donderdag 26 november 2020
26 november 2020

Vlaming heeft meeste vertrouwen in VRT NWS als nieuwsbron

26 november 2020 - De Vlaming plaatst de kanalen van VRT NWS helemaal bovenaan de ranglijst wanneer hen gevraagd wordt naar de meest betrouwbare nieuwsbronnen, zowel voor radio, televisie als online. Dat blijkt uit de resultaten van de nieuwe vertrouwensbarometer die de VRT Studiedienst vorige maand liet uitvoeren.

Vlaggenschip Het journaal © VRT - Lies Willaert

“Oktober was opnieuw een woelige maand. Er was veel nieuws, onder andere over de verstrengde coronamaatregelen. Zeker in tijden van crisis gaan mensen op zoek naar betrouwbaar nieuws, en dan is VRT NWS nog altijd de referentie”, zegt Thijs Vanderhaegen, hoofd van de VRT Studiedienst. “Uit diezelfde vertrouwensbarometer blijkt dat het vertrouwen van de Vlaming in traditionele nieuwsmerken sterk is, ook de private spelers dus. Vooral de kloof met de sociale media is erg groot.” Zo heeft 71 procent van de Vlamingen (veel) vertrouwen in VRTNWS.be als nieuwsbron, voor Facebook ligt dat op amper 14 procent, en voor Twitter op 12 procent.

tabel vergelijking diverse nieuwsmerken

VRT blijft het huis van vertrouwen

De vertrouwensbarometer polste ook naar het vertrouwen in de VRT als instelling. “En dat vertrouwen blijkt nog steeds erg hoog te zijn. 

68 procent van de Vlamingen heeft (veel) vertrouwen in de VRT”, zegt Thijs Vanderhaegen. “Ter vergelijking: vorig jaar was dat vertrouwen 71 procent, in 2015 was dat 67 procent. Over de jaren heen zijn de schommelingen relatief beperkt, zeker als je rekening houdt met de omstandigheden. Je kan dus stellen dat het cliché van ‘de VRT als huis van vertrouwen’ zeker overeind blijft.”

Over de Vertrouwensbarometer: deze online bevraging werd uitgevoerd uitgevoerd ism onafhankelijk onderzoeksbureau Ipsos in de maand oktober bij een representatief staal (N= 1.848) van de Vlaamse bevolking vanaf 16 jaar en ouder.

Dossier: Mediastudie

Meer over Mediastudie

Sterke luistercijfers voor Radio 1, Radio2 blijft de grootste zender van Vlaanderen

Waarom doet VRT aan (media)onderzoek?

MNM is sterkste jongerenzender van Vlaanderen

VRT-podcasts: 3,4 miljoen starts in september

CIM-cijfers: Radio 2 blijft afgetekend marktleider

Goed rapport voor VRT NWS: diversiteit is de regel in berichtgeving

Smartphone en tablet regeren het leven van kinderen

Vlaming vraagt de VRT meer in te zetten op factchecking