dinsdag 15 september 2020
15 september 2020

Wie is de nieuwe VRT-baas Frederik Delaplace?

5 september 2020 — Wie is Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT? Onze altijd ontwapenende Iedereen beroemd-reporter Lidewij Nuitten klopte bij hem aan voor een gesprek. Op welke manier staat Frederik het in leven? En hoe kijkt hij naar de VRT?

Wie is Frederik Delaplace?

“De eerste weken waren alvast super”, zegt Frederik Delaplace, die de tijdens zijn eerste maand als CEO al langsliep bij de redacties van onze radionetten, de productie van Thuis en de nieuwsvloer van VRT NWS. “Ik hoopte een enthousiaste ploeg te vinden en dat is ook het geval. Al klinkt het misschien wat klef, mijn enthousiasme is alleen maar toegenomen.”

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

 

Achter de schermen maakte Frederik Delaplace alvast kennis met het najaarsaanbod dat de Vlaming nu volop aan het ontdekken is op radio, tv en online. “Ik ben zeer blij dat we er in die ondankbare corona-omstandigheden in geslaagd zijn om een rijk aanbod uit te bouwen. Zo kijk ik uit naar de zondagavond, toch de VRT-avond bij uitstek, met het nieuwe seizoen van Undercover en Chateau Planckaert. En er zijn ook wel enkele persoonlijke dada’s zoals Wim Helsen met Winteruur op Canvas en de terugkeer van Duyster bij Studio Brussel. Als ik dan naga wat er allemaal bij komt kijken om programma’s in de huidige omstandigheden te maken, dan begin ik mij de trots van de VRT-medewerkers al eigen te maken.”

De trots die de medewerkers voor de VRT voelen, mogen we nog meer uitstralen."

Frederik Delaplace, CEO van de VRT

Hoe ziet de toekomst van de Vlaamse openbare omroep eruit? “De toekomst is onzeker en ik ga die niet in een vingerknip kunnen veranderen”, antwoordt Frederik open wanneer Lidewij hem ernaar vraagt. “De trots die de medewerkers voor de VRT voelen, mogen we nog meer uitstralen. We zijn vandaag een belangrijke speler in het Vlaamse medialandschap. We maken ongelooflijke tv en radio, we brengen nieuws van een geloofwaardigheid die z’n gelijke niet kent in de markt. Laten we van die kracht uitgaan en ze meenemen in de verandering waar we zoals elk mediabedrijf doorheen moeten.”

Lidewij vraagt zich af of Frederik toch niet wat faalangst heeft. “Nee, misschien zal niet elke keuze de juiste zijn, maar ik ben zeker dat we nog veel meer successen zullen kennen”, klinkt het. “Er is hier zo veel talent in huis. Het is mijn taak om dit talent mee te nemen in alles wat nu gaande is. En om het met een goed Vlaams woord te zeggen, ondervind ik hier heel veel ‘goesting’ om ervoor te gaan.”

Frederik Delaplace te gast in Touché op Radio 1

Lidewij was trouwens niet de enige VRT-collega die Frederik Delaplace aan de tand kon voelen. Friedl’ Lesage heeft Frederik te gast in haar radioprogramma Touché. Daarin ontdekte ze wat de CEO in zijn vrije tijd doet, welke ingrijpende gebeurtenis hij meemaakte op de leeftijd van zeven jaar, wat zijn persoonlijke leuze is en wat hij met André Hazes Jr. en Händel heeft. Het volledige gesprek hoor je morgen om 11 uur op Radio 1. Nadien kan je Touché herbeluisteren via de website en app van Radio 1.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1