maandag 04 november 2019
04 november 2019

5 dingen die je niet wist over Tik Tak

29 oktober 2019 — Neem een kijkje achter de schermen bij de opnames van Tik Tak.

Sfeerbeeld uit Tik Tak: kinderen in een bootje

Sinds 2 september zijn er nieuwe afleveringen van het legendarische kinderprogramma Tik Tak te bekijken op Ketnet Junior. Het programma werd voor het eerst uitgezonden in 1981. Dat is goed maar liefst 38 jaar gekleurde balletjes, limonademannetjes en schaapjes. Hier zijn vijf dingen die je misschien nog niet wist over dit iconische programma.

1. Regisseur Damien Nieuborg heeft vooraf alle afleveringen bekeken en geanalyseerd die ooit gemaakt zijn. Dat zijn in totaal 366 afleveringen (eentje voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag), goed voor zo’n 1.830 minuten vol kinderen, kleurtjes en schaduwmeisjes. Hij deelde de afleveringen op in rubrieken, om zo na te gaan wat zéker in het nieuwe Tik Tak moest, zoals de iconische intro met het huisje en de schaapjes.

2. De bedenker van Tik Tak, Mil Lenssens, raakte geïnspireerd om een kinderprogramma met kleur, muziek en beweging te maken dankzij…de Lotto! Hij merkte dat zijn eigen kleinkinderen heel gefascineerd naar het televisiescherm keken telkens de Lotto-trekking op beeld kwam. Er was iets aan de gekleurde balletjes, de beweging en de voorspelbaarheid dat hen intrigeerde. En zo geschiedde. Op 1 november 1981 werd de eerste aflevering van Tik Tak uitgezonden, en het zou een wereldwijd succes blijken te zijn.

3. Voor de stop motion discovloeren en theaterdansjes werden er 1.200 foto’s genomen om een item van 45 seconden te maken. Voor een item van 15 seconden met strijkparels (waarbij parel per parel werd verplaatst) werden maar liefst 2.300 foto’s genomen. Tik Tak vereist engelengeduld, zoveel is zeker.

4. Voor Tik Tak moesten ontzettend veel figuurtjes en decors met de hand gemaakt worden uit verschillende soorten stoffen, zoals watten, klei, vilt…

·       Er zijn verschillende diertjes gemaakt, zoals schaapjes, pinguïns, safaridiertjes, eendjes, panda’s... Elk diertje met de hand maken, los van de onderzoeks- en ontwerpfase, duurde 5 uur.

·       Er werden 13 kartonnen voertuigjes gebouwd, op maat van kleuters. Om zo’n voertuig te maken was er maar liefst 8 tot 24 uur nodig.

5. Het eerste Tik Tak werd een enorm succes: kinderen van over de hele wereld konden kijken naar het dansende schaduwmeisje en het limonademannetje. Ook deze nieuwe Tik Tak doet het helemaal niet slecht: het programma is al te zien in onder meer Noorwegen, Israël, Nederland en Finland

Dossier: Jongeren

Meer over Bedrijfsinformatie

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep