donderdag 23 mei 2019
23 mei 2019

Waar zitten de slimste studenten?

Waar zitten de slimste studenten? In welke opleiding in het hoger onderwijs leer je écht iets? De Campus Cup, een nieuwe quiz op Canvas, zoekt vanaf 27 mei een antwoord op deze vragen. 6 weken lang – 4 dagen per week - strijden 34 ploegen van Vlaamse Hogescholen en Universiteiten voor de felbegeerde Campus Cup.

Otto-Jan Ham met de Campus Cup

In 24 afleveringen kruisen telkens twee teams van vier studenten van een specifieke opleiding uit het hoger onderwijs de intellectuele degens. In de eerste 17 afleveringen speelt de dagwinnaar voor een plaats in de finaleweken. De acht beste ploegen stromen door naar de kwartfinales. Op donderdag 4 juli is er de finale en plechtige proclamatie. De winnaars spelen voor de eer van hun opleiding en instelling én voor de felbegeerde Campus Cup, die ze een academiejaar lang mogen hebben.

Deelnemende opleidingen

Eind vorig jaar namen bijna 300 ploegen van evenveel opleidingen deel aan de preselecties. Meer dan 1.000 studenten waagden hun kans maar slechts 34 teams wisten te kwalificeren.

 In de eerste 17 afleveringen proberen ze de maat van elkaar te nemen en een toptijd neer te zetten in de dagfinale.

1.   Rechten UGent VS Fysica KU Leuven (Ma 27 mei)

2.    Batac Thomas More VS Nautische Wet. Hogere Zeevaartschool (Di 28 mei)

3.    Wiskunde UGent VS Int. Betrekkingen & Diplomatie Uantwerpen (Wo 29 mei)

4.    Verpleegkunde HoGent VS Office Management Arteveldehogeschool (Do 30 mei)

5.    Dramatische Kunsten Erasmushogeschool VS Polytechniek Koninklijke Militaire School (KMS) (Ma 3 juni)

6.    Rechten UHasselt VS Industrieel Ingenieur Uantwerpen (Di 4 juni)

7.    Bio-Ingenieur UGent VS Pedagogische Wetenschappen KULeuven (Wo 5 juni)

8.    Muziek Luca School of Arts VS Secundair Onderwijs Thomas More (Do 6 juni)

9.    Burgerlijk Ingenieur VUB VS Geografie UGent (Ma 10 juni)

10.  Geneeskunde UAntwerpen VS Secundair Onderwijs HoGent (Di 11 juni)

11.  Medische Beeldvorming Odisee VS Sociaal Cultureel Werk Karel de Grote Hogeschool (KDG) (Wo 12 juni)

12.  Politieke Wetenschappen UGent VS Farmacie KULeuven (Do 13 juni)

13.  Sociologie UAntwerpen VS Burgerlijk Ingenieur KULeuven (Ma 17 juni)

14.  Handelsingenieur UAntwerpen VS Toegepaste Taalkunde KULeuven (Di 18 juni)

15.  Geschiedenis UGent VS Journalistiek Arteveldehogeschool (Wo 19 juni)

16.  Sociale & Militaire Wetenschappen Koninklijke Militaire School (KMS) VS Slavistiek UGent (Do 20 juni)

17.  Geneeskunde UGent VS Handelsingenieur Uhasselt (Ma 24 juni)

18.  Kwartfinale I (Di 25 juni)

19.  Kwartfinale II (Wo 26 juni)

20.  Kwartfinale III (Don 27 juni)

21.  Kwartfinale IV (Ma 1 juli)

22.  Halve finale I (Di 2 juli)

23.  Halve finale II (Wo 3 juli)

24.  Finale (Do 4 juli)

 

De rondes

De Campus Cup is een harde en spannende quiz voor studenten uit het hoger onderwijs. In aflevering 1 t.e.m. 17 dagen ze elkaar in vier rondes uit om de dagfinale te halen.

Ronde 1: Ontgroening

In de eerste ronde krijgen beide teams acht multiplechoicevragen uit het wonderbaarlijke universum van hun opleidingen. Studenten Rechten krijgen ook vragen uit de richting Fysica. Handelsingenieurs begeven zich op het terrein van Toegepaste Taalkunde en studenten Dramatische Kunsten krijgen niet alleen vragen uit hun eigen opleiding maar krijgen ook examenvragen toegespeeld van de Koninklijke Militaire School…

 Ronde 2: Blok

Student zijn betekent blokken en in deze quiz is dat niet anders. Ieder team vaardigt een blokker af die een cursus moet blokken die hij of zij nog nooit heeft gezien. De twee studenten krijgen slechts één quizronde de tijd om die ongeziene materie in te studeren en mogen dat doen in hun eigen kot in de tv-studio. De studenten maken kennis met cursussen zoals De Chinese kalender (Sinologie), Parasitaire Platwormen (Biologie), Nieuwe Psychoactieve Stoffen (Farmacie), Basic Bash Scripting (Game Development), Kernwapens (Politieke Wetenschappen), Hoe werkt 4G? (Wiskunde)…

Terwijl de blokker blokt gaat de quiz voor de overige drie teamleden gewoon verder. Zij moeten geen droge materie van buiten leren maar bewijzen dat ze kunnen nadenken en verbanden leggen. De teams krijgen een beeldpuzzel te zien die uit drie filmpjes bestaat. Het team dat het verband tussen die filmpjes kan leggen krijgt geen punten maar mag een blok-out van 60 seconden uitdelen aan de blokker van het andere team. In het beste geval gaat in het kot een minuut lang het licht uit. In het slechtste geval wordt de blokker gestoord door kotgenoot Kenny, die die hen een minuut lang afleidt met de vreemdste voorstellen.

Na het vinden van het verband en het uitdelen van een blok-out krijgen de teams vragen over het geraden onderzoeksveld.

 Ronde 3: Mondeling examen

Otto-Jan Ham ondervraagt de blokkers in aanwezigheid van de prof of docent die de cursus heeft geschreven. De auteur van de cursus fungeert als jury, is streng & rechtvaardig en zal niet aarzelen om bij vragen te stellen.

 Ronde 4: Groepswerk

 Aan groepswerk valt niet te ontsnappen in het hoger onderwijs en in deze quiz is dat niet anders. De teams krijgen afbeeldingen te zien en moeten overleggen wat de vraag bij de opdracht zal zijn. Na het horen van de vraag mogen ze niet meer overleggen en moeten ze individueel inschatten hoeveel juiste antwoorden ze kunnen geven. Het groepswerk is een tactisch en zenuwslopend spelletje dat zal bepalen wie er naar de dagfinale mag gaan om een plaatsje af te dwingen bij de acht beste teams.

 Dagfinale

In de finale speelt de dagwinaar voor een plaats in de rangschikking want enkel de acht best geklasseerde opleidingen stoten door naar de volgende ronde De opdracht is eenvoudig: De vier studenten moeten zo snel mogelijk tien juiste antwoorden geven, maar… Bij ieder derde fout antwoord vliegt er onherroepelijk een speler uit het spel en krijgt het team tien seconden straftijd. Na tien juiste antwoorden wordt er gekeken naar de eindtijd in deze intellectuele ploegentijdrit.

Uitzendingen

De Campus Cup, de quiz die minstens even spannend is als een echt examen, vanaf maandag 27 mei omstreeks 22 uur op Canvas. Otto-Jan Ham neemt zes weken lang – op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag - examens af.

Volg de Campus Cup online

Canvas.be zoekt mee naar de strafste studierichting, met leuke extra's over de kandidaten en de studierichtingen, blikken achter de schermen en extra motivatie voor alle blokkers.  

Volg De Campus Cup zeker ook via de Instagrampagina van Canvas.

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt