dinsdag 03 oktober 2017
03 oktober 2017

Ben Van Duppen wint Vlaamse PhD-cup

Fysicus Ben Van Duppen wint de PhD-Cup 2017 en de Canvas-publieksprijs met zijn "lichttelefoon"

Ben Van Duppen de PhD-Cup gewonnen. De PhD-Cup bekroont de doctor die erin slaagt om zijn onderzoek bevattelijk uit te leggen in drie minuten. Met de PhD-Cup wil organisator Scriptie vzw het wetenschappelijk onderzoek dichter bij de mensen brengen.

Van Duppen is onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Hij deed onderzoek naar de werking van licht op materialen die één of enkele atomen dik zijn. Een voorbeeld hiervan is grafeen. Hij heeft ontdekt dat grafeen lichtgolven heel sterk kan samendrukken en ervoor kan zorgen dat twee lichtbundels met elkaar kunnen interageren. Zijn onderzoek kan de basis leggen voor een nieuw soort “lichttelefoons” waar de verbinding tussen de componenten gebeurt met laserlicht.  

De jury bestond uit VRT-CEO Paul Lembrechts, Professoren Eva Brems en Ann Dooms en radiomaker Jan Hautekiet.

De publieksprijs was ook voor laureaat Ben Van Duppen. Hij kreeg de prijs uit handen van Canvas-nethoofd Reinhilde Weyns.  

8 finalisten

Op woensdag 20 september vond in Brussel de halve finale plaats. Die leverde 8 sterke finalisten op, die op 2 oktober een gooi zullen doen naar de felbegeerde cup.

Na een intensieve mediatraining namen de genomineerden het op 20 september tegen elkaar op in de Marconistudio van de VRT. In drie minuten moesten ze de jury, bestaande uit onder meer Jan Hautekiet (Radio 1), Reinhilde Weyns (Netmanager Canvas) en prof. Karolien Poels (UAntwerpen – Jonge Academie), verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek.

De jury beoordeelde de presentaties van de kandidaten op inhoud, helderheid en présence. Dat leverde deze 8 finalisten op.

Ben Van Duppen

Caroline De Tender

Carolien Frijns

Bram Van Den Bergh

Michiel Stock

Ellen Debackere

Frederik Denorme

Doris Vandeputte

Finale

De finale vindt plaats op maandag 2 oktober in de Handelsbeurs in Gent. Onder het strenge oog van een jury met onder meer VRT-CEO Paul Lembrechts en hoogleraar Mensenrechten Eva Brems strijden de 8 finalisten 

Wat is de Vlaamse PhD-cup?

Elk jaar worden in Vlaanderen ruim 1600 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar de gewone Vlaming hoort er weinig over.

De vzw Scriptie, de Vlaamse Universiteiten, Canvas en andere partners willen met de PhD-cup wetenschappers stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te komen.

Dit kan u misschien ook interesseren?