Welke schatten vind je in het VRT-archief?

27 oktober 2018 - Het VRT-archief biedt een unieke blik op het leven in Vlaanderen tijdens de voorbije 80 jaar

De VRT heeft een eigen afdeling ‘Documentatie en Archieven’ die instaat voor de organisatie van een erg kostbaar en omvangrijk archief. Het VRT-archief geeft een kijk op het leven in Vlaanderen tijdens de voorbije 80 jaar. Het archief wordt nog elke dag uitgebreid en wordt toegankelijk gemaakt voor onderzoek en onderwijs.

Het VRT-archief in cijfers

Er zijn ongeveer anderhalf miljoen digitale videofragmenten en ook meer dan 400.000 digitale radiofragmenten in het archief beschikbaar. Dat zijn vooral televisie- en radioprogramma’s of fragmenten er uit. Wist je dat het archief elke dag gemiddeld met meer dan 30 uur nieuw videomateriaal en meer dan 120 uur radiomateriaal groeit? 

Audiotheek

Daarnaast is er ook een audiotheek met muzieknummers die door de VRT gebruikt kunnen worden. Digitaal zijn er 2 miljoen nummers te vinden uit de meest uiteenlopende genres. Verder zijn er nog ongeveer 300 000 fysieke dragers (platen, cd’s en dvd’s) die op vraag gedigitaliseerd kunnen worden.

Fotoarchief

Naast video en audio bewaart het archief ook foto’s. Het fotoarchief van de VRT bevat 200.000  foto’s die de geschiedenis van de openbare omroep illustreren. Er zitten unieke beelden tussen uit de tijd waarin programma’s nog bijna uitsluitend live werden uitgezonden en nog niet werden opgenomen. 

Documentatiedienst

Een laatste grote onderdeel van het archief is de documentatiedienst. Die beschikt over meer dan 2,2 miljoen digitale persartikels, 550 lopende meter papier en een bibliotheek met meer dan 15.000 boeken. 

Videospeler inladen...

Voor wie is het archief toegankelijk?

Eerst en vooral is het archief voor VRT-medewerkers erg belangrijk: ze vinden er archiefmateriaal en de nodige achtergrond voor programma’s of artikels. Maar ook externe gebruikers kunnen materiaal uit het VRT-archief op aanvraag raadplegen

Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Ook voor het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek bewijst het VRT-archief steeds opnieuw zijn nut.

Een voorbeeld daarvan zijn de archiefbezoeken van de Australische dirigent en organist Alexander Negrin. Als gastdirigent realiseerde hij projecten overal ter wereld en gaf concerten in o.a. de Verenigde Staten. Voor zijn onderzoek naar de muziekgeschiedenis van België duikt hij ook geregeld in het VRT-archief.

VRT en Meemoo bundelen de krachten

Om het Vlaams audiovisueel erfgoed te digitaliseren, werd einde 2012 het VIAA (“Vlaams Instituut voor Archivering”) - sinds februari 2020: Meemoo - op vraag van de Vlaamse regering opgericht. Het VIAA werkt samen met verschillende media- en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en zorgt voor de verschillende digitalisatieprojecten en de digitale opslag van het Vlaamse audiovisuele archief.

Sinds 1 januari 2014 werkt Meemoo ook samen met VRT. De samenwerking heeft drie doelstellingen:

  • door versnelde digitalisering het audiovisuele VRT-archief van degeneratie vrijwaren;
  • het audiovisueel Vlaams erfgoed ter beschikking stellen aan de Vlaamse Gemeenschap, via het onderwijs, bibliotheken en wetenschappelijk onderzoek;
  • het VRT-archief duurzaam bewaren.

Naar aanleiding van de Werelddag van het Audiovisuele Erfgoed 2018 lanceert VIAA  een nieuwe website Kenjedrager.be. Vind jij er nog cassettebandjes, platen of oude spoelen en weet je niet welk type het is? Geen idee wat je daarmee aan moet? Om ook jou een houvast te bieden, lanceert VIAA een website die je helpt ontdekken wat je in handen hebt: www.kenjedrager.be

Tip: Naar aanleiding van 100 jaar radio ontwikkelde de VRT een tijdslijn met tal van fragmenten uit het rijke radio-archief van de openbare omroep. Neem een kijkje en luister.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Archief
woensdag 12 februari 2020
12 februari 2020

Meer over Archief

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

VRT-archief ontdekt onbekende 'Toots'

Unieke opname uit 1946 opgedoken

Nederlandstalig erfgoed bewaard dankzij VRT-archief

65 jaar Vlaamse televisie

Tik Tak komt terug