vrijdag 18 oktober 2019
18 oktober 2019

Gebladerte: Nieuwe podcast over boeken

14 oktober 2019 — Gebladerte: Tom De Cock praat met vijf schrijvers in nieuwe LangZullenWeLezen-podcast over boeken.

Tom De Cock

Vanaf vrijdag 18 oktober snuistert radiopresentator Tom De Cock in de boekenkast van enkele bekende schrijvers in de gloednieuwe podcast Gebladerte. Tom gaat langs bij vijf schrijvers en praat met hen over wat ze zelf lezen. Want: "zeg me wat je leest en ik zeg wie je bent."

Kruip mee in de boekenkast van Arnout Hauben, Els de Schepper, Eva Daeleman, Dalilla Hermans en striptekenaar Nix. Met hen gaat Tom op zoek naar nieuwe parels, oude klassiekers, guilty pleasures en dat ene levensveranderende boek dat ze altijd met zich meedragen - maar ook naar de ziel en de inspiratiebronnen van de lezende schrijver zelf.

Het idee voor een podcast rond boeken komt van Tom zelf. Hij is gepassioneerd door boeken en leest alles wat hij tegenkomt:

"De boeken in je huis zijn als je schoenen: ze zeggen wie je bent, wat je prioriteiten zijn, waar je geweest bent, hoe hobbelig het pad was, en waarheen het zoal leidt. Je bent wat je leest."

Tom De Cock

Vijf inspirerende gesprekken over de liefde voor lezen

Gebladerte telt vijf afleveringen, die telkens rond één schrijver draaien. Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix ontvangen Tom te midden van hun boekencollectie. De aanwezige boeken zijn een leidraad voor een gesprek dat alle richtingen uit kan.

Tom krijgt op voorhand van de gastheer/-vrouw een leesopdracht: het meest essentiële boek uit zijn of haar collectie lezen. Dat boek krijgt uitgebreid aandacht in de podcast. Het eindresultaat zijn vijf afleveringen van telkens ongeveer een halfuur.

Alle afleveringen zijn te beluisteren via: 

Arnout Hauben

Lezen is voor mij ontsnappen uit de wereld. Ik moet heel veel non-fictie lezen voor mijn werk, maar als ik tijd heb – en die máák ik als het moet – neem ik een roman vast en begin ik te dromen.

Arnout Hauben Geert Van Hoeymissen

Arnout Hauben is 43 en woont in Schaarbeek met zijn vriendin en twee tienerkinderen. Hij werd door Vlaanderen aan de boezem gedrukt als de man die naar Compostella stapte in Man bijt hond. Recent maakte hij voor Eén programma's als Ten oorlog en Rond de Noordzee. Bij elk van die programma’s hoort een boek, waar Arnout co-auteur van is.

Eva Daeleman

De meeste zelfhulpboeken zien er supermottig uit. Als ze niet zo boeiend zouden zijn, zouden ze nooit mijn huis binnen mogen.

Eva Daeleman

De 29-jarige Eva groeide op in Haacht, maar woont tegenwoordig aan zee. Ze geeft er samen met haar kersverse echtgenoot Stijn coaching aan mensen die op zoek zijn naar extra kracht, harmonie of zelfvertrouwen. Ze was sidekick van Peter Van de Veire bij MNM, en werd nog beroemder als omroepster bij Eén. Na een turbulente tijd en een zoektocht naar zichzelf nam ze afscheid van de VRT om zich op haar nieuwe leven te concentreren. In Eva's boekenkast vindt Tom veel zelfhulpboeken.

Els de Schepper

Boeken zijn heel belangrijk voor mij. Het zijn leermomenten. In mijn eigen tempo geven ze mij inzicht in mijzelf, in het leven, in andere mensen. Waardoor ik hoop dat ik een authentieker mens kan worden, meer in verbinding met mensen.

Els de Schepper

Els is 54 en woont met haar hond in het prachtige huis van haar grootvader in Zele. Ze domineert al drie decennia Vlaamse zalen als cabaretière, actrice en comédienne. Ze laat zich niet in één hokje stoppen. Het gesprek dat ontstaat wanneer Tom haar boekenkast analyseert, snijdt zo diep dat ze er allebei van schrikken.

Nix

De OOR Pop-encyclopedie van 1988 is mijn dierbaarste boek. Je vindt alle muziek tegenwoordig op Spotify, maar geen goede, betrouwbare informatie over al die groepen. OOR schreef tenminste nog een méning meer, in een schitterende stijl. Ik leer er nog regelmatig iets uit bij.

Nix

De 50-jarige Nix heet in zijn dagelijks bestaan Marnix Verduyn. In een duister verleden was hij ingenieur bij Belgacom, maar op een dag besliste hij zijn kantoor achter zich te laten en voluit voor zijn passie te gaan: schrijven en tekenen. Hij maakte furore met de comic-tweeling Kinky & Cosy, die op heerlijk brutale wijze de kleine kantjes van mens en maatschappij blootleggen. Vandaag is hij een van de meest succesvolle auteurs in Vlaanderen: zijn stripversie van het programma De buurtpolitie staat permanent in de top tien van de boekenverkoop. Hij is West-Vlaming van geboorte, maar volgde de liefde naar het Hageland.

Dalilla Hermans

Between the world and me van Ta-Nehisi Coates is zowel mijn favoriete boek als het boek dat ik het hardste haat. Ik ben daar dagenlang ziek van geweest.

Dalilla Hermans

Dalilla is een sprankelende Kempische wervelwind van 33 jaar die in Antwerpen woont. Haar roots liggen in Rwanda, haar hart bij haar drie kinderen en bij rechtvaardigheid voor iedereen. Haar scherpe opinies over racisme en gendergelijkheid hebben het publieke debat de voorbije jaren stevig aangezwengeld. Ze nam succesvol deel aan De slimste mens ter wereld en schrijft voor Charlie en De standaard. Er staan intussen een kinderboek, een autobiografische brief aan haar zoon en een eerste roman op haar naam.

In gesprek op de Boekenbeurs

Natuurlijk kan een podcast over boeken en lezen niet ontbreken op de Boekenbeurs in Antwerpen. Tom De Cock ontvangt elke schrijver aan de VRT-stand voor een goed gesprek over leesplezier. 

Win een "meet & greet"

Wie Gebladerte heeft beluisterd en zelf vragen heeft voor een van de schrijvers, kan zijn kans wagen om een "meet & greet" te winnen. Langzullenwelezen geeft namelijk duotickets voor de Boekenbeurs weg, een ontmoeting met een van de schrijvers inbegrepen.

Wie zijn kans wil wagen, houdt best de website,  Facebookpagina  en Instagram van Langzullenwelezen in de gaten.

 

Niet enkel MNM-dj Tom De Cock werkte mee aan Gebladerte; Klara-presentator Sander De Keere componeerde de ondersteunende muziek voor de podcast; Anne Manteleers zorgde voor de grafische vormgeving.

Gebladerte is een podcast van VRT Langzullenwelezen, Sabam for culture en Tom De Cock.

Meer over Cultuur

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival