dinsdag 06 oktober 2020
06 oktober 2020

Sporza-hoofdredacteur Luc Van Langenhove met pensioen

1 oktober 2020 - Hij reed 35 jaar in dienst van de VRT-sportredactie, maar nu begint Luc Van Langenhove, hoofdredacteur bij Sporza, aan de pensioengerechtigde etappe van zijn leven. 

Luc Van Langenhove

Wie is Luc Van Langenhove?

Een kort verslag van zijn carrière met "analyse" van Peter Vandenbempt.

  • Statistiek: Tijdens een carrière van 35 jaar op de sportredactie was Luc Van Langenhove aanwezig bij o.a. 22 Rondes van Frankrijk en 4 Olympische Spelen.
  • Sleutelmoment: "Het was een parcours vol verrassingen en hoogtepunten, waarvan het omkoopschandaal rond Anderlecht en de wereldtitel van Museeuw er twee waren." 
  • Quote: "Denk na, twijfel, stel jezelf in vraag en wil weten. Krijg je geen antwoord op je vraag, stel meer vragen."

Knetterende radio in de eerste helft van zijn carrière

Carlos De Veene en Luc Van Langenhove

Zoals in elk dynamisch team biedt de transfer van een kopman kansen aan jong talent. Het vertrek van Frank Raes van de radio naar televisie in 1985 was voor Luc Van Langenhove het begin van zijn carrière op de sportredactie.

Luc gaf commentaar bij tal van sportevenementen en -takken, maar is het meest bekend om zijn wielerverslaggeving. Eerst vanop de motor.

Dat stokje gaf hij in 1993 door aan Carl Berteele. Zelf verhuisde Luc naar de commentaarspositie op de radio. Het resultaat knetterde meermaals door uw radio.

"Als commentator zette Luc Van Langenhove de traditie van Jan Wauters voort", blikt Peter Vandenbempt terug. "Hij combineerde net als Jan een brede passie voor sport met een journalistieke benadering. Hij was reporter, zonder supporter te zijn."

"Ook als alle renners al over de finish waren, bleef Luc rondkijken of hij niets gemist had. Hij had de houding van een topjournalist, die ook een grote liefde voor taal had. Ook daarin was hij de opvolger van Jan Wauters. Dat kon hij overgieten met een droge humor, die ik persoonlijk erg kan appreciëren."

Luc Van Langenhove met Pascal Deboosere ( Radio Olympia)

Strenge, maar rechtvaardige ploegleider in de tweede helft

In Luik eindigde de carrière als radiocommentator van Luc Van Langenhove. Alle aandacht ging naar Danilo Di Luca, die Luik-Bastenaken-Luik won in 2007. Het begin van radiostilte voor Luc Van Langenhove. Hij werd de grote baas op de sportredactie.

Zoals het een goede ploegleider betaamt, stond Luc bekend als streng, wijs en rechtvaardig. "Je moest zijn respect winnen", herinnert Vandenbempt zich. "Niet met praatjes, maar met prestaties in je vakgebied."

"Ik herinner me mijn eerste dag op de radioredactie goed. Ik zag Luc van Langenhove binnenkomen, maar hij zag mij niet. Ik herinner me ook een reportage over de studentloop in Leuven, die ik had gemaakt in die beginperiode."

"Ik zat al in de auto naar huis toen die werd uitgezonden. Met zijn afkondiging liet Luc mij - en meteen ook heel Vlaanderen - horen dat hij het eigenlijk een onbelangrijk onderwerp vond. "Een reportage van onze meest studentikoze collega, Peter Vandenbempt, die er per se naartoe wou.""

"Luc kon streng en hard zijn als baas, maar hij probeerde tegelijk mensen te stimuleren en te coachen. De dingen werden op onze redactie benoemd zoals ze waren. Hij was een perfectionist. Voor zichzelf en voor anderen."

"Soms leeft de perceptie dat ik de opvolger ben van Jan Wauters, maar dat is niet waar. Luc Van Langenhove is diegene die al die jaren de normen en standaarden bewaakt heeft op de sportredactie van de VRT."

De collega's van Sporza bedanken Luc voor zijn inzet en wensen hem een verdiend pensioen. 

Pieter De Windt  volgt Luc Van Langenhove op als de nieuwe hoofdredacteur van Sporza.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners