maandag 13 juli 2020
13 juli 2020

Roger Simons [1927 -2020]

13 juli 2020 - De VRT biedt haar medeleven aan, aan vrienden en familie van Roger Simons, de voormalige BRT-correspondent in Londen.

Roger Simons

Voormalig correspondent en radiolegende Roger Simons is overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt. Roger Simons was 93 jaar oud. Simons bracht 41 jaar voor de BRT en daarna voor de VRT verslag uit vanuit Londen. Hij stond bekend om zijn specifieke stijl, en vooral, eigen stemgeluid. 

 

Roger Simons werd in 1927 geboren in Antwerpen. Na zijn studies handelswetenschappen ging hij aan de slag als journalist. Toen de Brusselse krant waarvoor hij werkte in 1956 failliet ging, trok hij met zijn vrouw naar Londen waar hij buitenlandcorrespondent werd voor onder meer Gazet van Antwerpen en enkele Nederlandse kranten.


Vanaf 1961 leverde hij ook bijdragen aan de toenmalige BRT. Zijn eerste verslag voor het radionieuws ging over de mogelijke toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Economische Gemeenschap. Zijn laatste, 41 jaar later, over het overlijden van de koningin-moeder.

Met zijn herkenbaar stemgeluid en geheel eigen stijl werd Simons al gauw een van de meest geliefde en herkenbare BRT-correspondenten. Een enkele keer bracht hij ook verslag uit voor televisie.

Maar een anglofiel is hij nooit geworden. Simons liet zich herhaaldelijk kritisch uit over de Britten en bleef ook na meer dan 50 jaar in Londen nog steeds alles omrekenen naar Belgische frank. Het enige wat hem na zijn pensioen nog in Engeland hield waren - naar eigen zeggen - de nabijheid van zijn kinderen en het feit dat hij het er nu eenmaal gewoon was.

Roger Simons ging eigenlijk al in 1992 met pensioen, maar zette pas in 2002 echt een punt achter zijn journalistieke carrière. Hij was toen al 75 en was al die jaren verslag blijven doen vanuit het schuurtje in zijn tuin in Beckenham, in de groene rand rond Londen. Later volgden er nog enkele gelegenheidsbijdrages, onder meer naar aanleiding van het huwelijk van prins Charles met Camilla Parker-Bowles in 2005.

Maar ondanks zijn vele bijdragen over het Britse koningshuis was Simons niet bepaald een royalty-fan. In een kranteninterview zei hij ooit over Charles dat hij "geen greintje sympathie uitstraalde", Camilla noemde hij een "verwaaid ding" en wijlen prinses Diana vond hij maar een "flauwe stekelbes".

Roger Simons werd naar aanleiding van zijn pensioen in 1992 bedacht met de titel van Officier in de Orde van Leopold III, voor zijn verdienstelijke bijdrage aan de uitstraling van ons land.

Bron: vrtnws.be

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]