vrijdag 21 juni 2019
21 juni 2019

Nora Tilley [1952-2019]

De VRT biedt haar aan medeleven aan, aan vrienden, collega's en familie van Nora Tilley die op 21 juni 2019 overleden is. Ze werd 67.

Nora Tilley

De Vlaamse actrice Nora Tilley (67) is overleden. Ze leed aan de ongeneeslijke spierziekte ALS en had om euthanasie gevraagd. Tilley is onder meer bekend van rollen in tv-series als "De collega's", "Het Pleintje", " Magister Maesius" , "Thuis" en verschillende éénmalige televisiespelen.

Tilley was ook actief in het toneel, onder meer bij het Mechels Miniatuur Theater, het Raamtheater en het Antwerpse gezelschap Theater aan de Stroom.

 

Nora Tilley met Jo De Meyer in het Pleintje

ALS

In augustus vorig jaar maakte Nora Tilley bekend dat ze ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) had, een ongeneeslijke ziekte die spieren en zenuwen aantast. Ze had de diagnose pas in april van dat jaar gekregen, en dat kwam als een schok voor haar. "Toen heb ik onmiddellijk de vraag gesteld of het dodelijk was? Het antwoord was "Ja". Ik dacht: nu zitten we in de middeleeuwen. Ik kon dat echt niet vatten. Dat is niet van deze tijd. Het is een F-16 die door je leven vliegt, het schudt je door elkaar en dan komt er heel veel verdriet."

Tilley pleitte vurig voor meer bekendheid voor de ziekte ALS. "Er is een enorme vrees bij mensen om iets verkeerds te zeggen maar dat bestaat niet. Mijn boodschap: laat astublieft ALS veel bekender worden bij het publiek. Er is veel te weinig geld voor onderzoek."

Ze werd ook het gezicht van de ALS-Liga, de patiëntenorganisatie die wetenschappelijk onderzoek ondersteunt en gratis hulpmiddelen ter beschikking stelt, zoals de gesofisticeerde rolstoel waarmee Nora zich verplaatste. Tilley was verontwaardigd dat wie een handicap krijgt na zijn 65 jaar, geen recht heeft op de vele tegemoetkomingen.

De beslissing om euthanasie te vragen als het leven ondraaglijk zou worden, nam Tilley al toen de ziekte werd vastgesteld. Ze overleed thuis, in Putte. "Ik heb ervoor gekozen om van de weinige tijd die me rest het beste te maken", zei ze. "Ik ben mezelf gebleven. De ziekte heeft niet gewonnen. Ik heb gewonnen."

De uitvaartdienst voor Nora Tilley zal plaatsvinden op 29 juni in Holsbeek, in besloten kring. 

Bron: vrtnws

Nora Tilley met Pol Goossen
Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]