donderdag 14 maart 2019
14 maart 2019

VRT NXT INVASION

Deze zomer nemen 20
jongeren de VRT over

Tien jaar na De Overname ontdekt een nieuwe generatie jongeren de VRT

Deze zomer nemen 20 jongeren de VRT over. Stuk voor stuk bruisen ze van het talent en de creativiteit. Acht weken lang krijgen ze via het project VRT NXT INVASION de kans om in de ‘mediaspeeltuin’ van de openbare omroep hun ding te komen doen.

Radio maken voor UrbaNice van MNM, brainstormen voor een eigen rubriek in Iedereen beroemd of een make-over voor programma’s als Nieuwe Feiten op Radio 1 of De Madammen op Radio 2: de jongeren krijgen carte blanche voor hun gekste ideeën.

Tien jaar geleden was er ‘De Overname’: een vergelijkbaar project tijdens de zomer waarbij jongeren zelf radio en tv mochten maken, op hún manier.  Veel ‘Overnemers’ vonden nadien hun weg in de media. Een van hen is Kamiel De Bruyne, de bedenker van het succesprogramma Sorry voor alles op Eén. Zo zie je maar.

Ook de jongeren van VRT NXT INVASION krijgen begeleiding van verschillende coaches bij de radio- en tv-netten en VRT NWS. Zij zetten hun deuren open voor de creatieve en vernieuwende ideeën van de jongeren. 

Die hebben er duidelijk zin in om de VRT 'over te nemen', zoals blijkt uit onderstaand introductiefilmpje, dat ze zelf maakten :

“We zijn nog maar net op de VRT, maar er hangt nu al een positieve vibe! De sfeer in de groep zit echt al goed. Iedereen heeft ook eigen skills dus we vullen mekaar goed aan.”
Yousra Louh (18)

“Ik ben hier om te ontdekken wat ik later wil worden. Misschien is presentator wel iets voor mij. Studio Brussel mag me altijd contacteren!”
Sébastien Geuten (16)

“Mijn droom? Na YouTube-filmpjes ook televisieprogramma’s maken”
Ivo Shimwa (21)

“Ik vind het fantastisch dat iedereen hier zichzelf kan zijn”
Dounia Dhamani (21)

“Ik wil dat de jongeren de VRT op haar kop zetten. Ze moeten de bazen ervan overtuigen dat er toptalent aankomt, ongeacht leeftijd of afkomst. Ik zal hen zo goed mogelijk proberen te begeleiden.”
Kamal Kharmach

Kweekvijver van talent

De VRT heeft een lange traditie in het zoeken naar en ontdekken van jong talent. Heel wat interne en externe radio- en tv-makers hebben hun eerste stappen gezet bij een van de VRT-merken. VRT JOBS zoekt actief naar jongeren en begeleidt hen naar de VRT-werkvloer.

De VRT heeft bovendien een eigen jongerenadviseur, Kathy Lindekens, die al jaren een duurzame relatie met jongeren onderhoudt.

Kathy kijkt alvast uit naar het nieuwe zomerproject: “Net als tien jaar geleden bij De Overname kijk ik er enorm naar uit om de 20 jongeren die  ‘de VRT willen overnemen’ , te begeleiden en hen als een soort mediamama met raad en daad bij te staan. Dat is het leuke aan mijn job: ik zie jongeren zichzelf zoeken, hun talent zich ontplooien en ik blijf hen ook na het project opvolgen tot ze klaar zijn om als collega op de VRT te komen werken. Tientallen grote talenten zijn op die manier al doorgestroomd naar onze werkvloer. Diversiteit is daarbij een van onze grote aandachtspunten.”   

 

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen