vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

Nederlandstalig erfgoed bewaard dankzij VRT-archief

In Volgspot op NPO Radio 5 vertelde VPRO-journalist Frank Jochemsen dat een opname van het lied "De kat van Ome Willem", gezongen door Wim Sonneveld, werd gevonden in het archief van de VRT.

Wim Sonneveld in de clip van "De kat van Ome Willem"

Vrijdag 22 juni 2018 - In de uitzending van 20 juni van Volgspot op NPO Radio 5 vertelde VPRO-journalist en Sonneveld-expert Frank Jochemsen het volgende:

De opname van het lied "De kat van Ome Willem", gezongen door Wim Sonneveld, werd gevonden in het archief van de VRT in Vlaanderen. Het is de tweede maal dat een scène uit de serie van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in de Belgische archieven wordt aangetroffen. "De twee fragmenten waren in de jaren zestig vermoedelijk uitgeleend aan de VRT en niet meer teruggegeven."

Ja zuster, nee zuster was een van de grote televisiehits in de jaren zestig. Het programma over de perikelen in het Rusthuis Klivia werd bekeken door miljoenen mensen. Tussen 1966 en 1968 werden er twintig afleveringen van gemaakt. In 1968-69 werden deze reeks ook door de BRT uitgezonden.

De iconische afleveringen werden bewaard op Ampex-banden, grote magnetische spoelen waarop het videosignaal was vastgelegd. Om opslagkosten te besparen, werden deze banden in de jaren zeventig gewist zodat het programma verloren ging. Maar dankzij het VRT-archief bleven er dus zes fragmenten bewaard.

 

Fragmenten uit het autopromotieprogramma: "Ziet u er wat in? "

Het VRT-archief heeft enkele van de opnames bewaard, gedigitaliseerd en ontsloten.

Jan Noppe, hoofd VRT-documentatie en archieven: "De reeks zelf hebben wij niet meer, maar wel nog een zestal fragmentjes daaruit. Ze zijn opgenomen in het autopromotie-programmaatje "Ziet u er wat in?". De opnames daaruit zijn afkomstig van kinescoop, dus niet gigantisch van kwaliteit, maar toch nog degelijk en herbruikbaar.  Naar aanleiding van het overlijden van hoofdactrice Hetty Blok in 2012 werden deze fragmenten bezorgd aan Beeld en geluid, het Nederlands instituut voor mediacultuur."

Frank Jochemsen zal het fragment "De kat van Ome Willem"  op zondag 24 juni laten zien tijdens een middag over Sonneveld bij Beeld en Geluid.

Bron: ANP, NPO Radio 5, Beeld en Geluid, eigen berichtgeving

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Archief

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

65 jaar Vlaamse televisie

VRT-archief ontdekt onbekende 'Toots'

Unieke opname uit 1946 opgedoken

Nederlandstalig erfgoed bewaard dankzij VRT-archief

Tik Tak komt terug