donderdag 11 april 2019
11 april 2019

De twaalf wint prijs voor 'beste scenario'

Cast en crew van De Twaalf

Het Canneséries festival bekroont de beste reeksen van over de hele wereld. De twaalf was, samen met negen andere reeksen, geselecteerd voor de officiële competitie, waaronder Studio Tarara (België), Magnus (Noorwegen), The outbreak (Rusland) en The feed (Verenigd koninkrijk).

De reeks kende zijn wereldpremière in Cannes, en een jury gaf De twaalf  de prijs voor beste scenario. Scenaristen Bert Van Dael en Sanne Nuyens mochten de prijs in ontvangst nemen. De jury van Canneséries bestaat uit mensen uit de televisiewereld, waaronder actrice Emma Mackey (bekend uit Sex education van Netflix), Baran bo Odar (regisseur van onder andere Dark), en Katheryn Winnick (Love & other drugs en Bones). Zo begint De twaalf, dat ten vroegste dit najaar op Eén te zien is, aan een mooi internationaal parcours. Vorig jaar was ook Undercover geselecteerd voor de officiële competitie.

 

Het verhaal

De twaalf is een hedendaagse karakterreeks over een volksjury in een Belgisch assisenproces. Twaalf burgers worden opgeroepen als juryleden van een ophefmakende moordzaak. Ze moeten beslissen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice die wordt beschuldigd van twee moorden. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor het lot van de beschuldigde. Ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending aan.

Het scenario werd geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael, die eerder al voor Beau Séjour zorgden. De regie is in handen van Wouter Bouvijn. De twaalf kan rekenen op een cast met grote namen zoals Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Cafmeyer, die de beschuldigde schooldirectrice speelt. Maaike Neuville, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Peter Gorissen en Anne-Mieke Ruyten kruipen in de huid van de juryleden. Verder zijn er rollen weggelegd voor Mieke De Groote, Koen De Sutter, Sofie Decleir, Greet Verstraete, Titus De Voogdt, Jolente De Keersmaeker, Sara Vertongen, Isabelle Van Hecke en Uwamungu Cornelis.

De twaalf is een productie van Eyeworks Film & TV Drama voor Eén. Federation Entertainment vertegenwoordigt de reeks internationaal. De twaalf kon rekenen op steun van het VAF/Mediafonds en de Belgische Tax shelter in samenwerking met Scio.

Ten vroegste dit najaar op Eén

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'