donderdag 30 april 2020
30 april 2020

Tweede editie van De Campus Cup start op maandag 18 mei

30 april 2020 - Wie wint de spannende studentenquiz dit academiejaar? 

Otto Jan Ham © Titus Simoens

Vanaf maandag 18 mei gaat presentator-examinator Otto-Jan Ham corona-proof en social distance-gewijs op zoek naar de opvolger van de opleiding Rechten van de Gentse universiteit. Dat team won vorig jaar het eerste seizoen van De Campus Cup. Speciaal voor de nieuwe editie van de studentenquiz komen in totaal 136 studenten na een wekenlange semi-lockdown terug ‘uit hun kot’.  Zes weken lang en vier dagen per week strijden zij in 34 ploegen van Vlaamse Hogescholen en Universiteiten om de felbegeerde Campus Cup. Elk team bestaat uit vier studenten van eenzelfde opleiding.

Na 24 afleveringen en in totaal 1.027 examenvragen zal Otto-Jan Ham in de finale op 25 juni met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury de Campus Cup overhandigen aan het team dat zich dan met recht en reden de strafste studierichting van Vlaanderen mag noemen. Zij nemen de wisselbeker een academiejaar lang mee naar hun universiteit of hogeschool.

Uiteraard wordt dit geen gewone editie van De Campus Cup. High fives en groepsknuffels zullen virtueel zijn en kussen van de presentator veeleer symbolisch. Toch wordt De Campus Cup in de studio opgenomen. Maar daarbij worden strikte veiligheidsmaatregelen gehanteerd.

De Campus Cup: vanaf maandag 18 mei, maandag tot donderdag omstreeks 22.10 u. op Canvas en canvas.be.

Ik heb er enorm veel goesting in. Ik heb een jaar lang hard gestudeerd en aan mijn brein laten sleutelen om iets intelligenter voor de dag te komen, dus aan mij zal het niet liggen. Het wordt sowieso een legendarische editie. Al was het maar omwille van mijn lockdown kapsel.

Otto-Jan Ham
Videospeler inladen...

Quizzen in coronatijden

COVID-19 of SARS-CoV-2: in normale omstandigheden had het een antwoord kunnen zijn op een moeilijke vraag in De Campus Cup. De realiteit is echter anders. Het coronavirus heeft ons leven grondig veranderd en dat heeft ook gevolgen voor de opnames van De Campus Cup:  

  • Alle door de overheid gevraagde maatregelen worden uiteraard zowel voor als achter de schermen strikt opgevolgd. De quiz wordt opgenomen zonder publiek. Tussen de verschillende teams is voldoende ‘social distance’ en de teamgenoten zelf zijn door plexiglas van elkaar gescheiden. Ook presentator Otto-Jan Ham en de prof of docent in de blokronde zitten op veilige afstand van elkaar.
  • De kandidatendesks, de stoelen, de plexi-wanden en de afdrukknoppen worden veelvuldig ontsmet.
  • De kandidaten, professoren en host zullen er dit seizoen misschien ietsje ‘anders’ uitzien. De kandidaten kunnen niet van make-up worden voorzien en op de smeekbedes van menig student om een kapper te voorzien, kon het productieteam niet ingaan.
  • Ook bij de opnames van generiek of trailers zitten kandidaten en presentator op veilige afstand van elkaar. 
  • Kandidaten, deelnemende proffen en docenten, crew en redactie worden gescheiden gehouden. Achter de schermen worden strikte looplijnen en voldoende ruimte voorzien zodat ‘social distancing’ te alle tijden gerespecteerd kan worden. Mondmaskers worden gebruikt wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld als klanktechnici de kandidaten van microfoontjes moeten voorzien.
  • Ook de redactielokalen, loges en andere ruimtes worden veelvuldig gereinigd. Mondmaskers en ontsmettende handgels worden de nieuwste beste vrienden van Otto-Jan Ham en co.
Otto Jan Ham

De eerste editie van De Campus Cup leefde niet alleen bij de studenten. De Vlaamse kijker volgde met veel aandacht de intellectuele strijd tussen hogescholen en universiteiten. Gemiddeld keken er 267.000 kijkers naar De Campus Cup, met in de finaleweek uitschieters boven de 300.000 kijkers. Daarmee behoorde De Campus Cup tot de best bekeken Canvas-programma’s in 2019.

De Campus Cup is een programma van Woestijnvis voor Canvas.

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen

Van MNM Blok Party tot De MNM Blokhut: Samen erdoor tijdens de examenperiode