maandag 28 september 2020
28 september 2020

De finalisten voor de PhD Cup zijn bekend

24 september 2020 - Op woensdag 23 september vond in de Marconi-studio van de VRT de halve finale plaats van de Vlaamse PhD Cup: de wedstrijd waarin jonge wetenschappers hun doctoraatsonderzoek in drie minuten op bevattelijke manier moeten uitleggen.  Acht onderzoekers sleepten een finaleticket in de wacht. Zij doen op 6 oktober in Het Depot (Leuven) een gooi naar de PhD Cup 2020. 

8 finalisten

Na een intensieve vierdaagse mediatraining beklommen de 16 genomineerden het podium van de Marconi-studio.

In nauwelijks drie minuten tijd moesten zij de jury verbazen en overtuigen met een voorstelling van hun doctoraatsonderzoek. Die jury bestond uit dr. Heleen Dewitte (UGent – Jonge Academie), Soukaina Benamar (jongerenreporter StampMedia), Ruud Hendrickx (VRT Taal), Hans Van de Water en Toon Verlinden (The Floor is Yours) 

De jury beoordeelde de presentaties op inhoud, helderheid en performance. Dat leverde volgende acht finalisten op:  

 • Nicolas Wijsen (KU Leuven - FWO), doctor in de wiskunde, met de presentatie "Een weerbericht voor astronauten"
   
 • Bert Van den Bogerd (UAntwerpen - FWO), doctor in de medische wetenschappen, met de presentatie "Blindheid oplossen met aardappelzetmeel en slachtafval"
   
 • Ilke De Boeck (UAntwerpen - FWO), doctor in de toegepaste microbiologie en biotechnologie, met de presentatie "Van pot vol snot naar neusspray"
   
 • Marjolein Van Ginneken (UAntwerpen / Technopolis - FWO), doctor in de biologie, met de presentatie "Vervuiling & stress: een gevaarlijke cocktail"
   
 • Eline Haspeslagh (UGent / VIB - FWO), doctor in de gezondsheidswetenschappen, met de presentatie "Naar een gewenningskuur voor astma" 
   
 • Lennart Soberon (UGent), doctor in de filmwetenschappen, met de presentatie "Houden van te haten" 
   
 • Seppe Terryn (VUB - FWO), doctor in de robotica, met de presentatie "Lang leve(n)de robot" 
   
 • Jeroen De Gussem (UGent - FWO), doctor in de geschiedenis & taalkunde, met de presentatie "Hoe taalalgoritmes een middeleeuwse liefdesaffaire bekoelden"

Publieksprijs

De finalisten staan de komende dagen voor de camera om een verkorte 90-seconden-pitch van hun onderzoek te filmen. Die filmpjes komen op 29 september, samen met een publiekspoll, online. Zo krijgt u de kans om een stem uit te brengen voor uw favoriet. De finalist met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

Finale

De ultieme ontknoping volgt op 6 oktober in Het Depot in Leuven. Dan strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Wie de winnaar wordt van de PhD-Cup 2020, wordt bepaald door de finalejury, bestaande uit Lieven Vandenhaute (Radio 1), prof. Lendert Gelens (KU Leuven - Jonge Academie), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen), dr. Nele Wynants (UAntwerpen - ULB - Jonge Academie) en Klaartje Galle (Darwin BBDO). 

De finale is (in beperkte mate) live bij te wonen en kan ook worden gevolgd via Facebook Live

Alle info op www.phdcup.be/finale-2020

Meer over Educatie

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”