maandag 16 november 2020
16 november 2020

“De VRT kan artiesten en publiek met elkaar verbinden”

16 november 2020 - De cultuursector gaat gebukt onder de
coronacrisis, voorlopig blijven de zalen leeg. Maar de VRT wil makers steunen en haalt het live-programma De Toots Sessies van stal. “We geven artiesten een dagelijks podium in een van de meest unieke studio’s van het land. Op tv én online.” 

“Het nutteloze gevoel van thuis te zitten, dat was het ergste.” Net voor de eerste opname beschrijft muzikant-zangeres Isolde Lasoen wat de lockdown dit voorjaar met haar heeft gedaan. Nu de gevreesde tweede golf een feit is, haalt VRT het beproefde muziekprogramma De Toots Sessies van stal. Artiesten en bands krijgen de komende weken een platform in de programmatie. Maar deze keer is er ook plaats voor podiumkunsten en andere cultuur. Isolde mag het programma hosten, afwisselend met Thomas Vanderveken en Eva De Roo.

Iets als De Toots Sessies biedt een perspectief aan artiesten, iets om naartoe te werken. Het geeft energie om thuis door te gaan, nieuwe dingen te blijven maken. "

Pianist Jef Neve

Pianist Jef Neve is haar eerste gast. “Er is nood aan initiatieven als deze”, beaamt hij het gevoel van de kersverse presentatrice, terwijl hij zijn partituren op de vleugelpiano klaarlegt. “Iets als De Toots Sessies biedt een perspectief aan artiesten, iets om naartoe te werken. Het geeft energie om thuis door te gaan, nieuwe dingen te blijven maken. En om contact te blijven houden met het publiek. Ja, het blijft raar, omdat het een opname is. Maar tegelijk voel ik hier een klankbord.”

Tijdens de eerste lockdown speelde Jef twee keer per week een live concert dat te volgen was op jefneve-live.com. Dat doet hij vanaf eind deze maand terug, vanuit zijn eigen studio, voor een trouw gehoor. “Maar dit programma is een vorm waarmee ik een breder publiek kan bereiken, en nieuwe content kan aanleveren. Want er zijn nu eenmaal weinig programma’s meer waar livemuziek in aan bod kan komen.”

Luxebeesten

En die bekommernis uit de culturele sector is niet in dovemansoren gevallen. “De VRT kreeg uit verschillende hoeken de vraag of we niets konden doen”, zegt Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas. “Het moest iets worden waar de artiest iets aan heeft, maar de kijker ook. En iets wat haalbaar is, want ook wij zijn beperkt qua mogelijkheden. In De Toots Sessies vallen al die stukjes samen. We geven artiesten een dagelijks podium in een van de meest unieke studio’s van het land. Op tv én online.”

Het moest iets worden waar de artiest iets aan heeft, maar de kijker ook. En iets wat haalbaar is, want ook wij zijn beperkt qua mogelijkheden. In De Toots Sessies vallen al die stukjes samen. "

Olivier Goris, netmanager Eén en Canvas

Het initiatief vertrok bij producer Inne Vandaele. Zij was begin dit jaar al bezig aan een muziekprogramma voor Canvas, met Isolde Lasoen als gastvrouw. “Het weekend voor de lockdown hebben we nog artiesten gevolgd tijdens hun laatste live-concert van het jaar”, vertelt Inne. “Dat is bij mij hard binnengekomen. Plots kwam het besef dat wij toch wat luxebeesten zijn. Ja, wij werken ook hard, maar binnen een veilige omgeving. Muzikanten zijn evenzeer creatieve mensen die gaan voor hun ding. Maar zij worden nu geconfronteerd met de grenzen van wat mag en niet mag. Voor hen is de impact van de coronacrisis veel groter. Ik vond het nodig om hen in deze tijden toch een podium te geven.”

Zes jaar geleden werkte Inne al mee aan een seizoen van De Toots Sessies. “We wisten dus hoe we zo’n programma snel en efficiënt konden maken. Het idee om hier opnieuw sessies op te nemen, is meteen enthousiast opgepikt door alle lagen van de VRT. Zo wordt het programma niet alleen op Canvas, maar diezelfde avond ook op Eén uitgezonden. En deze keer gaan we ook verder dan enkel pop- en rockmuziek. We capteren ook jazz, klassiek of opera, maar ook podiumkunsten. Morgen is er al jeugdtheater, en zo willen we een breed gamma aan cultuur laten zien.”

Wegzappen

Het is een aanzet, vindt Isolde. “Het zou tof zijn mocht dit op termijn nog breder kunnen gaan. Dat De Toots Sessies een soort teaser worden voor de captatie van een heel concert of voorstelling, die dan online bekeken kunnen worden. Maar vandaag het is zeker een staalkaart van datgeen waar een artiest mee bezig is. Maar ook zij die momenteel geen nieuwe plaat te verkopen hebben, missen het podium. Op termijn is er een mentaliteitswijziging nodig, dat cultuur op tv niet louter als promotie moet dienen voor een nieuwe plaat of voorstelling. Te vaak leeft het idee dat de kijker zal wegzappen als er té lang cultuur op het scherm komt. Maar wie zegt dat? Cultuur zou ook een vast onderdeel van het aanbod kunnen worden, net zoals sport. Het publiek is er klaar voor, zij missen ons ook. En dit is een goede, eerste stap.”

Cultuur zou ook een vast onderdeel van het aanbod kunnen worden, net zoals sport. Het publiek is er klaar voor, zij missen ons ook. En dit is een goede, eerste stap.”

Isolde Lasoen

Inne knikt. “Het zijn niet alleen artiesten die nu niets kunnen doen voor publiek, maar er blijft ook een heel publiek op zijn honger zitten. Die twee kunnen we hier verbinden. Dat is de taak van een openbare omroep.”

En dat biedt dus onverwacht ook een nieuwe kans voor Isolde in de rol van presentator. “Corona dwingt me tot onverwachte paden”, lacht ze. “Of ik zenuwachtig ben? Niet echt, maar ik probeer mezelf te zijn. Ik sta als muzikante naast twee super ervaren presentatoren, vooral omdat ik daar enorm veel goesting in heb, niet omdat ik hier een nieuwe carrière ambieer. Trouwens, ik ga ook zelf spelen, samen met Absynthe Minded wanneer zij te gast zijn. Maar die avond ben ik ‘gewoon’ de drummer. Dan mag iemand anders de host zijn.

De Toots Sessies, elke weekdag om 19.45 bij Canvas, na Het journaal laat bij Eén en op vrtnu.be.

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel