zondag 20 januari 2019
20 januari 2019

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

(Her)ontdek de originele versies en de nieuwe versies van de Nederlandstalige klassiekers uit de Ketnetreeks #LikeMe reeks 1.

De cast van #Likeme in de trappenhal van de school

In de afleveringen van #LikeMe op Ketnet komen een aantal bewerkingen van Nederlandstalige en Vlaamse klassiekers aan bod. U kent ze ongetwijfeld nog van vroeger.

 (Her)ontdek hieronder de originele versie en de nieuwe versie van de liedjes van #LikeMe.

Waarschuwing:

Op deze pagina staat ingevoegde content uit YouTube dat cookies wil schrijven of uitlezen. Om de filmpjes te kunnen bekijken moet je daar toelating voor geven.

Bart Kaell - Mooi weer vandaag

Bart Kaëll is een Vlaamse zanger die heel wat hits scoorde met onder andere Zeil je voor het eerst en De Marie Louise. Mooi weer vandaag is ook zo’n succesnummer dat dateert van 1993.

Het fragment toont een optreden van Bart Kaëll tijdens “Kapers op de kust”, de finale vanuit Koksijde van de eerste week zomerse schattenjacht. Uitzenddatum  10 juli 1993.

Gene Thomas - Voor haar

Gene Thomas raakte bekend bij het publiek als lid van X-Session. In 2003 begon hij aan zijn solocarrière, waarbij hij resoluut de Nederlandstalige tour opging. Voor haar was zijn eerste single, speciaal geschreven voor zijn vrouw Kristel Verbeke.

Het beeldfragment is afkomstig uit een aflevering van het Swingpaleis van 26 november 2004.

Paul Severs – Zeg ‘ns meisje

Paul Severs staat al ruim 50 jaar op de planken; hij is een gevestigde waarde binnen de Nederlandstalige muziekscene. Zeg ‘ns meisje werd uitgebracht in 1991 en werd een van zijn grootste successen. 

Het beeldfragment toont het optreden van Paul Severs tijdens de uitzending van Villa Vanthilt op 27 juli 2011. Villa Vanthilt is een zomertalkshow, gepresenteerd door Marcel Vanthilt, live vanuit Roeselare. Paul Severs was daar een van de gasten, omdat hij dat jaar 45 jaar muziekcarrière vierde. 

De cast van #LikeMe bracht in Van Gils en Gasten een eerbetoon aan Paul Severs die herstellende is na een hartaanval.

"Mijn vader had er zelf graag willen bij zijn, daar ben ik van overtuigd. Ik vind het zo belangrijk dat ik hier ben in zijn plaats om die mensen te bedanken dat ze ook een nieuwe generatie jongeren kunnen raken met zijn muziek." aldus Christophe Severs in Van Gils en Gasten

Raymond Van het Groenewoud – Meisjes

Raymond van het Groenewoud is een Belgische artiest met Nederlandse roots. Hij begon zijn muzikale carrière begin jaren ’70 en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandstalige muziekwereld. 

Meisjes is een van zijn grootste en populairste hits. Het rocknummer uit 1977 werd zowel geschreven als gezongen door Van het Groenewoud. Het beeldfragment komt uit het programma BEBOP, een reportage over popgroepen. De aflevering werd uitgezonden op 7 februari 1978.  

In het cultuurmagazine Culture club vertelde Raymond over de ontstaansgeschiedenis van het nummer.

Margriet Hermans - Alle mooie mannen zijn zo lelijk

In #QUEENBEE zingt Gunther Levi Alle mooie mannen zijn zo lelijk, een nummer van Margriet Hermans uit 1990.

Gunther Levi: “Ik had nooit gedacht dat ik in mijn carrière nog een lied als dit zou mogen zingen voor een mooi man als Sven De Ridder.”

Margriet Hermans begon haar carrière als zangeres eind jaren ’80. Ze lanceerde meteen enkele hits, waaronder ook Alle mooie mannen zijn zo lelijk uit 1990.

Het beeldfragment is afkomstig uit de loterijshow Baraka, op 24 november 1990. Daarin beantwoordden drie kandidaten en drie bekende Vlamingen verschillende vragen en voerden ze verrassende opdrachten uit. Het programma werd gepresenteerd door Donaat Deriemaeker en Chantal Leyers vanuit Sint-Martens-Latem.

Will Tura – Hoop doet leven

In #GOODBYE brengt Yemi gespeeld door Francisco Schuster het nummer Hoop doet leven, van de ‘keizer van het Vlaamse lied’, Will Tura. Het nummer dateert uit 1992 en is zowel de titel van zijn liedje als een documentaire over zijn glansrijke carrière en leven.

Will Tura wordt met recht en reden wel eens de ‘keizer van het Vlaamse lied’ genoemd. Hij heeft ontelbare nummers en tientallen albums op zijn conto staan, vol klassiekers van de bovenste schuif. Will Tura, geboren als Arthur Blancquart, is al van kindsbeen af bezig met muziek. Zijn eerste platencontract tekende hij op 17-jarige leeftijd. 

Zijn eerste grote hit, Eenzaam zonder jou, dateert van 1962. Hoop doet leven is zowel de titel van een van zijn nummers (1992) als van een documentaire over zijn leven. Voor zijn decennialange carrière ontving hij in 2016 de Lifetime Achievement Award op de MIA’s. 

Het beeldfragment hieronder is afkomstig uit het programma Tartufo, uitgezonden op 25 december 1993. Tartufo was een spelprogramma voor pasgehuwde koppels en jubilarissen, gepresenteerd door Donaat Deriemaeker.

De Kreuners – Ik wil je

De leerlingen brengen een bewerking van Ik wil je voor het schooltoneel. De Kreuners is een Vlaamse rockband die werd opgericht in 1978. Ik wil je, een nummer uit 1990, was een van hun vele hits. 

Het beeldfragment is afkomstig uit de eenmalige show Margriet op oudejaar, gepresenteerd door Margriet Hermans. De show werd uitgezonden op 31 december 1990 vanuit discotheek Dockside in Hasselt. Margriet verzamelde er de bekendste BRT-gezichten en muzikale acts om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Ook artiesten zoals Helmut Lotti en Bart Kaëll maakten er hun opwachting. 

Clouseau – Afscheid van een vriend

Wanneer Caro op het einde van het schooltoneel haar mama in het publiek zoekt, vindt ze haar niet meer. Caro’s mama is opgenomen in het ziekenhuis; het gaat helemaal niet goed met haar. In een ontroerende scène zingt de papa van Caro (Jeroen Van Dyck) samen met Caro het nummer Afscheid van een vriend. Op integere wijze nemen ze afscheid van Caro’s mama. 

Jeroen Van Dyck: "Het was een emotionele scène om te spelen maar daarnaast was het ook technisch niet simpel, zingen en terwijl huilen is niet makkelijk. Het is een bijzonder moment in de reeks die alle emoties in het leven toont. Hopelijk zorgt deze scène ook voor een open dialoog tussen ouders en kinderen om zo'n moeilijk thema bespreekbaar te maken." 

Clouseau is een Belgische popgroep rond de broers Kris en Koen Wauters die in 1984 werd opgericht. Ze scoorden verschillende hits in Vlaanderen, waaronder Anne, Daar gaat ze en DominoAfscheid van een vriend brachten ze uit in 1992.

Het beeldfragment hieronder is afkomstig uit het praatprogramma Zeker weten? Van 12 mei 1992. 

MAMA’S JASJE - Het is over

Camille zingt een bewerking van Het is over van Mama’s Jasje. Mama’s Jasje is een Belgische popgroep die in 1989 werd opgericht door frontman Peter Van Laet. 

Het is over is een nummer uit 2003. Het stond 18 weken lang in de hitparade en is een van de grootste hits van de groep.

Wim Soutaer - Allemaal

Voor de audities brengen de leerlingen een hedendaagse versie van Allemaal van Wim Soutaer. 

Wim Soutaer werd bekend bij het grote publiek door zijn deelname aan de talentenjacht Idool in 2003. Hij werd derde, en scoorde met zijn zelfgeschreven hit Allemaal een echte hit.  

Johan Verminnen – Laat me nu toch niet alleen

Laat me nu toch niet alleen is een van de grootste hits van de Belgische Johan Verminnen. Het nummer uit 1973 werd in 2001 opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.

Wanneer Caro haar mama (Ann Van Den Broeck) omhelst na een zware dag op school, ziet Caro tot haar verbazing dat ze een pluk blonde krullen in haar handen heeft. Caro’s mama heeft kanker, de chemo begint zijn werk te doen. Hoewel Caro’s mama meestal heel positief en nuchter met haar ziekte omgaat, en zich sterk houdt voor haar gezin, laat ze in deze aflevering voor het eerst haar verdriet zien.

 De scène toont een heel gevoelig moment tussen moeder en dochter, waarin alles draait om vertrouwen, geborgenheid, troost, warmte, liefde, verdriet, frustratie ... Allemaal emoties waar heel wat kinderen in zo’n situaties vandaag al te vaak mee geconfronteerd worden. Dit verhaal is dus heel herkenbaar.”
Ann Van Den Broeck

In een bijzonder integere en emotionele scène zingt Ann Van Den Broeck Laat me nu toch niet alleen van Johan Verminnen, terwijl Caro haar mama’s haren afscheert.

Het was een heftige opname met live zingen op de set. Ik vond het erg bijzonder om deze scène te spelen vanuit de optiek van een moeder die zich zo positief en zo sterk mogelijk probeert te houden voor haar dochter. Ik denk dat het heel belangrijk is om je kind bij zo’n ingrijpende situaties te betrekken.”
Ann Van Den Broeck

Het beeldfragment hieronder is afkomstig uit de jubileumshow van Johan Verminnen, naar aanleiding van zijn 25-jarige carrière. De show vond plaats in het Amerikaans theater in Brussel op 14 december 1994. Het begeleidend orkest stond onder de leiding van Bert Candries. 

Nicole & Hugo – Baby baby

Nicole & Hugo is de artiestennaam van het Vlaamse zangduo Nicole Josy en Hugo Sigal. In 1973 trokken zij met het nummer Baby baby naar het Eurovisiesongfestival in Luxemburg. Hoewel Nicole en Hugo op de laatste plaats strandden, blijft hun optreden verder leven in het collectief geheugen dankzij de paarskleurige blitse paarse pakjes die ze destijds droegen. 

Hugo toont in #LikeMe dat hij naast zingen ook talent heeft voor acteren; hij schittert in zijn rol als directeur Karel Wolfs.

“Baby baby is echt een speciaal nummer voor ons. We zijn dan ook heel blij dat de makers voor dat nummer gekozen hebben. Zo leert een nieuwe generatie ons nummer kennen, dat toch al 46 jaar oud is. Dat bewijst nog maar eens dat het in 1973 ook al een sterk nummer was. Al denken we dat het publiek toen nog niet rijp was voor onze danspasjes en opvallende kostuums.” Nicole en Hugo

Lisa Del Bo: Vlinder

Het grote publiek leerde Lisa Del Bo, geboren als Renilde Goossens, kennen dankzij haar Eurosongdeelnames in 1993 en 1996. In 1993 strandde ze met het nummer Vlinder op de derde plaats in de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Barbara Dex won deze preselectie en trok naar Ierland om ons land te verdedigen.

Het beeldfragment hieronder is afkomstig uit de Eurosong-uitzending van 6 maart 1993.

Philippe Robrecht: Vurige Tongen

Philippe Robrecht is een Vlaamse zanger die enkele hits scoorde in de jaren ’90. Vurige tongen was zijn tweede single en behaalde in 1992 de 16e plaats in de Vlaamse Ultratop 50.

 

Dit optreden werd uitgezonden op 20 juli 1993 als onderdeel van de talkshow Margriet, gepresenteerd door Margriet Hermans vanuit het casino in Middelkerke.

Get Ready!: Diep

Jimmy, Glenn, Koen en JM van Get Ready! slaagden er in de jaren ’90 in om vele harten sneller te doen slaan met hits zoals Vuur en Marjolein. De Vlaamse boysband werd in 1995 opgericht en scoorde in 1996 haar eerste grote hit met Diep

Jimmy Samijn, Get Ready: “De bewerking van Diep is echt tof gedaan! Het is een combinatie van nostalgie en toch tegelijk iets nieuws. Heel leuk om te horen.”

Thomas Van Goethem, bedenker van #LikeMe: “Diep van Get Ready! was een nummer dat bovenaan onze lijst van klassiekers stond. Hoewel de groep menig vrouwen- én mannenhart sneller deed slaan in de jaren ’90, denk ik dat Get Ready! vandaag eerder onder de categorie ‘foute muziek’ valt. Daar wilden wij graag verandering in brengen! Muzikaal zit het nummer sterk in elkaar. Dat, in combinatie met nieuwe jonge stemmen en een fris eigentijds arrangement, levert volgens ons de ultieme sound op om een nieuw publiek opnieuw te doen zwijmelen.”

Rita De Neve: Dit is de allereerste keer

Dit is de allereerste keer is de grootste hit van Rita De Neve. Het nummer uit 1971 scoorde bijzonder goed in Vlaanderen en wordt tot op de dag van vandaag nog vaak gedraaid op feestjes en fuiven. 

Dit is de allereerste keer is een cover van Giramondo, een nummer van de Italiaanse zanger Nicola di Bari.

Yasmine: Porselein

Porselein is waarschijnlijk een van de bekendste nummers van Yasmine, de artiestennaam van Hilde Rens. 

In 1997 werd het nummer bekroond met de Radio 2 Zomerhit voor Beste Nederlandstalige Opname.

Opium: een vrouw

Het nummer Een vrouw (1998) vierde vorig jaar nog zijn twintigste verjaardag. Het was de grootste hit van Opium, een Vlaams vrouwentrio gevormd door Inge Moerenhout, Katia Alens en Joyce De Troch.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Muziek

Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief