vrijdag 24 maart 2023
24 maart 2023

Zonder afspraak – Tussen droom en daad staat… je familie

Zonder afspraak is een eigentijdse comedy over een Gentse kapper van Turkse afkomst die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt. Vanaf dinsdag 18 april op Canvas en VRT MAX. Ook met audiodescriptie.

Copyright Eric de Mildt

Het is een comedy van eigen bodem over de dromen die we allemaal koesteren, de praktische bezwaren die daarbij in de weg staan, en de soms verrassende en verregaande gevolgen wanneer die twee botsen.

Aziz is 40 en runt het kapsalon ‘Zonder afspraak’. Maar eigenlijk zou hij veel liever muzikant zijn. Op een dag besluit hij ervoor te gaan, een beetje geholpen door het toeval, een vroege midlifecrisis en een buurman die hem onbewust een duwtje in de rug geeft. Maar tussen droom en daad staan onder meer zijn nuchtere vrouw, een eigenzinnige tienerdochter, een zoon met eigen plannen, een kritische vader, een criminele schoonbroer en een bende afpersers. Kortom: De perfecte arena voor een snedige en snelle comedy vol misverstanden, gefnuikte ambities, gebroken harten, pittige ruzies en pijnlijk herkenbare confrontaties.

Zonder afspraak: vanaf dinsdag 18 april om 22.00 u. (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT MAX. (hh op Eén vanaf zondag 23 april om 21.50 u.)

De reeks is ook beschikbaar met audiodescriptie. Integraal op VRT MAX vanaf 18 april en telkens twee afleveringen op het Kanaal van Ketnet vanaf woensdag 19 april om 21.25 u.

Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas“Canvas zet in op eigenzinnige fictie. Denk maar aan de veelgeprezen en bekroonde series ‘Albatros’ en ‘Bevergem’, ‘Clinch’ of ‘Fiskepark’. Ook ‘Zonder afspraak’ is een bijzondere reeks, met een authentiek en relevant verhaal van deze tijd, gegrepen uit de leefwereld van de makers. Het creatieve productieteam en de cast combineren nieuw talent met bekende namen. Samen met de vele succesvolle fictieprojecten van Eén en VRT MAX onderstreept deze Canvas-reeks de blijvende inspanningen van de VRT om te investeren in de meest uiteenlopende kwaliteitsfictie.”

Willem Wallyn, producent Zonder afspraak“Yahya Terryn kwam naar mij om samen een sitcom te maken over de droom van een Gentse kapper. En ook al ben ik geen rasechte producer,  ik heb geen seconde getwijfeld: er was niet alleen een heerlijk scenario met fantastische personages, maar ik vind vooral dat we dromen altijd serieus moeten nemen. Of het nu die van Aziz, die van Yahya of die van ons allemaal zijn. Het was een fantastisch avontuur waar we met de hele Gentse gemeenschap onze schouders hebben onder gezet. Als een bende dromers, klaar om de wereld te veroveren, of er toch minstens eens goed mee te lachen."

Avant-premières voor Syrië Turkije 12-12

In het kader van de hulpactie Syrië Turkije 12-12 voor de slachtoffers van de aardbevingen organiseren de acteurs van Zonder afspraak samen met Canvas en Kinepolis drie exclusieve avant-premiéres: op woensdag 29 maart in Kinepolis Antwerpen en Kinepolis Hasselt, en op donderdag 30 maart in Kinepolis Gent. Meer informatie vindt u hier.

De personages

Aziz (Ali Can Ünal)

Aziz is een warme, charmante man en vader die een Turks kapsalon uitbaat in Gent, maar ervan droomt om muzikant te worden. Na jaren twijfelen beslist hij zijn droom waar te maken. Helaas is zijn organisatorisch talent eerder beperkt.

Ik heb een droom: ik zie mensen hand in hand dansen van Gent tot aan Emirdag. Wij maken samen muziek, wij dansen samen. En alleen zo kunnen zij begrijpen dat wij ook dromen hebben”.

Aziz

Souad (Souad Boukhatem)

Souad is de Marokkaanse vrouw van Aziz. Ze leidt haar gezin met strakke hand en is ervan overtuigd dat niets aan haar aandacht ontsnapt. Toch ontgaat alles wat er echt toe doet haar volkomen.

Ik snap dat ge het moeilijk hebt met 40 te worden. Ik snap dat ge van meer droomt dan dit furtkot hier. Maar dit is ons leven. Uw chagrijnige Marokkaanse vrouw, uw iets te dikke dochter, uw cynische verlamde vader, uwe zoon die er nooit is en mijn krapuulbroer. En daarmee gaat ge het moeten doen”.

Souad

Ceren (Buse Kaplan)

Ceren is de dochter van Aziz en Souad. Ze is superambitieus en weet van aanpakken. Ze laat niet met zich sollen, heeft door wat er speelt en is een geboren organisator, maar ze moet nog naar haar ouders luisteren.

Vedat (Ismaïl L’hamiti)

Vedat is de zoon van Souad en Aziz. Een zondagskind dat niks fout kan doen in Souads ogen. Hij is ervan overtuigd dat de toekomst hem toelacht, maar er staan hem nog enkele grote verrassingen te wachten.

Ali (Mesut Arslan)

Ali is de verbitterde vader van Aziz en de oprichter van het kapsalon. Hij is half verlamd en voelt zich misbegrepen en verraden. Gelukkig is er zijn kleindochter, met wie hij heel goed kan opschieten.

Dino (Farouk Jomâa Ben Ali)

Dino is de broer van Souad. Hij heeft heel wat fouten begaan in zijn leven. Maar nu hij vrijkomt met een enkelband, is Dino vast van plan het deze keer goed te doen. Natuurlijk moet hij wel een manier vinden om geld te verdienen ...

Meryem (Jasmin Galas)

Meryem is de verloofde van Vedat. Haar vader is de op een na rijkste Turk in Gent. Zijn afwezigheid als vader heeft hij gecompenseerd met geld en cadeaus. En dat heeft het karakter en de mentaliteit van Meryem sterk beïnvloed.

Patrick (Tom Vermeir)

Patrick is een immomakelaar. Zij kantoor bevindt zich naast het kapsalon van Aziz. Patrick houdt van mensen met een plan en zal die plannen altijd steunen. Zeker als zijn eigen wagonnetje aan die locomotief kan hangen.

Serdi (Faki Serdi Alici) en Jelle alias Musti (Aimé Claeys)

Serdi en Jelle zijn twee kleine criminelen die Aziz afpersen, maar eigenlijk hebben ook zij andere dromen. Serdi wil net als Aziz muzikant worden en Jelle droomt van een nieuwe familie.

Andere personages zijn onder meer Marie (Ann Miller), de nieuwe vriendin van Patrick en party organiser van beroep; Noor (Kadèr Gurbüz), de flamboyante moeder van Meryem; en Ahmed (R.Kan Albay), vader van Meryem en de op een na rijkste Turk van Gent.

Gastrollen worden vertolkt door onder meer Lien Maes, Habiba Boukhatem, Fatima Boukhatem, Sabrina Boukhatem, Erhan Demirici, Inneke Nijssen, Nuran Karaca, Yilmaz Kursun en Otto-Jan Ham.

Zonder afspraak is een samenwerking van Canvas met het productiehuis W2 van Willem Wallyn. Die schreef eerder onder meer het scenario van 1985 voor Eén en De 16 en Albatros voor Canvas, maar bij Zonder afspraak is hij de producentHet scenario is van de hand van Nuran Karaca (Spitsbroers) en Yahya Terryn (Professor T.), die ook de regie deed. 

De cast bestaat in grote mate uit Turkse Gentenaars, zoals Ali Can Ünal (Amigo's en De Shaq), Souad Boukhatem (De Twaalf, Offline, De Maagd van Gent) en muzikant Farouk Jomâa N. Ben Ali, naast onder meer Tom Vermeir (1985, Twee zomers, De twaalf), Aimé Claeys (1985) en Ann Miller (Twee zomers, De bunker).

Zonder afspraak wordt voor Canvas geproduceerd door Willem Wallyn (W2) met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen Flanders, de stad Gent en de fiscale maatregelen van de federale regering voor audiovisuele producties.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'