maandag 26 oktober 2020
26 oktober 2020

Radio 1 lanceert documentaire 'Wie was mama?'

26 oktober 2020 – 26 oktober 1984. Sas is 9 jaar en ziet hoe haar vader haar moeder vermoordt. Op straat, op klaarlichte dag. Nu, 36 jaar later kijkt Sas terug naar dat ene moment. Maar ook naar hoe haar leven is gegaan. Opgegroeid in een warm pleeggezin.

Wie was mama?

26 oktober 1984.

Sas is 9 jaar en ziet hoe haar vader haar moeder vermoordt. Op straat, op klaarlichte dag. Nu, 36 jaar later kijkt Sas terug naar dat ene moment. Maar ook naar hoe haar leven is gegaan. Opgegroeid in een warm pleeggezin, met een nieuwe mama en papa. Zonder enig contact met haar biologische vader, noch met zijn familie.

Ze zoekt naar verklaringen voor die moord op haar moeder, met de hulp van dagboeken uit haar kindertijd en gesprekken met al wie haar ouders hebben gekend. Welke confrontaties gaat ze aan? Wie was haar moeder? Radio 1 brengt Sas' verhaal  in Wie was mama?

Ik wil de zwart-witfoto van mama inkleuren."

Sas

Wie was mama? is een documentaire van Eva Moeraert over de impact van jeugdtrauma's op je verdere leven, over de belangrijke rol van ouders en voogden, over verwerken en vergeven. Eva Moeraert maakte eerder de goed onthaalde podcastreeks Waarom.

Ik sta ervan versteld hoe Sas al die jaren dit trauma uit haar kindertijd wist te onderdrukken. En dat terwijl niemand van haar vrienden hier het fijne van wist."

Eva Moeraert

Wie was mama? Op dinsdag 27 oktober te beluisteren in Zandman, via de app van Radio 1, op radio1.be of via een favoriete podcast-app.

Zandman: om 22.00 uur op Radio 1.

Thema gezinsdrama in De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie maakt op dinsdag 27 oktober ook een thema-aflevering over gezinsdrama's en de onverwerkte trauma's die daar vaak mee samenhangen. Hoe kunnen gezinsdrama's eventueel voorkomen worden? Hoe kunnen we daar als samenleving op inzetten?

De Wereld van Sofie: van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur op Radio 1.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen