woensdag 16 oktober 2019
16 oktober 2019

Spannende karakterreeks De twaalf

16 oktober 2019 - Beklijvende en internationaal bekroonde fictiereeks, geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael, in een regie van Wouter Bouvijn met Maaike Cafmeyer, Johan Heldenbergh, Josse De Pauw, Lynn Van Royen en Maaike Neuville

De jury

Op 15 oktober 2019 stellen Eén en Eyeworks  de gloednieuwe serie De twaalf voor op Film Fest Gent. De karakterreeks kan rekenen op een indrukwekkende cast met grote namen, zoals Maaike Cafmeyer, Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Neuville. Het scenario voor De twaalf werd geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael (Beau séjour). De regie is in handen van Wouter Bouvijn.

De twaalf vertelt het verhaal van een volksjury in een Belgisch assisenproces. Zij moeten oordelen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot, ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending.

Nog voor de Belgische première kon de tiendelige reeks al op internationale belangstelling rekenen. In april van dit jaar ging De twaalf in wereldpremière in de officiële competitie van Canneseries, waar de serie bekroond werd voor ‘Beste scenario’. Ondertussen zijn alle vertoningsrechten wereldwijd verkocht, nog voor ook maar één minuut is uitgezonden op Eén. De reeks zal onder andere te zien zijn in Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Frankrijk. Op Film Fest Gent maakt het Belgische publiek voor het eerst kennis met deze spannende karakterreeks van Eyeworks en Eén.

We slagen hierin enkel door samen te werken met andere Vlaamse mediabedrijven, omroepen en productiehuizen én door de steun van het VAF/Mediafonds, de tax shelter-regeling of buitenlandse investeerders. De laatste jaren heeft fictie in ons land door deze inspanningen een enorme stimulans gekregen.

CEO Paul Lembrechts

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder VRT: “De Vlaamse fictiereeksen die we bij de VRT uitzenden zijn keer op keer een succes. We mogen in Vlaanderen fier zijn op zoveel creatief talent. Verschillende reeksen van eigen bodem, zoals Tabula rasa, Beau séjour en Gevoel voor tumor, vallen niet alleen in de smaak in Vlaanderen, maar ook daarbuiten. Ze worden in het buitenland aangekocht en winnen prestigieuze internationale prijzen. Hierin slagen we enkel door samen te werken met andere Vlaamse mediabedrijven, omroepen en productiehuizen én door de steun van het VAF/Mediafonds, de tax shelter-regeling of buitenlandse investeerders. De laatste jaren heeft fictie in ons land door deze inspanningen een enorme stimulans gekregen. Kwalitatief leveren onze merken elke keer opnieuw echte pareltjes af. Geen wonder dat we met onze fictiereeksen meer en meer in de kijker lopen. Dat succesparcours is voor de Eén-reeks De twaalf niet anders.”

Het is altijd veelbelovend als een reeks, nog voor ze op antenne te zien is, een gegeerde prijs kan bemachtigen.

Olivier Goris, netmanager Eén

Olivier Goris, netmanager Eén: “Met De twaalf heeft Eén opnieuw straffe fictie in handen om Vlaanderen en de rest van de wereld te veroveren. Dat heeft de reeks al bewezen op Canneseries. Het is altijd veelbelovend als een reeks, nog voor ze op antenne te zien is, een gegeerde prijs kan bemachtigen. Die onderscheiding is te danken aan het prachtige werk van scenaristen Bert Van Dael en Sanne Nuyens, ook bekend van Beau séjour. Zij zijn echte toppers in hun vak en hebben een spannend, meeslepend en tegelijk verrassend verhaal neergezet. Voeg daar het talent van de cast aan toe die verbluffende scènes speelt, en je hebt een reeks van topniveau.”

De twaalf: het proces van Frie en de 12 juryleden

Josse De Pauw © VRT- Eyeworks, Thomas Nolf

Twaalf burgers met een verschillende achtergrond worden uit hun dagelijkse leven geplukt. Ze vormen samen de volksjury van het Millenniumproces, een ophefmakende assisenzaak. De juryleden hebben geen eenvoudige taak: ze moeten beslissen over de (on)schuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer). Het belooft een complexe zaak te worden. Want terwijl de getuigenissen hen steeds van mening doen veranderen over het aandeel van Frie in de moorden, loopt hun eigen leven ook niet van een leien dakje. Ari Spaak (Josse De Pauw) is de ervaren advocaat van Frie die volledig voor de vrijspraak gaat.


Gaandeweg wordt de assisenzaak niet alleen het proces van de beschuldigde Frie Palmers, maar ook dat van de juryleden zelf. De reeks focust vooral op zes van de twaalf uitgelote juryleden: Carl, Delphine, Noël, Joeri, Holly en Arnold. Wie van hen zal uiteindelijk een juiste rechter blijken? En wat maakt een mens schuldig, en wat niet?

De twaalf heeft ondertussen al zijn weg gevonden in het buitenland. Ik twijfel er dan ook geen moment aan dat deze nieuwe serie ook het Vlaamse publiek zal bekoren.

Erwin Provoost, directeur-intendant VAF

Erwin Provoost, directeur-intendant VAF: “We volgen een assisenproces door de ogen van een aantal juryleden. De twaalf zit ingenieus in elkaar. De serie wordt bevolkt door sterk ontwikkelde personages die het proces elk op hun eigen manier zullen verwerken. De twaalf heeft ondertussen al zijn weg gevonden in het buitenland. Ik twijfel er dan ook geen moment aan dat deze nieuwe serie ook het Vlaamse publiek zal bekoren.”

Audiodescriptie en Marathonkijken

De twaalf is vanaf zondagavond 3 november te zien op Eén met audiodescriptie via de taalkeuze. Gelijktijdig is de aflevering met open audiodescriptie voor iedereen te zien op het kanaal van Ketnet.

Daarnaast zullen alle afleveringen van De twaalf integraal te bekijken zijn op Eén via VRT NU meteen na de eerste uitzending op 3 november, zowel met als zonder audiodescriptie.

Internationaal succes

Scene in de gerechtszaal

De tiendelige fictiereeks De twaalf ging in april 2019 in wereldpremière in de officiële competitie van Canneseries, het internationale festival voor tv-fictie, en won er de prijs voor ‘Beste scenario’. In oktober volgt de Belgische première op het filmfestival van Gent. Intussen kunnen we met trots aankondigen dat alle vertoningsrechten wereldwijd verkocht zijn aan verschillende spelers. De internationale distributie is in handen van Federation Entertainment.

De internationale interesse voor De twaalf is vooral te danken aan de unieke invalshoek en de hoge kwaliteitsstandaard van de reeks.

Recent onderzoek heeft ook de cruciale rol van de VRT als motor voor die sector aangetoond. Dankzij onze inspanningen, en alle samenwerkingen die we aangaan, dragen we bij tot de tewerkstelling en professionalisering ervan. 

CEO Paul Lembrechts

Elly Vervloet, expert internationale coproducties drama VRT: “De twaalf is niet het zoveelste, klassieke ‘courtroom drama’. De focus ligt op hoe een assisenzaak inspeelt op de twaalf juryleden en omgekeerd: hoe het leven en het denkkader van elk jurylid zijn kijk op het proces beïnvloedt. Dat maakt van De twaalf een intelligente reeks die onder de huid kruipt. Doordat het verhaal en de personages je niet loslaten, krijgt De twaalf een hoog ‘bingewatch’-gehalte en dat is een extra troef. Resultaat is een reeks die zeer Vlaams en herkenbaar is voor ons, maar door zijn originaliteit en kwaliteit van een internationaal niveau is. Dat is de sterkte van onze fictiereeksen en dat maakt dat ze geliefd zijn bij een internationaal publiek.”

Peter Bouckaert, managing en creative director Eyeworks: “Samen met Eén hebben we jarenlang gewerkt aan de scenario’s van De twaalf. Vervolgens hebben we dankzij de steun van het Mediafonds die kwaliteit kunnen overbrengen in beeld. De combinatie van sterke scenario’s en geïnspireerde regie heeft de aandacht getrokken van talrijke buitenlandse omroepen en platformen. Het succes van De twaalf toont nog maar eens het belang en het potentieel van onze audiovisuele industrie als toekomstgerichte sector aan.”

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder VRT: “Ik geloof heel sterk in de Vlaamse audiovisuele productiesector, en recent onderzoek heeft ook de cruciale rol van de VRT als motor voor die sector aangetoond. Dankzij onze inspanningen, en alle samenwerkingen die we aangaan, dragen we bij tot de tewerkstelling en professionalisering ervan. Onze fictie speelt intussen mee op wereldniveau en kan zeker tippen aan hetgeen de Scandinavische landen maken.”

De makers

De twaalf is tot stand kunnen komen dankzij de inspanningen van heel wat jong talent van hier. Het ijzersterke scenario werd geschreven door Bert Van Dael en Sanne Nuyens, de bedenkers van het internationaal gelauwerde Beau séjour. In combinatie met de verbluffende regie, in handen van Wouter Bouvijn, levert dat een reeks van internationale topkwaliteit op.

Bert Van Dael, scenarist en showrunner

Bert studeerde scenarioschrijven aan het Sint-Lukas (Brussel) en filosofie aan de KU Leuven. In 2012 schreef hij samen met Malin-Sarah Gozin de prijswinnende reeks Clan. Daarna volgde Beau séjour, een serie die hij samen met Sanne Nuyens bedacht en schreef voor productiehuis De Mensen. De reeks won de publieksprijs op het prestigieuze Séries Mania-festival en was de eerste Vlaamse serie die verkocht werd aan Arte. Beau séjour werd tevens wereldwijd verspreid als een Netflix original en werd lovend onthaald door onder andere de bekende Amerikaanse schrijver Stephen King.

Sanne Nuyens, scenarist en showrunner

Sanne studeerde net als Bert scenarioschrijven aan het Sint-Lukas in Brussel. Daarnaast rondde ze ook een opleiding culturele studies af aan de KU Leuven. Ze begon als scenariste met het schrijven van prijswinnende kortfilms. Daarna volgde Beau séjour, in samenwerking met Bert. Momenteel werkt ze aan het tweede seizoen van Beau séjour als scenarist en showrunner.

Wouter Bouvijn, regisseur

Wouter Bouvijn studeerde in 2012 af aan het RITCS in Brussel. Hij zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste Vlaamse filmmaker die een Student Academy Award, een ‘Student-Oscar’, in ontvangst mocht nemen voor zijn kortfilm Tweesprong. De film sleepte talloze prijzen in de wacht, waaronder de Ensor voor ‘Beste kortfilm’ in 2013 en de ‘Best International Short’ op het HollyShorts Filmfest in Los Angeles. Momenteel draait hij de nieuwe Vlaams-Nederlandse serie Red light, met actrices Carice Van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville in de hoofdrol.

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd