal van Pieter, een gepassioneerd traceur, die als een moderne Robin Hood zijn parkourtalent gebruikt om de criminaliteit in zijn Brusselse wijk te bestrijden. Dat doet hij samen met zijn goede vrienden Flo, Souf, Basim en Kenza. De cast bestaat uit enkele jonge talenten als Maarten Cop, Lotte Stevens, Armin Mola, Ahlaam Teghadouini en Illias Dennoune. Ook Inge Paulussen speelt mee in deze nieuwe fictiereeks.

Praktisch:

 De versie met audiodescriptie kan je bekijken op Ketnet.be, de Ketnet-app en VRTNU in de categorie Audiodescriptie. https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/hoodie-met-audiodescriptie/

Op VRTNU vind je tevens onze audiogids waarin de personages, de parkoursprongen en de fictieve Brusselse wijk Vrijbeek uitgebreid beschreven worden.

Meer weten over audiodescriptie?

Hoe worden uitzendingen met audiodescriptie gemaakt?

Dossier: audiodescriptie
donderdag 03 maart 2022
03 maart 2022

Meer over audiodescriptie

Kijk nu met audiodescriptie

Het schrijnende verhaal van de ‘Kinderen van de zonde’

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

Lost luggage: beklijvende fictiereeks rond verdriet, moed en hoop

Ketnet presenteert: vijf diverse Vlaamse kinderdocumentaires in Ket en Doc

Vanaf 6 februari: de nieuwe fictiereeks Twee zomers op Eén

Spanning(en) in nieuw seizoen Undercover

Eén in vuur en vlam door nieuwe dramareeks Onder vuur