vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

VRT-archief ontdekt onbekende 'Toots'

In het VRT-archief dook onlangs een opname van een onbekend nummer van Toots Thielemans op: 'Painted Faces'. Klara bracht het nummer in primeur.

Het muziekarchief van de VRT herbergt onbekende schatten. Zo dook er onlangs een onbekend nummer van Toots Thielemans op.

'Painted Faces' is een vintage Toots-song: poëtische eenvoud, lichtheid en melancholie. Maar het werd nooit op plaat uitgebracht.

Toots Thielemans schreef 'Painted Faces' in opdracht van de toenmalige BRT, voor hemzelf als solist en begeleid door pianist Michel Herr. De opname dateert van maart 1980, tijdens het concert 'Softly Swinging Music' in Flagey.

Enkele maanden later werd ‘Painted Faces’ ook uitgevoerd op Jazz Middelheim door het BRT-jazzorkest in een arrangement van bandleider Freddy Sunder. Maar 'Painted Faces' verscheen nooit op plaat of CD.

Archivaris VRT-Muziekarchief Ben Vanderweyden:  “De eerste keer dat er bij mij een belletje ging rinkelen, was toen ik dit nummer enkele jaren geleden zelf speelde op een tribute-concert voor Toots. Na afloop sprak Bruno Castellucci mij aan. Hij was jarenlang de drummer van Toots en had dit nummer nog nooit gehoord. Nu hebben we het nagevraagd en blijkt dat 'Painted Faces' inderdaad nooit is uitgebracht.”

Pianist Michel Herr: “Het is een nummer dat Toots en ik amper één of twee keer gespeeld hebben, ik was het zelfs vergeten. Een bijzonderheid dus!”

Espresso, het ochtendprogamma van Klara, blinkt af en toe een mooi stukje bigband uit het VRT-Muziekarchief op.  Espresso zond 'Painted Faces' voor het eerst uit op vrijdag 2 februari.

 

Dossier: Archief

Meer over Archief

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

65 jaar Vlaamse televisie

VRT-archief ontdekt onbekende 'Toots'

Unieke opname uit 1946 opgedoken

Nederlandstalig erfgoed bewaard dankzij VRT-archief

Tik Tak komt terug