dinsdag 08 maart 2022
08 maart 2022

Lost luggage: beklijvende fictiereeks rond verdriet, moed en hoop

8 maart 2022 - Vanaf zondagavond 20 maart is de gloednieuwe fictiereeks Lost luggage, geïnspireerd op de naweeën van de aanslagen van 22 maart 2016 in ons land, te zien op Eén. 

© VRT - Jo Voets

Lost luggage is een psychologische dramareeks over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden. Lara Chedraoui, frontvrouw van de indierockband Intergalactic lovers, neemt de hoofdrol op zich. Lost luggage is een reeks van De Mensen voor Eén.

Tien dagen na de vreselijke gebeurtenissen van 22 maart krijgt Samira Laroussa (Lara Chedraoui) – politievrouw met half-Marokkaanse roots – de opdracht om de honderden stuks bagage en persoonlijke items die achtergebleven zijn in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen. Ook zij moet aan de slag met haar eigen trauma van die dag, en met spoken uit haar verleden.

Naast Lara Chedraoui bestaat de cast uit onder andere Jeroen Van der Ven, Oscar Van Rompay, Mattias Van de Vijver, Isabelle Van Hecke, Yassine Ouaich en Elias Vandenbroucke. Lost luggage werd bedacht door Tiny Bertels, die ook het scenario schreef samen met Charles De Weerdt en Mathias Claeys. Ook scenaristen Michel Sabbe, Paul Piedfort en Edith Huybreghts leverden een bijdrage aan de ontwikkeling. De regie is in handen van Kaat Beels, Nathalie Basteyns en Ibbe Daniëls. Lost luggage wordt geproduceerd door Pieter Van Huyck en Ivy Vanhaecke van De Mensen.

Lost luggage beleeft op 8 maart zijn première op het Filmfestival van Oostende. 

Lost luggage: vanaf 20 maart elke zondag om 20.35 uur op Eén en via VRT NU.

Lost luggage is een programma van De Mensen voor Eén.

Lost luggage is ook beschikbaar met audiodescriptie via het taalkeuzemenu van de decoder, met open audiodescriptie op het kanaal van Ketnet en via de categorie audiodescriptie bij VRT NU

Videospeler inladen...

Geïnspireerd door waargebeurde feiten

Iets terugvinden van wat die dag verloren is gegaan, kan het begin zijn van een helingsproces."

Het verhaal van Lost luggage werd geïnspireerd door de gebeurtenissen rond de aanslagen van 22 maart in ons land, zes jaar geleden: Tiny Bertels: "Ik las toen in de krant een artikel over een politievrouw die op de luchthaven werkt en alles bijhoudt dat op de dag van de aanslagen is achtergebleven in de vertrekhal, zelfs een kapotte sneaker of gescheurde pull. Het zijn niet zomaar dingen, vertelt ze, maar ze hebben grote betekenis voor wie die dag in de vertrekhal was. Het is een tastbare herinnering aan wat hen overkomen is. Iets terugvinden van wat die dag verloren is gegaan, kan het begin zijn van een helingsproces. Het artikel ontroert mij, met name de vanzelfsprekendheid waarmee deze vrouw de waarde beschrijft van iets schijnbaar waardeloos. Na een eerste gesprek met haar ben ik onmiddellijk gegrepen. Haar verhalen gaan over troost, onmacht, solidariteit. En over betrokkenheid. Lost luggage is er gekomen mede door de niet aflatende steun van deze en vele andere schaduwhelden. In de hoop dat hun verhaal nooit vergeten wordt."

De personages

Samira Laroussa (39) (Lara Chedraoui)

Samira is de dochter van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader en werkt als politieagente bij de Federale Politie van Zaventem. Ze is al 18 jaar samen met Tom. Ze hebben nog geen kinderen - Samira wilde er geen, onzeker als ze was over haar capaciteiten als moeder. Na jarenlang twijfelen heeft Tom haar kunnen overtuigen om te kiezen voor het ouderschap. Maar: dat wilde eerst niet lukken. Na vele IVF-pogingen is Samira op 22 maart 2016 voor de eerste keer 12 weken ver in haar zwangerschap.

Samira heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Toen ze 12 jaar was, stierf haar moeder aan kanker. De laatste vier jaar van haar ziekte heeft Samira voor haar moeder moeten zorgen, haar vader was er nooit. Samira beredderde als kind het hele huishouden en nam daarbij ook de zorg op zich voor haar jongere broer Younes. Zodra Samira op de politieschool zat, is ze het huis ontvlucht. Sindsdien heeft ze al het contact met haar vader verbroken. Ze haat hem voor wat hij zijn gezin heeft aangedaan.

Op het moment van de aanslagen is ze net een koffie gaan halen in de vertrekhal en staat ze buiten op de stoep voor de glazen deuren, onderweg naar het politiebureau voor de briefing van commissaris Verlaak over de El-Al vlucht.

Tom Theys (40) (Jeroen Van der Ven)

Tom, de man van Samira werkt als leerkracht in het middelbaar onderwijs. Hij weet dat Samira’s verleden moeilijk terrein is. Dat ze soms moeilijk te doorgronden is, heeft hij ondertussen geaccepteerd. Het feit dat Samira eindelijk zwanger is, maakt Tom dolgelukkig. Hier heeft hij zo lang op gewacht.

Nordin Laroussa (71) (Abdellah Dari)

Nordin is een gesloten man en kan zich emotioneel moeilijk uitdrukken. Toen zijn vrouw Sonja - Samira's moeder - ziek werd, vluchtte hij weg op café omdat hij niet met de situatie om kon gaan. Daardoor kwam alles op de schouders van de jonge Samira terecht. Sinds Samira het huis uit is, heeft hij geen contact meer met haar. Ook met zijn zoon Younes heeft hij weinig contact.

Younes Laroussa (35) (Yassine Oauich)

Younes is de jongere broer van Samira. Ook hij werd door Nordin aan zijn lot overgelaten toen hun moeder ziek was. Hij is niet zo goed terecht gekomen als zijn zus en komt regelmatig in aanraking met de politie. Als hij in de problemen komt, zoekt hij contact met zijn zus die bij de politie werkt, om hem te helpen.

Commissaris John Verlaak (54) (Willy Thomas)

© VRT - Jo Voets

Collega/baas John werkt al zijn hele leven bij de politie. Hij heeft een goede band met Samira en beschouwt haar als een van de besten van zijn team. Hij heeft in zijn carrière al heel wat hachelijke situaties meegemaakt en heeft dus ervaring met stress- en panieksituaties. Deze aanslag zal hem echter heel zwaar vallen.

Glen Serneels (34) (Mattias Van De Vijver)

Glen deelt een bureau met Samira. Hij neemt geen zorgen mee naar huis en zal ook niet meer werken dan nodig is. Op de dag van de aanslagen is hij thuis zijn oprit aan het aanleggen. Bij het horen van het nieuws is hij verstijfd van de schrik. Hij durft niet naar de luchthaven en blijft thuis. Hij volgt alles die dag via de media. De volgende dag is hij terug aanwezig en nog onder de indruk. Hij zal tegen zijn collega’s zeggen dat hij wel wou komen helpen maar niet aan de luchthaven geraakte door de chaos. Hij blijft met het gevoel zitten dat hij iets gemist heeft en voelt zich daardoor nadien wat buitengesloten.

Blanche Godefroid (45) (Isabelle Van Hecke)

© VRT - Jo Voets

Blanche, collega van Samira is een gemoedelijk en moederlijk type. Op de dag van de aanslagen is ze aanwezig op het politiekantoor voor de briefing van commissaris Verlaak. Blanche heeft het moeilijk en het lukt haar niet om het hoofd koel houden. Ze is enorm aangedaan door wat er gebeurd is en wat ze gezien heeft en is zeer kwaad op de daders.

Peter De Meyer (23) - (Elias Vandenbroucke)

© VRT - Jo Voets

De jonge, enthousiaste Peter werkt nog maar een jaar bij de politie, doet interventies en zorgt voor de veiligheid in en rond de luchthaven. Tijdens de ontploffing van de tweede bom wordt hij geraakt. Peter verliest een been. Alle collega’s en ook Samira zijn erg geraakt door deze gebeurtenis. Peter ziet de toekomst echter positief in en heeft een groot gevoel voor humor. Daar put Samira kracht uit.

Lost luggage is een fictiereeks van productiehuis De Mensen voor Eén, in coproductie met ARTE France, in samenwerking met Telenet, en met de steun van het VAF / Mediafonds, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het programma Creatief Europa – MEDIA van de Europese Unie en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid. Internationale salesagent Newen Connect neemt de distributie op zich.

Dossier: audiodescriptie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'