woensdag 11 september 2019
11 september 2019

VRT en RTBF brengen internationale mediaconferentie PBI naar ons land

11 september 2019 — Volgend jaar verwelkomen de VRT en RTBF de internationale mediaconferentie PBI in Brussel. 

Volgend jaar verwelkomen de VRT en RTBF de internationale mediaconferentie PBI (Public Broadcasters International) in Brussel. Dat is vandaag door Paul Lembrechts (VRT) en Jean-Paul Philippot (RTBF) bekendgemaakt in Helsinki, waar op dit moment de editie van dit jaar plaatsvindt. PBI is een internationaal samenwerkingsverband dat publieke omroepen van over heel de wereld samenbrengt. Door kennis te delen, versterken meer dan 80 publieke omroepen elkaar in hun maatschappelijke rol. Het thema van de PBI Conferentie 2020 zal Making the difference zijn, want het verschil maken is wat publieke omroepen doen. De gasten van de VRT en RTBF mogen een divers programma met binnenlandse en internationale sprekers verwachten.

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT: "We zijn heel fier dat we deze internationale conferentie naar ons land kunnen brengen. PBI zal niet alleen Brussel als internationale mediastad op de kaart zetten, het betekent ook mooie promotie voor de VRT en de RTBF binnen de wereldwijde mediasector. Onze PBI-editie zal in het teken staan hoe we als publieke omroepen het verschil maken voor de media en de samenleving, Making the difference. Want dat is wat publieke omroepen betekenen voor de samenleving waar ze middenin staan. De wereld verandert volop, het is de opdracht van publieke omroepen om ons publiek op een positieve, optimistische manier wegwijs te maken doorheen de vele evoluties die nu aan het gebeuren zijn. De kennis die we hiermee verwerven, delen we via de PBI-conferentie op internationale schaal. Die gedeelde kennis versterkt ons als publieke omroepen, voor ons publiek brengt dit nog meer maatschappelijke meerwaarde op."

Jean-Paul Philippot, administrateur-generaal van RTBF: "Met de PBI Conferentie van volgend jaar willen RTBF en de VRT samen de aandacht vestigen op wat de publieke media uniek maakt. In de wereld van vandaag is alles geconnecteerd en alles dus ook beschikbaar. In die wereld maken publieke media het verschil, met lokale en inclusieve context. De omwenteling in het medialandschap zal niet stoppen.
Deze evolutie moet ons niet afschrikken, maar er net toe aanzetten om synergiën op te starten tussen onze mediabedrijven op het vlak van innovatie, distributie en de creatie van eigen content. Het is hierbij zaak om samen op een vastberaden, positieve manier te luisteren naar ons publiek, in al zijn diversiteit. Ons aanbod moet ons publiek helpen de wereld te begrijpen en er zich voor open te stellen zonder de band met de lokale samenleving te verliezen. Het talent en de kennis om dit te doen hebben we als publieke media in huis. Door nog beter samen te werken maken we nog meer het verschil."

De PBI Conferentie van 2020 zal in het teken staan van de manier waarop een publieke omroep zich kan onderscheiden met inclusieve, lokale content. Er komen binnenlandse en internationale sprekers aan bod die aan het hoofd van mediabedrijven staan. Zij zullen het podium delen met diverse gastsprekers die een disruptieve, uitdagende boodschappen brengen. Het debat zal gevoerd worden rond drie thema's: publiek, content en technologie. PBI 2020 zal een platform zijn om tot nieuwe samenwerkingen te komen met als voornaamste doel als publieke omroepen het verschil te maken, making the difference.
Public Broadcasters Interational 2020 zal plaatsvinden in Brussel van 14 tot en met 16 oktober.

Dossier: Samenwerkingen

Meer over Samenwerkingen

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

VRT en Inter slaan handen in elkaar voor toegankelijke Muziekzomer

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Geen Sporza Wintercircus zonder samenwerking tussen VRT en Stad Gent

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Een Belgisch klassiek gezelschap op de BBC?

MNM JumpJobs biedt jongeren springplank naar een eerste job

Waarom hecht VRT zoveel belang aan fictie?