dinsdag 15 september 2020
15 september 2020

Raad voor de Journalistiek vindt klacht tegen Spoed 24/7 op Eén gegrond

11 september 2020 — De Raad voor de Journalistiek heeft vandaag een uitspraak gedaan over een aflevering van Spoed 24/7 op Eén. Aanleiding is een klacht tegen een reportage van 28 oktober 2019.

Eén heeft de volgende mededeling van de Raad voor de Journalistiek gepubliceerd:

Klacht De Beuckeleer en Vanstallen tegen VRT – Eén – Spoed 24/7 bij de Raad voor de Journalistiek gegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Django De Beuckeleer en zijn ouders tegen het programma Spoed 24/7 op Eén gegrond verklaard. Klager werd na een val in de Dijle opgenomen op de spoedafdeling van Gasthuisberg in Leuven.

De reportage werd twee jaar en acht maanden later uitgezonden. Bij zijn opname ondertekende klager een toestemmingsformulier, maar het productiehuis maakt niet aannemelijk dat klager op dat moment voldoende geïnformeerde toestemming kon geven. In de volgende fases van het productieproces werd hij telkens door andere medewerkers van het productiehuis gecontacteerd. Hij uitte verschillende keren zijn voorbehoud om de beelden te bekijken en om mee te werken aan de uitzending. Over de vraag of hij toestemming gaf voor uitzending van de beelden, lopen de versies van klager en het productiehuis uiteen. Dat verschil in interpretatie kan volgens de Raad worden toegeschreven aan de telkens wisselende contactpersonen gedurende de lange periode tussen opname en uitzending, waardoor klager gedurende dat proces, met zeer lange tussenpozen, geen vast aanspreekpunt of geen vertrouwenspersoon had voor eventuele bedenkingen of bezwaren. Het productiehuis toont ook niet aan dat een brief over de nakende uitzending naar het juiste adres is verstuurd.

Door de combinatie van al deze elementen is de Raad van oordeel dat onvoldoende omzichtig is omgegaan met de kwetsbare situatie waarin klager zich als slachtoffer van een ongeval bevond. De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.

Dossier: beroepsethiek

Meer over beroepsethiek

Hoe garandeert VRT NWS onpartijdige berichtgeving?

Wat kan en mag op de VRT-nieuwsdienst?

Twee nieuwe VRT-leden zetelen in de Raad voor de Journalistiek

Hoe behandelt VRT ethische vragen en kwesties?

Ruud Hendrickx nieuwe verantwoordelijke programma-ethiek

De VRT bouwt gokreclame af en neemt voortouw met strikter beleid

Klachtenrapport 2020: ‘impact pandemie sterk gevoeld'

Raad voor de Journalistiek vindt klacht tegen Spoed 24/7 op Eén gegrond