dinsdag 25 augustus 2020
25 augustus 2020

Programmawijziging n.a.v overlijden Robbe De Hert

25 augustus 2020 - Regisseur Robbe De Hert is op 24 augustus overleden. Hij is 77 jaar geworden. De Hert was een van de pioniers van de moderne Vlaamse cinema. Naar aanleiding van dit overlijden wordt de programmering aangepast.

Robbe De Hert met de bekende handdoek

Canvas: Hollywood aan de Schelde

Canvas zendt op zondag 30 augustus om 22.15 u de docu Hollywood aan de schelde uit.

De docu die hier oorspronkelijk stond, Superswede: Ronnie Peterson, verhuist naar een nog te bepalen datum. 

Hollywood aan de schelde

Documentaire van Robbe De Hert over de geschiedenis van de Vlaamse film.

Robbe De Hert en zijn assistente Joke Sluydts interviewden door de jaren heen tal van prominenten uit de filmwereld: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Bilall Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewisseld met unieke archiefbeelden, fragmenten uit bijna 100 jaar Vlaamse films en opnames op filmsets en premières. 'Hollywood aan de Schelde' brengt het indrukwekkende verhaal, verteld door Michaël Pas, van de Vlaamse filmgeschiedenis: van de succesvolle buurtbioscopen over de eerste Vlaamse films tot de succesverhalen van Jan Verheyen, Stijn Coninx en Lukas Dhont.

VRT NU

De Witte van Sichem

Nog tot zondag is op het videoplatform VRT NU de film "De Witte van Sichem" te herbekijken.

Vlaamse speelfilm van Robbe De Hert, naar het boek van Ernest Claes.

Het Hageland rond 1900. De Witte, zoon van arme mensen, moet voor het eerst bij de gevreesde hereboer Coene gaan werken. Het loopt al meteen mis, want de Witte ontvlucht het veld om met zijn vrienden te gaan zwemmen. De gevolgen zijn helaas nogal pijnlijk. Terwijl in het dorp hard gewerkt wordt aan de oogst, ontdekt de Witte een fascinerend boek: De Leeuw van Vlaanderen. Samen met zijn vriendjes speelt hij de gevechtsscènes na. Voor zijn ouders kan het zo niet langer en ze gaan met de Witte naar Diest om hem te laten 'aflezen'. In de stad wordt de Witte geconfronteerd met arbeiders die hun lot minder vanzelfsprekend vinden dan de boeren in het dorp. Ondertussen is in het dorp de jaarlijkse kermis in aantocht en de Witte 'leent' geld om boekjes te kunnen kopen. Wanneer hij gestraft wordt, neemt de Witte een drastisch besluit ...

Documentaire Belfilm: Robbe De Hert

© VRT 2014

Robbe De Hert ademt film. Het leverde hem grote successen op als 'De Witte', 'Blueberry Hill' en 'Lijmen / Het Been', maar z'n carrière ging ook door diepe dalen.

De peetvader van de Vlaamse film en de luis in de pels van het filmestablishment viert in 2014 zijn 50-jarig filmjubileum. Belfilm overloopt niet alleen de carrière van Robbe De Hert, maar schetst ook het portret van een rusteloze workaholic die zichzelf telkens weer voorbijloopt in zijn vele projecten.

Zo ging zijn droomproject 'Daens' aan zijn neus voorbij door zijn conflict met de leden van de filmcommissie en producent Dirk Impens. Robbe is dan ook een man die voortdurend overhoop ligt met zijn broodheren, maar op handen gedragen wordt door zijn medewerkers. Een filmmaker die miljoenen mensen naar de bioscoop wist te lokken, maar een voortdurend gevecht levert met zijn boekhouding.

Belfilm laat niet alleen de 71-jarige filmmaker zélf aan het woord, maar ook de mensen die hem het beste kennen: Stan De Hert (broer), Monique Beyens (jeugdvriendin), Ida Dequeeker (vriendin), Fernand Auwera (scenarist en compagnon de route), Luc Pien (producent), Stijn Coninx (collega, stagiair op de set van 'De Witte', regieassistent op de sets van onder meer 'Blueberry Hill' en 'Zware jongens'), Michaël Pas (acteur in 'De Witte', 'Blueberry Hill' en 'Brylcream Boulevard'), Filip Peeters (acteur in 'Trouble in Paradise' en 'Gaston's War'), Eric Clerckx (acteur in 'De Witte'), Jan Temmerman (filmrecensent), Guido Henderickx (regisseur en lid van filmcollectief Fugitive), Patrick Le Bon (regisseur en lid van filmcollectief Fugitive) en Renaat Coppens (regieassistent in o.a. 'Gaston's War' en 'Lijmen / het Been')

Bekijk de documentaire op VRT NU

Winteruur met Robbe De Hert

Wim Helsen nodigt interessante gasten uit voor een gesprek over hun favoriete tekst en de schoonheid van het geschreven woord.

Bekijk de aflevering op VRT NU

 

Robbe op de radio

Ook bij de radio zijn interviews met Robbe De Hert te herbeluisteren.

Radio 1:

Interview uit De wereld van Sofie: Waarom Robbe De Hert altijd een handdoek om de schouders draagt? 

De Dikke Delvaux rond "De Witte van Sichem"

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]