dinsdag 15 februari 2022
15 februari 2022

Hoe kan ik een kopie aanvragen voor het onderwijs?

VRT werkt mee aan het educatieve webplatform 'Het Archief voor Onderwijs’ van meemoo, Vlaams Instituut voor het archief . Hier maakt men de rijke audiovisuele collecties van o.a. de VRT toegankelijk voor alle lesgevers uit het leerplichtonderwijs, hoger onderwijs, maar ook voor studenten lerarenopleidingen en leerlingen in het secundair. 'Het Archief voor Onderwijs’ telt ondertussen al meer dan 23.000 fragmenten en 150.000 gebruikersaccounts.
Met ‘Het Archief voor Onderwijs’ wil meemoo het gebruik van geluid en beeld in de klasomgeving actief stimuleren en ervoor zorgen dat een leerkracht digitale bronnen gemakkelijk en met plezier gebruikt in de klas. Het platform is gebruiksvriendelijk en heeft een ruim aanbod lesklare audiovisuele collecties. 

Leerkrachten kunnen ook zelf aan de slag. Zo kan er gezocht worden op graad of vak, maar kunnen ook fragmenten ‘geknipt’ worden zodat de leerkracht enkel het beeldfragment kan tonen dat hij/zij nodig heeft voor de les. Bovendien kan een leerkracht secundair materiaal delen met leerlingen, voor opdrachten in de klas of thuis.

Ben je leerkracht en wil je je aanmelden op 'Het Archief voor Onderwijs', dan heb je alleen het nummer van je lerarenkaart of stamboeknummer nodig.

Aanmelden kan op de website https://onderwijs.hetarchief.be

Indien het fragment dat je zoekt niet op het platform wordt aangeboden dan kan je steeds via 'Het Archief voor Onderwijs' een aanvraag indienen om het fragment te publiceren.

Hoe zit dat met rechten?

Meemoo beroept zich op de uitzonderingswet voor auteursrechten voor het onderwijs. Dat betekent dat er geen auteursrechten moeten worden betaald op fragmenten die binnen een zuiver educatieve context worden gebruikt.

Het archiefmateriaal van de VRT is ook beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers kunnen het materiaal inkijken in het VRT-archief, maar mogen geen kopieën maken.

Wil je jouw onderzoek / les voorbereiden, dan kan je via hetarchief.be alvast zoeken door de metadata van fragmenten uit het VRT-archief. Je kan er ook online fragmenten aanvragen. Hetarchief.be is eveneens een initiatief van meemoo en bevat metadata van beeld en geluid uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector.

Je kan ook tegen betaling een kopie aanvragen bij het VRT-archief: vrtarchief@vrt.be