donderdag 30 juli 2020
30 juli 2020

5 VRT-tips om te reizen vanuit je zetel

29 juli 2020 - Veel Vlamingen kiezen ervoor om deze zomer ‘in hun kot’ door te brengen. Dat biedt de unieke kans om de eigen streek opnieuw te ontdekken. Voorzij die toch graag even wegdromen bij verre bestemmingen, heeft de VRT enkele tips gebundeld: programma’s op televisie en radio die je (muzikaal) meenemen naar exotische bestemmingen, beruchte pelgrimsroutes en adembenemende reizen
door tijd en ruimte. 

Camping Belgica

1. Reizen Janssens (Klara)

Elke zondag reist de Klara-luisteraar samen met Mark Janssens in het kielzog van klassieke artiesten van gisteren en vandaag, groot en klein, jong en oud, van Finland tot Venezuela. Een kronkelende reis doorheen de geschiedenis van de muziek, langs plaatsen waar artiesten werkten en van vakantie genoten. Reizen Janssens belooft 10 onvoorspelbare avonturen vol muziek, anekdotiek, ontmoetingen en verhalen.

Reizen Janssens: vanaf zondag 28 juni elke zondag van 14.00 -18.00 uur op Klara.

reistips pancarte

2. De Pelgrims (Klara)

Wat doe je als je ver wilt reizen en toch in je kot moet blijven? Pat Donnez biedt de oplossing met de nieuwe reeks De Pelgrims. Een hele zomer lang gidst Pat de luisteraars met veel muziek langs de beroemde en beruchte pelgrimstochten: van Santiago de Compostella over de GR5 tot de Nieuwe Zijderoute. Franz Liszt, Arvo Pärt en Charlie Haden bepalen mee de soundtrack. 

De Pelgrims: vanaf zaterdag 27 juni elke zaterdag van 10.00 - 12.00 uur op Klara.

reistips pancarte

3. Trans Europa Express (Radio 1)

Vanaf zaterdag 4 juli rijdt de Trans Europa Express weer uit. Niet op de sporen, maar op de radio. Lieven Vandenhaute en André Vermeulen nemen namelijk iedereen mee op een adembenemende reis door de tijd en de ruimte. Van het Rome van 1967 naar het Stockholm van 2020 en van daar misschien wel naar Praag in de jaren 80. Welke muziek draaien onze collega's van de Oostenrijkse radio? Wat staat er in de hitparade in Zagreb? We hebben vaak geen idee. Tegelijk is er een enorm archief van Europese liedkunst die door de Vlaamse radio al te vaak vergeten wordt. Niet door André Vermeulen, die al decennia met grote belangstelling het Eurovisiesongfestival voor de VRT volgt en onderweg een indrukwekkende platenverzameling heeft aangelegd. Daarvan laat hij iedereen proeven, op de Trans Europa Express.

Trans Europa Express: vanaf zaterdag 4 juli elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op Radio 1.

reistips pancarte

4. Camping Belgica (Studio Brussel)

Studio Brussel viert deze zomer vakantie in eigen land en brengt de zomer door op Camping Belgica, een tijdelijke oase van goede muziek en zomerse vibes. Elke avond serveren de beste dj's er hun soundtrack bij de ondergaande zon. Live vanop een afgelegen, idyllische locatie in Vlaanderen.  Van hiphop tot soul, van house tot disco en van reggae tot dancehall: Camping Belgica serveert alles wat heet in de oren klinkt en zich laat combineren met gin-tonic in het glas en vlees op de barbecue. Gordels vast voor een muzikale wereldreis.

Camping Belgica: vanaf vrijdag 3 juli elke zomeravond van 18.00 tot 23.00 uur, live op de radio en via de Studio Brussel-app.

reistips pancarte

5. Op reis met Eén

Eén biedt een heleboel programma’s aan op VRT NU die de kijkers meenemen naar verre bestemmingen. Wegdromen kan nog tot en met 31 augustus:

·        De Columbus (alle seizoenen)

·        Op één (alle seizoenen)

·        Ten oorlog (alle seizoenen)

·        Down the road (alle seizoenen)

·        Reizen Waes  (alle seizoenen + Reizen Waes blijft thuis)

·        Eviva Espana (+ Eviva Espana in tijden van corona)

reistips pancarte

Dossier: In tijden van Corona

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel