dinsdag 23 augustus 2022
23 augustus 2022

It's a man's world... en toen kwam Chantal

23 augustus 2022 - Vanaf zondag 4 september schittert Maaike Cafmeyer in het nieuwe Chantal op Eén: een politiereeks, maar dan wel één met een (West)hoek af.  Ook te zien met audiodescriptie.

campagnefoto van Chantal met andere personages © VRT - NyklyN

De reeks draait rond Chantal Vantomme, de politieagente die bevriend was met de familie Welvaert in de reeks Eigen kweek. Hiermee krijgt dit personage een heel eigen reeks, in een eigen universum met tal van nieuwe personages.

In Chantal is inspecteur Chantal Vantomme net verhuisd naar politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van ons land. Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem en komt als alleenstaande moeder terecht in een macho-wereld waar de schijnbare rust heel bedrieglijk blijkt. Chantal gaat er echter op haar eigengereide manier mee om, wat de lokale bewoners duidelijk niet gewoon zijn. It’s a man's world ... En toen kwam Chantal.

Naast Maaike Cafmeyer zijn Mathias Sercu, Dries Heyneman, Steven Mahieu, Yves Degryse, Wim Opbrouck, Janne Desmet, Bert Huysentruyt, Piet De Praitere, Kurt Defranq en vele anderen in de reeks te zien. Chantal werd bedacht en geschreven door Mathias Sercu en de regie is in handen van Jeroen Dumoulein.

Chantal is ook elke zondag te zien met audiodescriptie op Eén via het taalkeuze-menu of op het Ketnet-kanaal om 21.10 uur. De afleveringen van Chantal met audiodescriptie zijn uiteraard ook terug te vinden op VRT MAX in de categorie 'Audiodescriptie', hier vind je ook de audiogids met bijkomende informatie over de belangrijkste personages en locaties.

Mathias Sercu (schrijver/bedenker en acteur): “Chantal is een alleenstaande moeder die haar mannetje moet zien te staan in een compleet nieuwe omgeving waar - op zijn zachtst uitgedrukt - nog wel wat werk aan de winkel is wat betreft de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.  De reeks heeft een eigen smoel,  iets apart, maar heeft toch ook een grote herkenbaarheid in zich. Ik mocht me uitleven als scenarist en ik denk dat ik erin geslaagd ben een heel eigen wereld te creëren die toch verbazend dicht bij die van elk van ons ligt. Dat het personage Chantal gespeeld wordt door Maaike Cafmeyer, is een geweldig cadeau. Maaike is een ongelooflijk geestige actrice met veel gevoel voor komedie én tragiek.” 

Maaike Cafmeyer (Chantal): "Ik had nooit gedacht Chantal terug te zien. Ze zat veilig opgeborgen. Op mijn zolder. Prima. Maar toen wekte Mathias Sercu haar terug tot leven. Chantal kreeg een tweede adem, in een apart universum. Je ziet haar worstelen met haar eigenzinnige struggles, de zorg voor haar dochter, de eeuwige droogte in de liefde en een nieuwe groep vrienden. Toch iets waar elke acteur van droomt. En dat in een setting waar de oude wereld botst met de nieuwe, met paarden die vaker tegentrekken dan meegeven en een Chantal die niet temt maar ment. Heerlijk!”

De personages

Chantal Vantomme © VRT - NyklyN

Chantal Vantomme (Maaike Cafmeyer)

Chantal is pas benoemd als chef in het wijkcommissariaat van Loveringem, waar ze denkt min of meer haar eigen baas te kunnen zijn. Ze zal er enkel verantwoording moeten afleggen tegenover de korpschef van Veurne - maar zelfs dat is tijdelijk, want ze zal haar tijd in het rustige Loveringem gebruiken om zich in alle stilte voor te bereiden op de toelatingsproef voor commissaris in Brussel.

Chantal wordt door haar omgeving vaak onderschat, en dat is waarschijnlijk haar grootste troef. Met gespeelde domheid of geveinsde naïviteit heeft ze al menig tegenstander verrast. Ze zal zich niet zo snel meer zal openstellen voor een langdurige verbintenis. Integendeel: ze heeft géén mannen meer nodig in haar leven. Met deze ingesteldheid komt ze in Loveringem aan. Maar voor ze goed en wel beseft, wordt ze omringd door mannen - bijna uitsluitend mannen, zo lijkt het wel - die haar verdere leven en keuzes gaan bepalen. Chantal verschuilt zich achter een pantser dat mannen op afstand moet houden, ze wil immers niet meer gekwetst worden. Uiteraard heeft ook zij liefde en geluk nodig, maar zal ze zich nog kwetsbaar durven tonen en open kunnen stellen?

Chantal is een einzelgänger, en dat typeert haar. Maar toch leert ze haar collega's en naasten waarderen, en zij haar. Beetje bij beetje zullen het dorp, haar collega’s, de mensen rondom haar… zich in haar hart nestelen. En vice versa.

Emma Vantomme © VRT - NyklyN

Emma Vantomme (Anna-Marie Missoul)

Emma is de tienjarige dochter van Chantal. Emma moet in dit afgelegen dorpje haar draai zien te vinden en voelt zich vaak volwassener dan de meeste kinderen van haar leeftijd. Volwassener dan haar moeder soms ook, wiens kwakkelende liefdesleven ze af en toe probeert te sturen. Ze is een ondernemend kind en is net als haar moeder niet op haar mondje gevallen. Emma regelt haar eigen babysits en opvang wanneer Chantal laat moet werken. Ze heeft snel twee vriendinnetjes in de klas, waaronder Noor, de dochter van Musa.

Inspecteur Rik Cloedt © VRT - NyklyN

Inspecteur Rik Cloedt (Dries Heyneman)

Rik groeide op in deze westelijke uithoek van het land. Door zijn aderen stroomt de rivier den Ijzer. Hij is een honkvaste en conservatieve Belg die zich bij momenten extreem uitdrukt als het over ‘vreemden’ en vrouwen gaat. Dat hij politie-inspecteur zou worden, stond in de sterren geschreven. Als kind was hij immers al quasi full-time ‘de sheriff’ van Loveringem toen hij cowboy en indiaan speelde met zijn beste vriendje Luc.

Dat Chantal het wijkcommissariaat komt leiden, is voor hem niet evident. Met lichte tegenzin en onverholen cynisme start hij de samenwerking maar beetje bij beetje zal zijn appreciatie voor Chantal groeien. Zijn conservatieve man/vrouwbeeld botst met de vrijgevochten Chantal. Een vrouw die de leiding krijgt? Dat kan nooit lukken in de wereld van Rik Cloedt. Hij vermoed dat het ook niet lang zal duren eer Chantal crasht. En dan zal hij, de echte sheriff, klaar staan om over te nemen. Maar Chantal blijkt taaier dan hij dacht en brengt het er - dat kan zelfs Cloedt niet ontkennen - helemaal niet zo slecht vanaf als chef. Zal hij zijn vrouwbeeld dan toch moeten bijschaven?

Arne Goedvriendt

Arne Goedvriendt (Steven Mahieu)

Arne is de buurman van Chantal, vrachtwagenchauffeur en al tien jaar weduwnaar. De cabine van zijn indrukwekkende Scania is een schrijn voor zijn overleden Nadine. Arne besteedt meer tijd in zijn camion dan dat hij thuis is. Hij kookt elke dag zijn potje, en draagt zorg voor het huis waar hij ooit met Nadine woonde, dat had hij haar immers op haar sterfbed beloofd.

Arne is streetwise en heeft een meer open blik op de wereld dan de meeste mensen in Loveringem. In de loop van de reeks groeit er een vertrouwensband tussen Arne en Chantal. Hij mag dan vaak de baan op zijn, àls hij thuis is, kookt hij graag iets extra voor haar en de kleine Emma. Arne en Chantal komen op den duur bij elkaar over de vloer als waren ze broer en zus. Of groeit er toch iets meer?

Musa © VRT - NyklyN

Musa (Zouzou Ben Chicka)

Musa is de beste vriend van Rik Cloedt. Hij is de uitbater van “De Miserie”, een Bar Tabac annex winkeltje. Musa is net als zijn vriend nogal conservatief. Hij is een gescheiden man sinds zijn vrouw hem verliet voor een andere vrouw. Luc heeft week-om-week zijn dochter Noor.

Burgemeester Wim Vanhecke

Burgemeester Wim Vanhecke (Yves Degryse)

Wim gaat er prat op ooit de jongste burgemeester van het land geweest te zijn. Hij kreeg de sjerp op zijn nét-geen-vijfentwintigste. Ondertussen zijn we zeventien jaar verder en draagt hij hem nog steeds. Een vriendendienst hier en daar is hem niet vreemd. Eens een vergunning uitschrijven (voor zijn eigen jagersvereniging bijvoorbeeld) als dat de gemeenschap ten goede komt, heeft nog niemand schade berokkend, toch? Wim is getrouwd en heeft een tienerzoon. Hij bezit meerdere huizen en gebouwen in de streek. Zo is hij onder andere de huisbaas van Arne en nu dus ook van Chantal.

Hoofdinspecteur Johnny D'Haese © VRT - NyklyN

Hoofdinspecteur Johnny D'Haese (Mathias Sercu)

Johnny is een oude studiegenoot van Chantal. Tijdens hun opleiding hadden ze een kortstondige affaire die Chantal kordaat stopzette toen ze erachter kwam dat Johnny er tegelijkertijd nog twee affaires op na hield. Nu, zoveel jaren later, woont Johnny aan de kust en werkt hij in Veurne bij de lokale recherche. Hij is getrouwd met een West-Vlaams ex-fotomodel. Ooit, in zijn jonge jaren, was Johnny heel wat. Nu ligt zijn focus vooral op het verbergen van zijn buikje en beginnende kaalheid. Zijn oneliner is "Recherche beats verkeerspolitie", en daarmee zet hij de wijkinspecteurs graag op hun plaats. Johnny steekt graag de pluimen op zijn hoed, Chantal maakt handig gebruik van zijn ijdelheid als het haar eigen onderzoek kan vooruithelpen. 

Chantal is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met VRT/Eén en Telenet. De serie kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Flanders Image, Screen Flanders, de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions. Deze productie kwam tot stand met de steun van het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering en het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector. 

Chantal: vanaf 4 september elke zondag om 21.00 uur op Eén en via VRT MAX.

Dossier: audiodescriptie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'