vrijdag 27 maart 2020
27 maart 2020

VRT Studiedienst onderzoekt voor Ketnet de impact van corona op kinderen

27 maart 2020 - het coronavirus brengt bange en onzekere tijden met zich mee. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Plots mogen ze niet meer naar school en moeten ze wegblijven van vriendjes en grootouders. Ze zitten de hele dag thuis en horen hun ouders praten over ‘corona’ en ‘het coronavirus’. Dat heeft impact op kinderen. 

karrewiet

Om die impact in te schatten heeft de VRT Studiedienst voor Ketnet in het GFK kinderpanel een onderzoek uitgevoerd bij 252 kinderen uit heel Vlaanderen tijdens de periode 20/03 – 25/03. De VRT Studiedienst polste o.a. naar de kennis van de kinderen over het coronavirus, hoe ze zich daarbij voelen, waar ze hun informatie vandaan halen...

Daaruit kwamen de volgende resultaten:

  • Bijna alle kinderen (99%) geven aan het coronavirus te kennen. Ze weten dat het virus mensen erg ziek maakt.
  • Het overgrote deel van de kinderen kwam iets te weten over het coronavirus via hun ouders (89%), televisie (75%) of school (72%). 42% van de kinderen geeft aan via Karrewiet kennis te hebben opgedaan over corona.
  • 508.106 Vlaamse kinderen blijven momenteel in hun kot (86%). Ook de handen wassen (79%) en niet meer bij grootouders of andere oude mensen komen (74%) zijn dingen die kinderen doen om het virus te bestrijden.
  • Kinderen zijn zeer bezorgd om hun familie (60%). Daarnaast voelen ze zich ook bang (44%) en verdrietig (38%).
  • 90% geeft aan zijn vriendjes te missen. Maar 9 op de 10 begrijpt ook waarom ze niet meer naar school mogen gaan. School en grootouders worden sterk gemist. 73% vindt het virus griezelig en 58% verveelt zich.

 

Karrewiet in gesprek met Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet

Uit de open antwoorden blijkt dat kinderen vooral hun vriendjes en grootouders missen. Ze voelen zich bang door wat ze zien in de media en ze zijn ook bang dat ze hun dierbaren of hen zelf iets gaat overkomen. Karrewiet brengt daarom een reportage waarin ze dieper ingaan op die emoties die kinderen voelen in deze periode. Karrewiet verzamelt daarvoor videoboodschappen van kinderen waarin ze getuigen waarover ze zich zorgen maken en wie ze missen. Karrewiet gaat ook in gesprek met Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet. De reporter legt Telidja de bezorgdheden van de kinderen voor.

Telidja formuleert enkele tips:

  • Ben je bang of bezorgd? Praat er dan over met je ouders. Zij staan dicht bij jou en kennen je. Neem dus de tijd om je gevoelens met hen te bespreken.
  • Het is niet omdat je nu binnen moet blijven, dat je geen contact meer mag hebben met vrienden en familie. Neem gerust de tijd om digitaal te connecteren (via videochat bijvoorbeeld) of hen op te bellen.
  • Samenwonen met zoveel mensen in één huis is niet altijd even gemakkelijk. Trek op tijd aan de alarmbel als het even te veel wordt.
  • Heb je nog vragen waar je liever met iemand anders over praat? Je kan altijd terecht bij awel.be.

 

De volledige Karrewiet-reportage is hier te bekijken:

Videospeler inladen...
Dossier: Jongeren

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel