Dag op dag

We duiken terug in de tijd, met nostalgische, grappige of legendarische fragmenten uit het VRT-archief. Wat zond de publieke omroep uit op deze dag?.

In #dagopdag duiken we in het rijke VRT-archief. 

31 juli 1970

De snelheidscontrole met radartoestellen werd in België ingevoerd vanaf 1 augustus 1970. De eerste toestellen waren van het Zwitserse merk Multanova. Op de vooravond van de invoering maakte journalist Vic Lories voor Het journaal een reportage over het nieuwe toestel. Luitenant Vernaillen van de toenmalige Rijkswacht legt de werking uit.

Videospeler inladen...

28 juli 2001

Het meerdaagse theater- en muziekfestival Theater Aan Zee (TAZ) is een diepgewortelde traditie in Oostende. In 2001 breidde TAZ uit van 6 naar 9 dagen, van 28 juli tot en met 5 augustus. Het festival werd toen geopend door de ‘Snarenfanfare’. Reinhard Vanbergen (Das Pop) en Guido Schiffer selecteerden 25 muzikanten, waaronder violisten, mandolinespelers, gitaristen en percussionisten. Samen trokken ze als een gelegenheidsensemble door de straten van Oostende. We blikken terug op het verslag van de openingsstoet uit Het journaal van 28 juli 2001.

Videospeler inladen...

27 juli 1985

Op 27 juli 1985 was het feest bij de toenmalige BRT. Nonkel Bob (Bob Davidse) vierde zijn 30-jarige carrière als ‘Nonkel des Vaderlands’. Dat deed hij in goed gezelschap tijdens een grote televisieshow met bekende gasten. Op het einde van de show verschenen de vier ‘tv-tantes’ op het podium: Tante Paula (Paula Sémer), Tante Ria (Mimi Peetermans), Tante Lieve (Lieve Simoens) en Tante Terry (Terry Van Ginderen). Samen zongen ze ‘Kom toch eens kijken’, de televisietune van het gelijknamige kinderprogramma.

Videospeler inladen...

21 juli 1969

21 juli 1969 was een heel bijzondere dag. We vierden toen de nationale feestdag in België en als kers op de taart won Eddy Merckx zijn eerste Tour de France. Ook de allereerste maanlanding vond die dag plaats. Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid. Al leek het vuurwerk in Overmere-Donk voor sommige Vlamingen nog nét iets indrukwekkender.

Videospeler inladen...

19 juli 1969

In Het journaal van 19 juli 1969 ging journalist Etienne Van Den Bergh op zoek naar de oorzaken van en oplossingen voor zeeziekte. Het is een evenwichtsstoornis waarmee alle matrozen te maken krijgen. Al in 1969 experimenteerde de zeemacht met een speciale installatie — die zo uit het labo van Professor Gobelijn lijkt te komen — om te ontdekken of iemand vatbaar is voor de ziekte.

Videospeler inladen...

15 juli 1972

Vandaag nemen we je mee naar Blankenberge op 15 juli 1972, met sfeerbeelden van een gezellige zomerdrukte.  #vrtdagopdag

Videospeler inladen...

Gerelateerd

Meer over Archief

Radio 2 ontrafelt mysteries uit je buurt

Herken jij deze jeugdseries uit de jaren 60 en 70?

#LikeMe brengt nieuwe songfestivalsingle

VRT-archief lost Sherlock Holmes-mysterie op

1975: Ann Christy én in het Nederlands én in het Engels

Hooverphonic met 'The Wrong Place' naar Rotterdam

2010: de jongen met het rare hoedje

2006: Het jaar van de kniezwengel