VRT moet 44 miljoen euro besparen tegen 2024

11 oktober 2019 — De afgelopen dagen heeft de VRT een eerste analyse gemaakt van de begrotingscijfers van de nieuwe Vlaamse regering. “De besparing die de regering ons oplegt, loopt op tot 44 miljoen euro in 2024”, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. 

Video player inladen...

De VRT maakt zich zorgen

Volgens de begrotingscijfers die de Vlaamse regering eerder verspreidde, moet de VRT volgend jaar 2,4 miljoen euro besparen en loopt de besparing daarna jaarlijks op tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder andere de niet-indexering van de dotatie, de kosten van inflatie en de vergrijzingskosten (zoals anciënniteitsverhogingen) loopt de totale besparing op tot 44 miljoen euro in 2024.

De VRT is bezorgd over de impact op de begrotingscijfers op de VRT, de mediasector en bij uitbreiding de hele creatieve sector in Vlaanderen en België. “We hebben tijd nodig om die cijfers grondiger te bestuderen. Met die analyse gaan we in overleg met het kabinet van de minister van Media, met de Vlaamse regering en het Vlaams parlement. Constructief, zoals altijd,” klinkt het bij de VRT.

"De ondergrens is bereikt"

De VRT moet al twaalf jaar besparen. “Sinds de eerste besparingen van de VRT in 2007 hebben meer dan 600 personeelsleden de VRT moeten verlaten. Daarbovenop zijn er miljoenen bespaard in de dotatie. Jaar na jaar is hier al heel zwaar ingegrepen. Voor ons is nu de ondergrens bereikt,” aldus Vermeir.

Dossier: Bedrijfsinformatie
vrijdag 11 oktober 2019
11 oktober 2019

Meer over Bedrijfsinformatie

Radio 2 Antwerpen in gloednieuwe studio in hart van 't stad

Denise Maes overleden

Programmawijziging n.a.v overlijden Raymond Poulidor

Paula Sleyp [1931 - 2019]

Zet je eerste onderzoekstappen in de Vlaamse archieven (en in dat van de VRT)

Samenwerking tussen VRT en haar architecten- en ingenieursteam stopgezet

5 dingen die je niet wist over Tik Tak

Waarom hecht de VRT zoveel belang aan fictie?