maandag 14 februari 2022
14 februari 2022

Ketnet presenteert: vijf diverse Vlaamse kinderdocumentaires in Ket en Doc

14 februari 2022- In de krokusvakantie programmeert Ketnet vijf gloednieuwe, Vlaamse kinderdocumentaires in de reeks Ket & Doc. De korte docu's, voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, brengen diverse verhalen en tonen de wereld telkens door de ogen van een kind.

Charlotte en Husna  in Goals

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet:"Voor de derde keer werkte Ketnet samen met het VAF en JEF om vijf jonge makers een kans te geven hun documentaire te realiseren. Het resultaat is opnieuw indrukwekkend. Vijf diverse documentaires maar steeds vanuit het perspectief van het kind." 

Ket & Doc

Twee jaar geleden lanceerden Ketnet, het VAF en JEF een oproep voor de derde editie van Ket & Doc. Filmmakers konden zich inschrijven en mochten een workshopreeks volgen om aan hun eigen documentaire te werken. Vorig jaar selecteerde een jury van het VAF, Ketnet en JEF uit dat aanbod vijf documentaires. Zo geeft Ketnet jonge regisseurs de kans om hun talent verder te ontplooien en dat meteen ook te tonen aan het grote publiek. De documentaires gaan in première op het JEF festival (19 februari tot 6 maart) en worden tijdens de krokusvakantie uitgezonden op Ketnet. De titels worden door JEF gedistribueerd en zullen ook worden aangeboden aan het onderwijs.

Aikiddo (Annabel Verbeke)

Aiko kijkt naar Brussel

De tienjarige Aiko trekt na de lockdown nieuwsgierig de grootstad Brussel in. Op zoek naar nieuwe verhalen voor haar vlog. Tussen de geluiden van de stad, hoort ze plots ook muziek. Nieuwsgierig gaat ze op onderzoek. Op verschillende plaatsen ontmoet ze andere kinderen die zich muzikaal uitleven. Zingend, dansend, musicerend en beatboxend ontstaan nieuwe vriendschappen op met als resultaat: een muzikaal feest hoog boven de stad. 

Bgirl Badli (Charlotte De Cort)

Mali danst

Het danst in Mali’s hoofd. Als bgirl gaat ze van battle naar battle in de break scene, maar ze wil meer. Hoewel ze pas 14 is geworden, is ze van school veranderd en verhuisd naar Brussel, waar ze samen met haar zus haar eigen boontjes moet doppen. Ze wil nieuwe technieken leren, maar hoe moet ze haar weg vinden in die andere dansstijlen? En zal haar lichaam wel kunnen volgen? De stoere bgirl is ook een zoekende tiener die wil doorzetten om via dans haar eigenheid uit te drukken.  

GOALS (Florinda Ciucio)

Charlotte en Husna tussen de gebouwen van Luchtbal

Charlotte en Husna zijn beste vriendinnen. Ze wonen in de Antwerpse wijk Luchtbal en spelen samen bij de voetbalclub City Pirates. Elke week gaan ze samen naar de training en in het weekend spelen ze hun wedstrijd. Ze dromen allebei van een professionele voetbalcarrière. Maar Charlotte’s talent valt op. Na de zomer zal ze een transfer maken naar een beter team en dan moet ze op internaat. Binnenkort zal Husna haar beste vriendin dus moeten missen. Maar vanop de zijlijn zullen ze voor elkaar blijven supporteren.

Licht (Sarah Lederman)

De 13-jarige Julie verloor haar papa en haar mama op jonge leeftijd. Zij heeft een manier moeten zoeken om dat verlies te verwerken en de kracht te vinden om door te gaan. Licht is een intimistische portret van een meisje dat, ondanks een immens verlies, met haar armen wijd open de wereld tegemoet gaat. 

Voorbij de sterren (Sara van Oostrum)

Voorbij de Sterren is een documentaire waarin kinderen over de dood praten. Hun vragen worden beantwoord door de levensverhalen van ouderen. Wat gebeurt er als iemand of iets doodgaat? Met welke gevoelens blijven mensen achter? Via zelfgemaakte kijkdozen duiken we mee in het hoofd van de kinderen en komt hun fantasie tot leven.

Ket & Doc scoort internationaal

De twee vorige edities van Ket & Doc, waarvan de films in 2020 en 2021 in première gingen, deden het bijzonder goed in het internationale festivalcircuit. Van de eerste lichting werden vier van de vijf titels geselecteerd voor DOK Leipzig, en twee voor de competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA.

Ook op de vorige editie van IDFA waren twee Ket & Doc-titels geselecteerd voor competitie: Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche en Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets. Die laatste documentaire werd na IDFA aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

De nieuwe documentaires zijn tijdens de krokusvakantie van maandag 28 februari t.e.m. vrijdag 4 maart te zien op Ketnet omstreeks 10.25 uur en 17.25 uur en altijd digitaal via VRT NU, Ketnet.be en in de Ketnet-app. De documentaires zijn online beschikbaar met audiodescriptie.

Meer over Ket & Doc

Ket & Doc is een workshopreeks voor documentairemakers die in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind. 

Aan de derde van de Ket & Doc-workshop namen acht documentairemakers deel. De deelnemers ontwikkelden er tijdens de winter van 2020-2021 hun documentaireproject, dat ze tijdens het JEF festival in februari 2021 pitchten aan Vlaamse producenten. Vervolgens werd voor zeven van de acht projecten een aanvraag ingediend voor productiesteun. Daaruit selecteerde een jury ten slotte vijf winnende projecten, die elk met een productiepremie van het VAF/Mediafonds en Ketnet aan de slag konden.

Van juli 2021 tot januari 2022 werden de vijf kinderdocumentaires geproduceerd en nu zijn ze klaar voor wereldpremière op het JEF festival 2022 en uitzending op Ketnet. De titels worden door JEF gedistribueerd en zullen ook worden aangeboden aan het onderwijs.

Ket & Doc is een samenwerking tussen Ketnet, JEF en het VAF. De vijf documentaires van Ket & Doc kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. 

Meer over Jongeren

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen

Van MNM Blok Party tot De MNM Blokhut: Samen erdoor tijdens de examenperiode