zaterdag 11 april 2020
11 april 2020

Blokken in tijden van corona

11 april 2020 - Toen het coronavirus enkele weken geleden onze manier van leven en werken helemaal op haar kop zette, stond ook de Blokken-ploeg voor een grote uitdaging: Hoe kunnen we de Eén-kijkers hun vast halfuurtje ontspanning voor Het Journaal blijven bieden? Ontdek hieronder alles over hoe deze nieuwe opnames in hun werk gaan.

Blokken in tijden corona

Vanaf maandag 13 april is het zover: dan zendt Eén nieuwe Blokken-afleveringen uit die volledig aangepast zijn aan de coronamaatregelen. Ben Crabbé staat in de studio, met een zeer beperkte ploeg en zonder publiek. De kandidaten zitten in hun eigen woonkamer en spelen de quiz dus van thuis.

De kandidaten blijven thuis

opstelling bij kandidaat

De kandidaten blijven thuis en staan live in verbinding met Ben in de studio via het principe van een videochat. Om alles vlot te laten verlopen, krijgt elke kandidaat het bezoek van één technische medewerker van Blokken. Die installeert bij de kandidaat een camera, een monitor en een laptop. Op die laptop staat software om in te loggen op de centrale spelcomputer bij Ben in de studio.

Via de monitor zien de kandidaten Ben de vragen stellen. Via de laptop kunnen ze afdrukken en de blokjes laten bewegen op het blokkenbord. En dit in real-time, tegen elkaar.

Ben blijft in de studio

Ben alleen in de studio

Ben blijft in de studio, samen met een zeer beperkte ploeg: de jury, een lichttechnicus, een klankman en een opnameleider. Alle camera’s zijn onbemand en worden dus vanop afstand bediend. De overige ploegleden (bijvoorbeeld de regisseur, de mixer …) bevinden zich gespreid in andere ruimtes. Alle medewerkers dragen permanent een mondmasker, en er is geen publiek aanwezig in de studio.

Veiligheidsprotocol

De jury met mondmaskers

Zowel voor het bezoek bij de kandidaat thuis als voor de ploeg in de studio is een gedetailleerd veiligheidsprotocol van kracht. De basisvoorschriften klinken iedereen hopelijk heel bekend in de oren: hou minstens 1,5 meter afstand van elkaar, was regelmatig je handen en als je moet hoesten, doe het dan in je elleboog. De volledige lijst is uiteraard veel uitgebreider en werd opgesteld in overleg met de preventiedienst van VRT en Marc Van Ranst. Aanvullend heeft een strenge productiemedewerker voor, tijdens en na de opnames van Blokken de taak om erover te waken dat alles strikt wordt nageleefd.

Enkele voorbeelden:

  • De kandidaat bevestigt zelf een microfoontje op de kledij. De oortjes die hij of zij nodig heeft om Ben te kunnen horen, blijven na afloop bij de kandidaat. Niemand anders raakt die aan.
  • Na de opname wordt de laptop en al het overige technische materiaal waarmee de kandidaat in contact is geweest, gedesinfecteerd.
  • Enkel de kandidaat en de medewerker zijn in de woonkamer aanwezig. Zo voorkomen we bovendien dat de kandidaat een hulplijn zou kunnen raadplegen.
  • De studioploeg is onderverdeeld in groepjes van maximum 6 personen. Per groepje staat in de studio aangeduid wie op welke plek mag eten, pauzeren en naar het toilet gaan.

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel