Factcheckers is terug

9 november 2020 - Malafide slotenmakers, 'dokter smartphone' en gezonde groenten: Factcheckers is terug. Vanaf woensdag 2 december op Eén.

Thomas, Britt en Jan

Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille gaan in het tweede seizoen van Factcheckers onverminderd door met hun missie: checken wat er nu eigenlijk klopt van de tsunami aan berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen over vanalles en nog wat. Daarbij hebben ze één doel voor ogen: de waarheid achterhalen en niets dan de waarheid. Bij hun zoektocht gaan ze tot op het bot én komen ze ook geregeld zichzelf tegen.

Thomas, Britt en Jan hebben de voorbije maanden niet stilgezeten: ondanks de moeilijke werkomstandigheden door corona is het trio erin geslaagd een stevige checklist samen te stellen van  24 ‘feiten’ die ze testen op hun waarheidsgehalte. Het resultaat is een nieuwe reeks straffe en onthullende reportages.

In de eerste aflevering gaat het over de niet al te beste reputatie van sommige slotenmakers, over medische apps en over de vraag welke groenten het gezondst zijn: verse of die uit de diepvries.

Malafide slotenmakers

Thomas en Jan wachten op een slotenmaker

Thomas wil achterhalen wat er aan is van de wilde verhalen op Facebook over “malafide” slotenmakers die je op het internet vindt. Ze willen je snel helpen, maar als puntje bij paaltje komt, rekenen ze daarvoor belachelijk hoge kosten aan. Thomas schakelt voor zijn onderzoek Britt én de mama van Jan in. Het wordt een grote undercoveractie waarbij hij van de ene in de andere verbazing valt. 

Ik had al wel eens zo’n verhaal gehoord over malafide slotenmakers, maar om nu te zeggen dat dat zo’n grote plaag is zoals ze beweren...

Thomas Vanderveken

Je smartphone als 'topdokter'?

Britt kijkt of Jan rare vlekjes heeft

Jan wil checken hoe ver de smartphonetechnologie staat in het screenen van kanker. Dat is behoorlijk ver, als je recente berichten mag geloven. Tegenwoordig zijn er zelfs al apps die huidkanker kunnen opsporen. Geen bloedonderzoek, geen dokters, gewoon een app die zegt of je kanker hebt of niet. Jan vindt dat dit wel heel ver gaat en trekt op onderzoek. Maar dan komt het plots wel héél dichtbij...

Mijn zusje en mijn vader zijn allebei gestorven aan kanker, dus als zo’n app een moedervlek op je lichaam als ‘hoog risico’ inschat, flitst er heel wat door je hoofd...

Jan Van Looveren

Wat is gezonder: verse of diepvriesgroenten?

Britt werkt mee in een diepvriesfabriek

Britt kiest als kersverse mama voor gezonde voeding en daar horen veel en vooral verse groentjes bij. Alleen beweren heel wat artikels dat diepvriesgroenten vaak even gezond of zelfs gezonder zijn dan verse. Maar klopt dat wel? Britt doet de test en schakelt Jan in: hij volgt minutieus de weg die diepvriesboontjes afleggen van het veld tot op ons bord, terwijl Britt zelf het spoor van verse boontjes volgt. Welke groenten hebben op ons bord nog de meeste vitaminen? En zijn dus het gezondst?

Ik probeer gezond te leven, dus ik koop mijn groenten altijd vers, nooit uit de diepvries. Want daarin zitten de meeste vitaminen. Toch? Niet altijd, volgens heel wat artikels.”

Britt Van Marsenille

En verder

In de volgende afleveringen komen onder meer nog deze factchecks aan de beurt.

Gevonden portefeuille

Wat gebeurt er als je een gevonden portefeuille vol geld binnenbrengt bij een lokaal politiekantoor of op het gemeentehuis? Komt die netjes bij de rechtmatige eigenaar terecht? Volgens een Nederlands onderzoek is dat niet altijd het geval. Maar hoe zit dat bij ons? Thomas, Jan en Britt organiseren een grootschalig onderzoek over heel Vlaanderen.

Composteerbare bekertje

Worden composteerbare bekertjes, bordjes en bestek in ons land effectief gecomposteerd, zoals het hoort? Thomas en Jan zoeken het uit en botsen op pure kafka.

Goede conditie in zes minuten

Kan je met maar zes minuten trainen per week je conditie op twee maanden tijd aanzienlijk verbeteren? Thomas bijt zijn tanden stuk op de nieuwste hype: de HIIT-intervaltraining.

Chiptunen

Hoe makkelijk kan je je auto laten “chiptunen”? Met andere woorden: door software-aanpassingen het vermogen van je wagen opdrijven. Hoe werkt dat? En is dat wel legaal? Een verhaal van veel PK’s, testen op een racecircuit én achterpoortjes in de wet.

Muziek tegen muggen

Is de muziek van DJ Skrillex echt hét ultieme hulpmiddel tegen muggen, zoals sommige berichten en posts claimen? Jan kreeg Skrillex niet te pakken, maar Netsky wel..

Met een GPS-tracker een gestolen fiets terugvinden

En kan je met een GPS-tracker een gestolen fiets makkelijk terugvinden? Jan en Thomas doen de test en hebben daarvoor nodig: een tracker, een fiets en een… dief.

Factcheckers: vanaf woensdag 2 december om 20.40 u. op Eén en via VRT NU.

Dossier: Educatie
dinsdag 10 november 2020
10 november 2020

Meer over Educatie

Nieuw op Canvas: Revolutie in Indonesië

90 jaar publieke omroep: educatie

Jonge documentairemakers krijgen platform van VRT

Jill Peeters maakt met Canvas reeks over klimaat en biodiversiteit

EDUbox Mobiliteit helpt jongeren kiezen voor duurzame ontknoping

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

Nieuw op Canvas: Besmet

6 op 10 jongeren doen overdag een dutje