woensdag 29 april 2020
29 april 2020

Alexander Münninghoff [1944- 2020]

29 april 2020 - De kleurrijke Alexander Münninghoff zat op de eerste rij bij de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw, die zich ook weerspiegelde in zijn eigen straffe familiegeschiedenis. Die stelde hij te boek in het bekroonde "De stamhouder". In de laatste jaren van de Sovjetunie was Münninghoff ook correspondent in Moskou voor de toenmalige BRT. Hij overleed op zijn 76e.

Alexander Münninghoff Rob Brouwer/HH

Alexander Münninghoff werd in het Poolse Poznan geboren in 1944. Hij werkte het grootste deel van zijn leven voor de krant de Haagsche Courant. Van 1986 tot 1991 was hij correspondent in Moskou, ook voor de toenmalige BRT. Hij was de directe voorganger van Jan Balliauw. Het waren de boeiende jaren van glasnost en perestroika, het slepende uiteinde van de Sovjetunie. Hij schreef er het boek “Tropenjaren in Moskou” over. 

Alexander Münninghoff was ook reizend oorlogsverslaggever in onder meer Libanon en de Balkan. Hij zat op de eerste rij bij een groot aantal historische gebeurtenissen in de 20e eeuw, die ook diepe sporen trok door zijn eigen familiegeschiedenis. In 2014 schreef hij de familiekroniek "De stamhouder", een boek waarvoor hij bekroond werd met de Libris Geschiedenis Prijs en dat tientallen herdrukken kreeg. Er is een documentaire over gemaakt en het verhaal is ook verwerkt in een tv-serie. Het is dan ook een zeer bewogen, woelige en zelfs spannende  familiegeschiedenis.

Ontvoerd door moeder en grootvader

Münninghoff was het enige kind van een Nederlands-Russische vader die voor de Duitse Waffen-SS aan het Oostfront streed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder was Baltisch-Duits. Poznan of Posen, waar Münninghoff het levenslicht zag, werd in 1944 door de geallieerden gebombardeerd, waardoor hij als boreling in de schuilkelders werd meegenomen.

Na de oorlog scheidden zijn ouders; zijn moeder nam hem mee naar Duitsland. Zijn Nederlandse grootvader, die voor de geallieerden had gespioneerd, liet hem daarop letterlijk opnieuw ontvoeren, omdat hij in Alexander de "stamhouder" zag. Hij zag zijn moeder pas veel later terug en van zijn nazi-vader nam hij afstand. 

Alexander Münninghoff die als fervent schaker ook enkele boeken over schakers schreef, overleed op 76 jaar in Nederland. De man met de eeuwige snor en strik was al een poos ziek.

Toen zijn boek “De stamhouder” verscheen was Alexander Münninghoff te gast in Touché op Radio 1 om over zijn kleurrijke leven te vertellen. Herbeluister de hele uitzending hier.

tekst: VRT NWS

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]