donderdag 03 maart 2022
03 maart 2022

Kijk nu met audiodescriptie

Volg hier het nieuws over de programma's die je met audiodescriptie kunt bekijken.

Knokke off © VRT

Dankzij audiodescriptie kan iedereen, ook mensen die niet alles kunnen zien wat er zich op het scherm afspeelt, genieten van onze sterke fictiereeksen.

Stappen voor audiodescriptie op VRT MAX wanneer je via een browser surft:

  1. Surf naar www.vrtmax.be
  2. Druk twee maal op de TAB-toets, je hoort “Naar audiodescriptie”, druk op ENTER
  3. Je komt meteen op onze aanbodspagina terecht. Deze toont nu enkel de programma’s met audiodescriptie.
  4. Kies je favoriete programma
  5. Geniet ervan

14 juli: Babyproof

Stresspap, paniek, conflict, en liefde. Dat proeft als de gloednieuwe VRT MAX-fictiereeks Babyproof. Een taboedoorbrekende reeks boordevol situationele humor waarin kersverse ouders Nora (Hanne Timmermans) en Viggo (Ismaïl L’hamiti) hun weg banen doorheen de jungle van het prille ouderschap. Het resultaat is een eerlijk en humoristisch relaas over de eerste drie maanden na de bevalling waarin lang niet alles van een leien dakje loopt.

Wanneer ze voor de eerste keer mama en papa worden, blijft de roze wolk voorlopig uit voor Nora en Viggo. De geboorte van Baby, hun eerste kindje, zorgt zelfs voor vele strubbelingen en onverwachte moeilijkheden. Zo lopen de kersverse ouders aan tegen hun eigen verwachtingen, maar ook tegen die van hun vrienden, schoonouders en de rest van hun omgeving. In een wereld vol perfecte voorbeelden en oneindig veel goedbedoeld advies proberen Nora en Viggo zich een weg te banen en trouw te blijven aan hun eigen invulling van ouderschap.

Praktisch:

Op VRT MAX vind je alle afleveringen en ook onze audiogids.

3 juli: 3Hz

In deze nieuwe reeks van 3Hz proberen Felix en zijn vrienden Ella, Noor en Sammy hun dorp Roegerhout van een mogelijke ondergang te redden. Ze nemen daarbij de Ketnetters mee op een akoestische tijdreis naar het verleden en de toekomst via de gele walkman van Felix. Spanning en avontuur verzekerd.

Praktisch:

De eerste vier afleveringen van 3Hz zijn vanaf maandag 3 juli te zien op VRT MAX, ketnet.be en de Ketnet-app. De volgende afleveringen worden met mondjesmaat toegevoegd. Hou de sites en de app in de gaten!

De versie met audiodescriptie vind je op VRT MAX in de categorie Audiodescriptie. Op VRT MAX vind je ook onze audiogids waarin de belangrijkste personages en locaties uitgebreider beschreven worden.

12 mei: Knokke Off

VRT MAX loste de eerste drie afleveringen van de langverwachte fictiereeks Knokke Off. Deze tiendelige VRT MAX-reeks dompelt iedereen onder in het leven van enkele jonge twintigers die hun zomer doorbrengen in Knokke en wordt ook aangeboden met audiodescriptie.

Twintigers Louise (Pommelien Thijs) en Alexander (Willem De Schryver) beleven samen met hun vrienden een schijnbaar onbezonnen zomer in het weelderige Knokke. Door de hoge verwachtingen van hun ouders dreigen ze zichzelf echter te verliezen in luxe en feesten en gaan ze wanhopig op zoek naar iets wat ze maar niet vinden: echte vriendschap, liefde en vooral… zichzelf. Hun wereld wordt daarbij bovendien grondig verstoord door de komst van Daan (Eliyha Altena) en zijn moeder Melissa (Anna Drijver). Ook zij zijn op zoek, maar vooral naar de waarheid achter de maskers…

Praktisch:

Knokke Off: de eerste drie afleveringen met audiodescriptie en de audiogids vanaf nu op VRT MAX.

18 april: Zonder afspraak

De nieuwe eigentijdse comedyreeks ‘Zonder afspraak’ gaat over een Gentse kapper van Turkse afkomst die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt. Het is een comedy van eigen bodem over de dromen die we allemaal koesteren, de praktische bezwaren die daarbij in de weg staan, en de soms verrassende en verregaande gevolgen wanneer die twee botsen.

Aziz is 40 en runt het kapsalon ‘Zonder afspraak’. Maar eigenlijk zou hij veel liever muzikant zijn. Op een dag besluit hij ervoor te gaan, een beetje geholpen door het toeval, een vroege midlifecrisis en een buurman die hem onbewust een duwtje in de rug geeft. Maar tussen droom en daad staan onder meer zijn nuchtere vrouw, een eigenzinnige tienerdochter, een zoon met eigen plannen, een kritische vader, een criminele schoonbroer en een bende afpersers. Kortom: de perfecte arena voor een snedige en snelle comedy vol misverstanden, gefnuikte ambities, gebroken harten, pittige ruzies en pijnlijk herkenbare confrontaties.

‘Zonder afspraak’ is een samenwerking van Canvas met het productiehuis W2 van Willem Wallyn. Die schreef eerder onder meer het scenario van ‘1985’ voor Eén en ‘De 16’ en ‘Albatros’ voor Canvas, maar bij ‘Zonder afspraak’ is hij de producentHet scenario is van de hand van Nuran Karaca (‘Spitsbroers’) en Yahya Terryn (‘Professor T.’), die ook de regie deed. De cast bestaat in grote mate uit Turkse Gentenaars, zoals Ali Can Ünal (‘Amigo's’ en ‘De Shaq’), Souad Boukhatem (‘De Twaalf’, ‘Offline’, ‘De Maagd van Gent’) en muzikant Farouk Jomâa N. Ben Ali, naast onder meer Tom Vermeir (‘1985’, ‘Twee zomers’, ‘De twaalf’), Aimé Claeys (‘1985’en Ann Miller (‘Twee zomers’, ‘De bunker’).

Praktisch:

Je kan de reeks vanaf 18 april volgen met audiodescriptie op Canvas via het taalkeuzemenu om 22:00 uur, of vanaf 19 april met open audiodescriptie op het Ketnet-kanaal omstreeks 21:25 uur. De reeks is ook integraal beschikbaar op VRTMAX vanaf 18 april in de categorie audiodescriptie.

Zonder afspraak Eric de Mildt

22 maart: Kids on the block

In de humoristische fictieserie ‘Kids on the Block’ volgen we de avonturen en deugnieterij  van een groepje kinderen in een cité in Limburg: Ikram, de zelfverklaarde leidster, Rayan, de grappige charmeur, Yasmine, de rustige fotografe, Mourad, de sportieve kippenvriend en Younes, de ietwat houterige slimmerik, vormen samen de Kids on the Block, een vrolijke vriendenbende die alles onder controle heeft op het gezellige pleintje in hun wijk. Tot er een nieuw gezin in de buurt komt wonen…  en deze vrienden er alles aan zullen moeten doen om hun groepje te beschermen. ​

Met ‘Kids on the Block’ biedt Ketnet opnieuw de kans aan heel wat jong talent om hun eerste stappen in de acteerwereld te zetten. De hoofrollen worden vertolkt door Yasmine Akhlou, Samba Thiam, Zakaria Tourirou, Dien Doudah en Ysabel Pang.

Praktisch:

Vanaf 22 maart wekelijks op Ketnet om 18.40 uur. De versie met audiodescriptie is beschikbaar via VRT MAX, Ketnet.be of de Ketnet-app.

Kids on the block © VRT

19 maart: Arcadia

Hoever ga je om je gezin te beschermen? Met die vraag wordt een familie geconfronteerd in de gloednieuwe reeks Arcadia, die je vanaf zondag 19 maart kan volgen met audiodescriptie op Eén, het Ketnet-kanaal en VRT MAX.

Arcadia neemt je mee naar een nabije toekomst, een nieuwe ideale wereld, waar wetten en regels je een veilig gevoel bezorgen en een burgerscore je levenskwaliteit beoordeelt. Maar wat als je als burger niet kan of wil voldoen aan de verwachtingen?

Pieter Hendriks leeft met zijn vrouw Cato Christiaens en zijn vier dochters Milly, Luz, Hanna en Alex in de nieuwe maatschappij Arcadia. Als gezagsgetrouwe burgers hebben ze een hoge score en leiden ze een goed leven. Wanneer echter aan het licht komt dat Pieter met de score van een van zijn dochters heeft gefraudeerd, wordt hij verbannen naar de onbewoonbare buitenwereld. Cato en haar vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor Pieters fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of voor elkaar?

De cast van Arcadia bestaat uit een mix van grote Vlaamse en Nederlandse namen, en frisse nieuwe talenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Gene Bervoets, Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Natali Broods, Monic Hendrickx, Melody Klaver, Ellie de Lange en Maarten Heijmans. Andere belangrijke rollen zijn voor Jean Janssens, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Lukas Bulteel, Aus Greidanus sr., Rutger Messerschmidt, Mustafa Duygulu, Mathijs Scheepers en Ward Kerremans.

Praktisch:

Vanaf 19 maart wekelijks op Eén, via het taalkeuzemenu van je decoder om 20.35 uur, of om 21.10 uur op het Ketnet-kanaal voor de versie met open audiodescriptie voor iedereen. Je vindt alle programma's met audiodescriptie en de audiogidsen ook op VRT MAX.

Arcadia Maarten De Bouw Photography

13 maart: Dertigers

Vanaf maandag 13 maart start de nieuwe reeks van Dertigers op Eén met een volledig nieuwe vriendengroep. Deze nieuwe reeks is ook beschikbaar met VRT-audiodescriptie op Eén, VRT MAX en op het Ketnet-kanaal.

Vrienden Laura, Nele, Jonas, Ruben en Sami leerden elkaar in hun tienerjaren kennen bij de Chiro en werden praktisch familie. Zoveel jaren later zijn ze allen rond de dertig en bouwen ze hun leven uit in de Groene Gordel rond Brussel.

Daar komen heel wat uitdagingen en vraagstukken bij kijken, want dertig worden is een mijlpaal in ieders leven. Het punt waarop je verondersteld wordt om ‘echt’ volwassen te worden. Je te settelen, aan kinderen te beginnen, je carrière volop uit te bouwen, een eigen huis te kopen... De vriendengroep ervaart de druk die er door hun omgeving, de maatschappij en sociale media wordt opgelegd. Die druk kan motiverend werken, of net verstikkend. De vrienden gaan er elk op hun eigen manier mee om. Met goede intenties maar soms met verkeerde keuzes of foute ideeën.

De hoofdrollen in deze nieuwe reeks van Dertigers worden vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad.

Praktisch:

Vanaf maandag 13 maart van maandag tot donderdag rond 21:30 uur op Eén met gesloten audiodescriptie via de taalkeuze. Een dag later kan je op het Ketnet-kanaal terecht voor de herhaling met open audiodescriptie om 21:00 uur. Je vindt de volledige reeks ook terug op VRT MAX in de categorie audiodescriptie.

18 februari: Den elfde van den elfde

Carnaval staat voor de deur en daarom biedt VRT MAX de succesreeks ‘Den Elfde van den elfde’ opnieuw aan met audiodescriptie.

Op 11 november, den elfde van den elfde, wordt volgens de traditie in het gehucht Kerke de Prins Carnaval gewijd. Al 35 jaar is dat al even traditiegetrouw varkensboer Hubert Geunings. Tijdens de carnavalsweken zwaait hij de scepter in het dorp, dat dan tijdelijk Knorrendonk heet. Er gelden dan enkel de wetten van het feesten en het zuipen. Maar dit jaar loopt het anders. Hubert krijgt een niet mis te verstane waarschuwing dat de jarenlange mateloosheid zijn tol begint te eisen; het wordt tijd om naar een opvolger uit te kijken. Zijn vrouw Marie-José vindt het erg belangrijk dat de titel van Prins Carnaval in de familie blijft. Maar niet alle dorpelingen denken daar zo over. Ook in de familie zelf ontaardt de opvolgingskwestie in een verregaande rivaliteit.

Wonden uit het verleden dreigen open te barsten. Nieuwe schandalen en intriges kondigen zich aan. Een serie over liefde, varkens en zingen wanneer het al pratend niet meer lukt.

Praktisch:

Nu op VRT MAX.

1 februari: De Studio’s

De Studio's © VRT

Een fictiereeks over vijf vrienden die hun droom najagen: de wereld veroveren met hun muziek en hun stem. Allemaal zijn ze op zoek naar erkenning die ze thuis niet krijgen. Hun eerste doel is: meedoen aan een muziekbattle en zo tonen wat ze waard zijn. De reeks wordt gekleurd door jonge, onbekende acteurs die ook muzikaal getalenteerd zijn in het echte leven. Dat maakt De Studio's tot een authentiek verhaal, met een exclusieve soundtrack.

Bij 'De Studio's' vinden ze een plek waar ze een ruimte kunnen huren, elkaar aanmoedigen, een plek waar ze kunnen ontsnappen aan hun thuissituatie. Ze kunnen vluchten uit de wereld van elke dag en hun frustraties uiten. Maar het is ook een plaats waar hun vriendschappen op de proef worden gesteld en verleidingen al of niet worden weerstaan... Hoever gaan ze voor hun erkenning in de muziek? Zullen ze hun grenzen overschrijden om de top te bereiken? En blazen ze hun vriendschap hiervoor op?

De hoofdrollen worden vertolkt door Ahmed Bouchama SabarFrederique FigahMetouka Vlasbom en Ilias Ennahachi. Ook Martha MaduekeMohamed AlemRoshan NazariLima KasClaude DeekloBrigitte GeorgeLoise KonéYounes El AmriouiFreek MeeusenSouleymane ManzoChahid DoudahZaynah Salhi en tweeling Levi en Mathias Köhne zijn te zien in de reeks. Daarnaast spelen Clara CleymansKoen Van ImpeGuido De Craene en Bas Van Weert een rol.

Praktisch:

Deze reeks is momenteel exclusief te vinden op VRT MAX. Surf dus snel naar de website of ga in de app naar de categorie audiodescriptie en ontdek deze reeks met AD alsook onze audiogids met beknopte beschrijvingen van de personages.

18 januari : Onze Natuur

Na het bioscoopsucces van ‘Onze Natuur’, de film, brengen VRT en Hotel Hungaria het wilde België nog dichterbij met de langverwachte docureeks op Canvas en VRT MAX met audiodescriptie.

Vanaf woensdag 18 januari toont ‘Onze Natuur’ in zeven indrukwekkende afleveringen hoe verbazend wild en verrassend dichtbij onze Belgische natuur wel is. Acteur, presentator en meesterverteller Wim Opbrouck is de stem van de televisiereeks.

Water, aarde, lucht, vuur, hout en steen. Die zes elementen in de natuur vormen de rode draad doorheen de reeks. Ze vormen telkens het uitgangspunt voor een aflevering van 48 minuten. In de zevende en laatste aflevering brengen wetenschappers, filmmakers en natuurexperten extra duiding bij de rol die wij als mens al dan niet kunnen spelen in onze natuur.

Praktisch:

Je kan de aflevering van ‘Onze Natuur’ meteen bekijken op VRT MAX.

22 januari 2023: 1985

In ‘1985’ maken we kennis met drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden. Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids.

‘1985’ volgt de vrienden Marc en Franky, en diens zus Vicky in de turbulente jaren 80. Marc en Franky verhuizen van het platteland naar Brussel voor een carrière bij de rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar de rijkswacht komt in een zware crisis terecht wanneer het land wordt geteisterd door een reeks brutale overvallen. Ondertussen studeert Vicky rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen en misdaden die worden toegeschreven aan de zogenaamde Bende van Nijvel.

Praktisch:

Je vindt de reeks terug VRT MAX in de categorie Audiodescriptie.

1 januari 2023: Het verhaal van Vlaanderen

We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn niet de eersten die op het grondgebied wonen dat we nu Vlaanderen noemen. Al tienduizenden jaren leven hier mensen. Mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven. In ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zoekt Tom Waes uit wie die mensen waren, hoe ze leefden en hoe ze de geschiedenis mee vorm hebben gegeven.

Met de medewerking van talloze historici en archeologen legt Tom de puzzelstukken van het verleden samen. En hij gaat nog verder... Want Tom gaat ook zelf een kijkje nemen ín die geschiedenis. Het wordt een ware reis doorheen de tijd. Dankzij historische ensceneringen wordt het verleden tastbaar en is zowel Tom als de kijker erbij wanneer de geschiedenis wordt gemaakt. Oog in oog met een neanderthaler, vikings of Maria Van Bourgondië.

‘Het verhaal Van Vlaanderen’ is een uniek project waarbij de geschiedenis van deze streken als nooit tevoren voor een breed publiek wordt verteld. Een visueel indrukwekkende reeks die de kijker meeneemt naar ver vervlogen tijden, samen met Tom Waes - die met even grote verwondering in dat verleden rondloopt.

Praktisch

Je vindt de reeks terug VRT MAX in de categorie Audiodescriptie.

30 oktober: Onder vuur

Vanaf 30 oktober wordt het elke zondagavond wat warmer op Eén, want het tweede seizoen van Onder vuur duikt opnieuw in de actie van de brandweervrienden en hun kazerne Post Oosteroever.

We zijn een jaar na het einde van seizoen 1 en de dood van hun geliefde brandweervriend Vincent heeft bij Post Oosteroever voor een gat gezorgd dat niet opgevuld geraakt. Niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk, want de Post kampt met onderbemanning. En ondanks verwoede pogingen krijgen Luitenant Dominique (Lien De Graeve) en Adjudant Orlando (Louis Talpe) ook geen extra budget om verouderd materiaal te vernieuwen. Wanneer de komst van een nieuw windmolenpark leidt tot aanhoudende rellen bij de visserij komt Post Oosteroever ongewild in de vuurlinie te staan. De opeenstapeling van incidenten dreigt de hechte ploeg uit elkaar te doen vallen en zet zo het voortbestaan van de kazerne op het spel.

Met vrijwilliger Manu (Gust Mestdach) en brandweerexpert Skippy (Jennifer Heylen) komt er broodnodige versterking, maar de twee moeten zich bewijzen om hun plaats binnen de groep te veroveren. Onder de toenemende druk van de nieuwe zonecommandant (Joke Devynck) wordt de vete met het rivaliserende Post Centraal op de spits gedreven en is er geen ruimte meer voor fouten. Een opdracht die er niet makkelijker op wordt wanneer uitgerekend Orlando begint te twijfelen aan zijn toekomst bij Post Oosteroever.

Praktisch
Je kan de aflevering steeds bekijken op ons digitale videoplatform VRT MAX in de categorie Audiodescriptie. Op VRT MAX kan je ook de audiogids vinden met extra beschrijvingen van de personages en de locaties.

13 oktober: Roomies

Vanaf vandaag donderdag 13 oktober 2022 kan u op VRT MAX terecht voor ‘Roomies’ met audiodescriptie, een nieuwe fictiereeks over de zoektocht van twee twintigers naar hun identiteit en hoe je volwassen wordt. De reeks, geschreven en geregisseerd door Flo Van Deuren en Kato De Boeck, wordt muzikaal gekleurd door een exclusieve soundtrack en nummers van eigen bodem.

‘Roomies’ vertelt het verhaal van Bibi en Ama, twee lesbische vriendinnen, allebei twintigers. In de hoop een betere versie van zichzelf te worden, trekken ze bij elkaar in op een appartement in Brussel. Elk op hun eigen manier, maar onder hetzelfde dak, komen ze tot nieuwe inzichten: het leven heeft geen handleiding, de liefde nog minder en zijzelf al helemaal niet. Het resultaat is een intieme reeks vol humor en herkenbaarheid.

Naast opkomend talent Ahlaam Teghadouini (Grond) en Laura De Geest zijn ook Martha Canga Antonio (Black), Romy Louise Lauwers, Khadija El Kharraz Alami, Dominique Van Malder (Albatros), Zouzou Ben Chikha (Bevergem/Grond), Nadia Abdelouafi, Goua Grovogui, Annie-Paris Sangi Nkinsi en Nacim Bessedjerari te zien in de nieuwe reeks.

Praktisch

Tot 12/10/23 op VRT MAX in de categorie Audiodescriptie. Hier kan je ook de audiogids vinden met extra beschrijvingen van de personages en de locaties.

4 september: ‘Chantal’

Vanaf zondag 4 september schittert Maaike Cafmeyer in een nieuwe reeks met audiodescriptie op Eén: ‘Chantal’.
‘Chantal’ is een politiereeks, maar dan wel één met een (West)hoek af. De reeks draait rond Chantal Vantomme, de politieagente die bevriend was met de familie Welvaert in de reeks ‘Eigen Kweek’. Hiermee krijgt dit personage een eigen reeks, die zich afspeelt in haar eigen universum, met tal van nieuwe personages.

In ‘Chantal’ is inspecteur Chantal Vantomme net verhuisd naar politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van het land. Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem en komt als alleenstaande moeder terecht in een macho-wereld waar de schijnbare rust heel bedrieglijk blijkt. Chantal gaat er echter op haar eigengereide manier mee om, wat de lokale bewoners duidelijk niet gewend zijn. It’s a man's world... En toen kwam Chantal.

Praktisch
De afleveringen van ‘Chantal’ met audiodescriptie zijn uiteraard  terug te vinden op VRT MAX in de categorie Audiodescriptie. Daar vind je ook de audiogids met bijkomende informatie over de belangrijkste personages en locaties. 

30 augustus: ‘De kaping van de Pompei’

Vanaf dinsdag 30 augustus kan je drie weken lang afstemmen op Canvas voor een nieuwe documentaire-reeks met audiodescriptie: ‘De kaping van de Pompei’.

‘De kaping van de Pompei’ is een driedelige adembenemende documentaire-reeks over de kaping van het Belgische schip de Pompei in het voorjaar van 2009 voor de kust van Somalië. Een merkwaardige geschiedenis met een tot de verbeelding sprekende ontknoping.

In 2009 wordt de Indische Oceaan geteisterd door een golf van kapingen. Somalische piraten met primitieve bootjes en aftandse kalasjnikovs vallen tientallen schepen aan, gijzelen de bemanning en eisen grote sommen losgeld. Dat overkomt ook het Belgische schip de Pompei. In Brussel stelt een toegewijd team alles in het werk om de crew vrij te krijgen. Intussen identificeert de Belgische politie de schuldigen en beslist hen op te sporen. Zo komt de leider van het grootste piratenkartel in hun vizier. De politie zet een gewaagde undercoveroperatie op het getouw om hem vanuit zijn veilige schuilplaats naar ons land te lokken, zodat hij berecht kan worden. In de reeks kijken diverse betrokkenen terug op dit uitzonderlijke verhaal dat recht uit een Hollywood-film lijkt te komen.

Praktisch: Je kan deze reeks met audiodescriptie tot 30/8/23  terugvinden op VRT MAX.

21 juni: docu-reeks ‘’Metissen van België’

De beklijvende docu-reeks ‘’Metissen van België’. Deze reeks vertelt het schrijnende verhaal van koloniale kinderen van gemengd bloed. 

Precies 60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi vertelt de driedelige reeks de onthutsende geschiedenis van meer dan 300 metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. De makers van de reeks doen dat aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Paul en Jacqueline. Als onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder werden ze door de Belgische overheid weggehaald bij hun moeder en in het internaat van Save in Rwanda geplaatst. Net voor de onafhankelijkheid moesten ze ook daar weg en werden ze halsoverkop naar België overgebracht. Daar kwamen ze ontworteld en getraumatiseerd terecht in een adoptiegezin of een weeshuis. Het waren gebeurtenissen die hun hele verdere leven tekenden. Pas in 2015 kregen ze toegang tot hun officiële dossier en konden ze op zoek gaan naar hun roots.

Praktisch:

Je kan alle aflevering  bekijken op VRT MAX in de categorie Audiodescriptie.

Vanaf 30 maart: De Ridder

Vanaf 30 maart kan je op Eén van maandag tot donderdag kijken naar de herhalingen van de reeks ‘De Ridder’ met audiodescriptie. Je kan de afleveringen ook bekijken op VRT MAX en op het Ketnet-kanaal met open audiodescriptie.

Helena De Ridder is scherp van geest en rad van tong. Ze heeft alles om het te maken als advocaat, maar wanneer een van haar zaken eindigt in een tragedie voelt ze zich verantwoordelijk en besluit ze van kamp te veranderen. Voortaan gaat ze door het leven als openbaar aanklager op het parket van Gent.

Met Clara Cleymans, Dahlia Pessemiers-Benamar, Michaël Pas, Stefaan Degand, Michaël Vergauwen, Katelijne Damen, Lucas Van den Eynde, Dirk Van Dijck, Lynn Van Royen.

Praktisch:

Je kan alle afleveringen  bekijken op VRT MAX in de categorie Audiodescriptie.

20 maart: Lost Luggage

Vanaf zondagavond 20 maart is de fictiereeks Lost luggage te zien op Eén. Het verhaal is geïnspireerd op de naweeën van de aanslagen van 22 maart 2016 in ons land. 

Lost luggage is een psychologische dramareeks over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden. Lara Chedraoui, frontvrouw van de indierockband Intergalactic Lovers, neemt de hoofdrol op zich. Lost luggage is een reeks van De Mensen voor Eén.

Tien dagen na de vreselijke gebeurtenissen van 22 maart krijgt Samira Laroussa (Lara Chedraoui) – politievrouw met half-Marokkaanse roots – de opdracht om de honderden stuks bagage en persoonlijke items die achtergebleven zijn in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen. Ook zij moet aan de slag met haar eigen trauma van die dag, en met de spoken uit haar verleden.

Praktisch:

Je kan de afleveringen  tot 23/4/23  bekijken op VRT MAX in de categorie Audiodescriptie. Daar kan je ook de audiogids vinden met extra beschrijvingen van de personages en de belangrijkste locaties.

7 maart: Hoodie

Op 7 maart 2022 start op Ketnet het nieuwe seizoen van de spannende jeugdserie Hoodie. Deze reeks is ook online te bekijken met audiodescriptie op VRT  MAX, Ketnet.be en de Ketnet-app.

'Hoodie' vertelt het verhaal van Pieter, een gepassioneerd traceur, die als een moderne Robin Hood zijn parkourtalent gebruikt om de criminaliteit in zijn Brusselse wijk te bestrijden. Dat doet hij samen met zijn goede vrienden Flo, Souf, Basim en Kenza. De cast bestaat uit enkele jonge talenten als Maarten Cop, Lotte Stevens, Armin Mola, Ahlaam Teghadouini en Illias Dennoune. Ook Inge Paulussen speelt mee in deze nieuwe fictiereeks.

Praktisch:

De versie met audiodescriptie kan je bekijken op Ketnet.be, de Ketnet-app en VRT MAX in de categorie Audiodescriptie.

Op VRT MAX vind je tevens onze audiogids waarin de personages, de parkoursprongen en de fictieve Brusselse wijk Vrijbeek uitgebreid beschreven worden.

Hoe worden uitzendingen met audiodescriptie gemaakt?

Dossier: toegankelijkheid

Meer over audiodescriptie

Kijk nu met audiodescriptie

Zonder afspraak – Tussen droom en daad staat… je familie

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

Nieuw op Eén: 1985 – Prestigieuze fictiereeks over de turbulente jaren ‘80

Volg De Rode Duivels met audiodescriptie

Een Belgisch piratenverhaal met Hollywood-allures

It's a man's world... en toen kwam Chantal