woensdag 02 november 2022
02 november 2022

Kan ik een kopie opvragen van een programma uit het VRT-archief?

4 februari 2022 - Elke dag krijgt VRT aanvragen van mensen die toegang willen tot het audiovisueel archief van de publieke omroep. Soms kan dat, maar soms ook niet. Wie wat kan opvragen uit het archief en hoe je dat doet, ontdek je hier. 

VRT beschikt over een uitzonderlijk rijk audiovisueel archief. Het is het grootste in Vlaanderen en bevat Vlaams audiovisueel erfgoed uit de voorbije 90 jaar. Wat VRT vandaag uitzendt, stroomt rechtstreeks binnen in het archief. De medewerkers van het archief beheren dit digitaal audiovisueel materiaal, digitaliseren en conserveren ouder analoog beeld- en geluidsmateriaal en maken het toegankelijk. Op die manier staat het dan weer ter beschikking voor de programmamakers.

Met regelmaat van de klok krijgen de archiefmedewerkers ook aanvragen van privépersonen die een bepaalde uitzending of een fragment willen opvragen. Soms kunnen zij dat aankopen, maar soms ook niet.

Een aflevering van Thuis opvragen kan, maar beelden van de Tour de France of Planet Earth opvragen kan niet.

Hoe dat precies allemaal in elkaar zit, lees je hier: 

1. Wie kan er gebruik maken van het archief?

Het archief is in de eerste plaats toegankelijk voor VRT-medewerkers. Zij gebruiken het als informatiebron of om nieuwsitems en programma’s te stofferen. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als Van algemeen nut of Kinderen van de kolonie. 

Maar het archief is ook toegankelijk voor particulieren, leerkrachten, studenten en onderzoekers. 

Particulieren

Particulieren of privépersonen kunnen in specifieke gevallen materiaal uit het VRT-archief aankopen. De voorwaarden vind je iets verder in deze tekst onder punt 3 en 4. 

Leerkrachten

Leerkrachten kunnen gebruikmaken van het VRT-archief.

  • Via Het Archief voor Onderwijs van meemoo, Vlaams instituut voor het Archief, kunnen leerkrachten fragmenten uit het VRT-archief in hun lessen gebruiken. Meemoo beroept zich op de uitzonderingswet voor auteursrechten voor het onderwijs. Dat betekent dat er geen auteursrechten betaald moeten worden op fragmenten die binnen een zuiver educatieve context gebruikt worden. 

Ben je leerkracht en wil je gebruik maken van Het Archief voor Onderwijs? Meld je dan aan met het nummer van je lerarenkaart op deze website.  

Toch liever een fragment aankopen? Neem dan contact op met vrtarchief@vrt.be.

Studenten en onderzoekers

Het archiefmateriaal van VRT is toegankelijk voor studenten en onderzoekers. Zij kunnen het materiaal gratis inkijken. Een kopie maken is niet toegelaten.

De voorwaarden en enkele getuigenissen hebben we hier op een rijtje gezet. 

2. Welk soort audiovisueel materiaal kan je aanvragen?

In het VRT-archief bewaren we audio, video en foto’s. Wat uitgezonden is, kan afhankelijk van een aantal voorwaarden wel of niet aangevraagd worden.

Alles hangt af van de rechten die aan het beeld- of audiomateriaal verbonden zijn. Als VRT voor een programma fragmenten aankoopt bij externen, kan een programma daardoor niet beschikbaar zijn voor particulieren. Denk bijvoorbeeld aan sportuitzendingen. 

Programmareeksen die VRT aankoopt in het buitenland zijn niet beschikbaar voor particulieren. VRT bezit niet de rechten op dat materiaal.

Enkele voorbeelden:

Ik zag vorige week op Canvas een mooie aflevering van een BBC-documentaire. Kan ik die aankopen?

Dat kan niet. VRT heeft de documentaire aangekocht bij de BBC voor uitzending op Canvas. Dat betekent dat VRT niet over de rechten van het programma beschikt, en dus mag VRT de documentaire niet individueel beschikbaar maken voor het publiek. VRT mag de documentaire bijvoorbeeld wel nog een maand lang na uitzending aanbieden op het online platform VRT MAX.

Ik wil de eerste aflevering van Thuis aanvragen.

Dat kan. Thuis is een programma dat VRT zelf maakt. In Thuis worden geen fragmenten gebruikt die VRT aankoopt bij externe bedrijven. VRT beschikt dus over de volledige rechten van dit programma. Een aflevering opvragen is dus mogelijk.

Ik wil een aflevering van  Alleen Elvis blijft bestaan opvragen.

Of dit kan of niet is niet altijd even duidelijk. Het programma  Alleen Elvis blijft bestaan  is wel van VRT, maar bevat ook fragmenten die VRT heeft aangekocht en waarvan VRT de rechten niet bezit. Afhankelijk van de herkomst van de fragmenten, zal het programma al dan niet beschikbaar zijn voor particulieren. Controle van de rechten is dus nodig.

Op hetarchief.be, een website van onze partner meemoo, Vlaams instituut voor het Archief, kan een privépersoon de beschrijvingen raadplegen uit het digitale audiovisuele archief van VRT en via die weg contact opnemen met vrtarchief@vrt.be.

 

3. Wat kost het opvragen van archiefmateriaal?

Voor een videofragment betaal je 25 euro, voor een volledige uitzending 50 euro. 

De kostprijs van een audiofile is 25 euro.

Die kostprijs is de behandelingskostprijs voor het bewaren, opzoeken en opknippen van het gevraagde materiaal. De werkingskosten dus. 

Deze kostprijs geldt enkel voor particulieren die een fragment of aflevering opvragen voor privégebruik. Voor het professioneel gebruik van het materiaal, gelden andere tarieven. 

 

4. Hoelang duurt het opvragen van archiefmateriaal?

VRT streeft ernaar om de gevraagde uitzending binnen drie weken te bezorgen, meestal digitaal via een downloadlink. 

 

5. Kan ik ongelimiteerd materiaal opvragen?

Neen, dat kan niet. Het onderstaande voorbeeld illustreert waarom dat niet kan.

Ik wil het hele eerste seizoen van Thuis opvragen.

Dat kan niet. Daar zijn twee redenen voor:

  1. Fictiereeksen van VRT worden vaak uitgebracht op dvd. Recent materiaal is beschikbaar op VRT MAX. Het VRT-archief wil de mensen dus in eerste instantie naar daar doorverwijzen.

  2. Er is ook nog een juridisch aspect aan het verhaal. Het VRT-archief kan geen volledige reeks kopiëren voor een privépersoon. Bij het opvragen van een volledige reeks moeten er veel auteursrechten afgedragen worden aan Sabam, om onder andere de regisseur en acteurs te vergoeden. Dat is zowel voor de particuliere klant als voor VRT zelf financieel niet haalbaar.  

 

6. Hoe kan ik materiaal aanvragen?

Elke aanvraag moet schriftelijk worden ingediend, via het e-mailadres  vrtarchief@vrt.be. Daarna behandelen we je aanvraag.

Op hetarchief.be van onze partner meemoo, Vlaams instituut van het Archief, vind je de beschrijvingen van ons digitale archief. Via Het Archief kan je een aanvraag indienen om een fragment of programma aan te kopen.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief