woensdag 09 december 2020
09 december 2020

Radio 1 biedt luisterend oor met De LuisterLijn

 9 december 2020 – Op zondagavond 13 december kunnen mensen hun verhaal kwijt bij Annelies Moons en Joris Hessels in De LuisterLijn, een gelegenheidsprogramma van Radio 1 in het kader van De Warmste Week. Dit jaar heeft Radio 1 speciaal aandacht voor het thema 'eenzaamheid'.

De LuisterLijn 078 78 56 80

Een belangrijk deel van de bevolking voelt zich eenzaam. Door corona is dat nog verergerd. Mensen voelen zich geïsoleerd, hebben weinig contact met anderen, kunnen nergens kwijt waar ze mee zitten of hoe ze zich voelen.

Met het laatavondprogramma De LuisterLijn wil Radio 1 mensen een luisterend oor bieden en hen de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ook verhalen van lotgenoten horen, werkt troostend. Want je bent niet alleen eenzaam.

Jan Knudde (nethoofd Radio 1): "Met dit programma maakt Radio 1 de insteek van De Warmste Week concreet. Als pars pro toto toont het hoe belangrijk het is om je beschikbaar op te stellen en – in dit geval – actief te luisteren. Door de verhalen respectvol te delen zorgen we ook voor herkenbaarheid en empathie. Met goedgekozen platen bieden we een sfeer van troost en solidariteit."

Voor Annelies Moons en Joris Hessels is het de eerste keer dat ze voor een programma samenwerken:

Het belang van luisteren kan nauwelijks overschat worden."

Joris Hessels

Joris Hessels: "Eenzaamheid is iets waar ik van ver en dichtbij getuige van ben geweest in de programma's die ik maak. Het belang van luisteren kan nauwelijks overschat worden. Dat dan mogen doen met de warmste stem van Radio 1, Annelies Moons, is een voorrecht. Ik kijk en luister er heel erg naar uit."

Annelies Moons: "Dit jaar is heftig voor iedereen. Dat maakt het nog moeilijker om tegen je omgeving te zeggen dat het niet 'ça va' is. Ik merk het ook bij mezelf. Blij dat we nu plaats vrijmaken voor verhalen over eenzaamheid. Ze vertellen helpt, ze horen ook. Het is een cadeau dat samen met Joris te kunnen doen: hij luistert altijd, op de warmst mogelijke manier."

Blij dat we nu plaats vrijmaken voor verhalen over eenzaamheid. Ze vertellen helpt, ze horen ook."

Annelies Moons

De LuisterLijn: zondag 13 december van 20.30 uur tot middernacht op Radio 1.

Inbellen kan op het nummer 078 78 56 80.
Voor dit programma werkt Radio 1 samen met Tele-Onthaal.

Samen tegen eenzaamheid, met Radio 1

Volgens de meest recente studies zou tot de helft van de bevolking last hebben van eenzaamheid. Dat is het geval bij alleenstaanden en ouderen, maar ook bij jongeren, topsporters, asielzoekers, artiesten, mensen met een beperking, bedrijfsleiders, … Kortom: eenzaamheid slaat toe in alle lagen van de bevolking. Redenen genoeg voor Radio 1 dus om dit als actiethema te kiezen voor De Warmste Week.

Verschillende aspecten van hoe eenzaamheid werkt hoorde je afgelopen week al in De OchtendBylooDe Wereld van Sofie en Nieuwe Feiten. En volgend weekend in Interne Keuken (eenzaamheid & introversie) en Sporza op zondag (jonge topvoetballer).

De Warmste Belcirkel

Een groep mensen waar je regelmatig contact mee hebt, kan heel wat betekenen voor iemand die eenzaam is. Dat is de filosofie van Belcirkels van de Bond zonder Naam. 

Siona, Mirke en Nele van Audiocollectief Schik zijn grote fan. En dus hangen ze deze week zelf ook aan de lijn om naar mensen te luisteren en belcirkels te helpen vormen. Hoe hen dat vergaat kan je volgen op de website en sociale mediakanalen (Instagram, Twitter en Facebook) van Radio 1.

De dames van Schik zijn op donderdag 24 december (de finaledag van De Warmste Week) ook te gast in De Winter van op Radio 1. Hun thema: platen die helpen opbeuren en je van iemand 'cadeau kreeg'.

Dossier: DWW

Meer over DWW

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Warm, warmer, warmst: kom hier alles te weten over De Warmste Week 2023

Vlam mee vanuit de virtuele Ketnet Kermis

'Waakvlammetje' van De Warmste Week schittert in het donker