donderdag 10 februari 2022
10 februari 2022

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

10 februari 2022 - Het VRT-archief biedt een unieke blik op het leven in Vlaanderen tijdens de voorbije 90 jaar.

©VRT â Geert Van Hoeymissen

VRT heeft een eigen afdeling: VRT Archief. De afdeling beheert een erg kostbaar en omvangrijk archief. Dit rijke archief geeft een kijk op het leven in Vlaanderen tijdens de voorbije 90 jaar. Het archief groeit nog elke dag aan en wordt toegankelijk gemaakt voor programmamakers, onderzoek en onderwijs.

Het VRT-archief in cijfers

Audio en video

Meer dan anderhalf miljoen digitale videofragmenten en meer dan 500.000 digitale radiofragmenten vinden we terug in het archief. 

Wist je dat het archief elke dag aangroeit met gemiddeld 132 uur video- en 143 uur audiomateriaal? VRT zendt niet meer enkel lineair uit. Ook de content die op de niet-lineaire kanalen verschijnt moet gearchiveerd worden. 

Muziek

een 45 toerenplaat

Het VRT-archief beheert een digitale database met muzieknummers. Dit zijn zo’n 2,5 miljoen muzieknummers uit de meest uiteenlopende genres. In de collectie vinden we zowel commercieel verkrijgbare muziek (shellac, vinyl, cd, audiofile) als door de VRT geproduceerde muziek (lakplaat, tape, DAT, CDR en audiofile). De meeste analoge dragers zijn ondertussen gedigitaliseerd, met uitzondering van de vinylcollectie.

Foto's

Foto van weerman Pien aan het werk

Naast video en audio bewaart het archief ook foto’s. Het fotoarchief van VRT bevat 200.000  foto’s die de geschiedenis van de openbare omroep illustreren. Er zitten unieke beelden tussen uit de tijd waarin programma’s nog bijna uitsluitend live werden uitgezonden en nog niet werden opgenomen. 

Voor wie is het archief toegankelijk?

Het archief is in de eerste plaats toegankelijk voor VRT-medewerkers. 

Onderzoekers en studenten kunnen het archief raadplegen.  Lees er hier alles over:

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Kan ik materiaal opvragen uit het VRT-archief?

VRT en meemoo bundelen de krachten

Om het Vlaams audiovisueel erfgoed te digitaliseren, werd einde 2012 het VIAA (“Vlaams Instituut voor Archivering”) - sinds februari 2020: meemoo, Vlaams instituut voor archief - op vraag van de Vlaamse regering opgericht. Meemoo werkt samen met verschillende media- en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en zorgt voor de verschillende digitalisatieprojecten en de digitale opslag van het Vlaamse audiovisuele archief.

Sinds 1 januari 2014 werkt meemoo ook samen met VRT. De samenwerking heeft drie doelstellingen:

  • door versnelde digitalisering het audiovisuele VRT-archief van degeneratie vrijwaren;

  • het audiovisueel Vlaams erfgoed ter beschikking stellen aan de Vlaamse Gemeenschap, via het onderwijs, bibliotheken en wetenschappelijk onderzoek;

  • het VRT-archief duurzaam bewaren.

Naar aanleiding van de Werelddag van het Audiovisuele Erfgoed 2018 lanceerde meemoo (toen nog VIAA) een nieuwe website Kenjedrager.be. Heb jij nog cassettebandjes, platen of oude spoelen en weet je niet welk type het is? Geen idee wat je daarmee aan moet? Om ook jou een houvast te bieden, lanceerde meemoo deze website die je helpt ontdekken wat je in handen hebt: www.kenjedrager.be

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Archief

Meer over Archief

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

65 jaar Vlaamse televisie

VRT-archief ontdekt onbekende 'Toots'

Unieke opname uit 1946 opgedoken

Nederlandstalig erfgoed bewaard dankzij VRT-archief

Tik Tak komt terug