vrijdag 23 maart 2018
23 maart 2018

Tante Lieve Simoens [1927-2018]

De VRT biedt haar medeleven aan, aan vrienden en familie van Lieve Simoens die op 22 maart 2018 overleden is.  Zij was bekend als Tante Lieve.

Tante Lieve in de studio met kinderen

Lieve Simoens presenteerde van 1956 tot 1961 het allereerste kleuterprogramma op de jonge Vlaamse televisie. Ze deed pionierswerk. Tante Lieve bedacht, regisseerde en maakte "Klein Klein Kleutertje", dat elke zondagmiddag rechtstreeks en met publiek op antenne ging. Ze overleed in Tervuren, ze was 91. Lieve was de oudere  zus van radiocoryfee Lutgart Simoens.

vlnr: Tante Paula, Tante Ria, Nonkel Bob, Tante Lieve en Tante Terry

Lieve en Lutgart Simoens konden niet verder studeren. Maar talent drijft boven. Lieve trok in 1948 met haar man naar Leopoldstad in Belgisch Congo. Daar werkte het echtpaar voor de toenmalige Wereldomroep, en voor Radio Belgisch Congo, die uitzendingen verzorgden voor Vlamingen in de kolonie. Daar al maakte ze een programma voor tieners.

In de jaren 50 kwam het koppel weer naar België om voor de toenmalige NIR te werken. Van 1956 tot 1961 was Lieve de drijvende kracht achter "Klein Klein Kleutertje", het allereerste kleuterprogramma bij ons. Een programma dat rechtstreeks werd uitgezonden met liedjes, spelletjes, verhalen en poppenkast. Dat resulteerde ook in een reeks van vier publicaties van "Tante Lieve's Vertelboek".

In 1961 ontfermde Bob Davidse zich over "Klein Klein Kleutertje" en hij haalde er Tante Ria en Tante Terry bij. Na een tijd verkaste Lieve Simoens naar de wetenschappelijke uitzendingen en naar schoolradio en -televisie.   Zij ging met pensioen in 1989. 

Bron: vrtnws