dinsdag 22 december 2020
22 december 2020

2020 het jaar van... speciale verjaardagen

22 december 2020 - Elk jaar zijn er bijzondere verjaardagen. Dat was in 2020 niet anders. We pikken er enkele uit.. 

De Klaraploeg viert 20 jaar Klara

20 jaar Klara

studio Klara met Stijn Kolacny

Klara werd op 2 december van dit jaar twintig. Het klassieke net van de VRT vierde dat met verzoekplaten van luisteraars. De zender liet hen ook uitgebreid aan het woord. Klara werd voor de gelegenheid dus letterlijk aan de luisteraars cadeau gedaan. En door hen gemaakt.

90 jaar publieke omroep

citaat uit de wet van 18/6/1930 over onpartijdigheid omroep

Met de wet van 18 juni 1930 werd de eerste publieke omroep opgericht: het NIR, de voorloper van de VRT. Op 2 februari 1931 ging het eerste programma in de ether. We vierden dit academiejaar dus 90 jaar publieke omroep. 

Lees onze reeks 90 jaar publieke omroep. https://www.vrt.be/nl/aanbod/historiek/90-jaar-publieke-omroep/  

50 jaar outing Will Ferdy

Eén jaar na de Stonewall-rellen in de VS is zanger/cabaretier Will Ferdy de eerste Bekende Vlaming die zich publiek out als homo. Hij doet dat op 1 augustus 1970 in het radioprogramma Het klaverblad. In december van datzelfde jaar dat hij dat opnieuw in Inspraak 70, deze keer op televisie.

50 jaar Frederik Delaplace

Frederik Delaplace

Op 1 augustus kreeg de VRT een nieuwe CEO. En die werd op 17 december precies een halve eeuw oud. 

Dat verdient… een 

70 jaar Raymond VB Groenewoud

Op 14 februari werd Raymond van het Groenewoud 70. Dat is het hele jaar gevierd bij Radio 2. Om hem te eren, nam er elke maand een andere artiest een nieuwe versie op van een nummer van Raymond. 

Op die manier werd het jubileumjaar 2020 'hét jaar van Raymond' bij Radio 2. Ook de andere netten vierden mee, zoals Eén met een bijzondere documentaire en de verjaardagsweek op Radio 1.

30 jaar Samson en Gert

Samson en Gert VRT 2014 - Frederik Beyens

Al 30 jaar doet de bel het niet. Worden zij die gekomen zijn en zij die niet gekomen zijn proficiat gewenst. En zit er meer in een liedje dan je denkt. Baasje Gert is met Samsonpensioen en dochter Marie heeft de zaak overgenomen. Maar alles begon dus op 2 september 1990, met de allereerste aflevering van de legendarische reeks Samson en Gert

Het was meteen ook de aanzet van het eerste Vlaamse productiehuis dat zijn oorsprong vond in de donkere gangen van de VRT, en dat intussen kon uitgroeien tot een internationale speler in de entertainmentindustrie: Studio 100.

25 jaar Thuis

Ann Pira (Nancy) op de set met een mondmasker op

Het 25e levensjaar van Thuis was heel bewogen. Door de coronaregels moest de productie in maart worden stilgelegd en viel de seizoensfinale vroeger dan verwacht. 

Het huis van Frank en Simonneke in vuur en vlam

Nog erger: het huis waar het op 23 december 1995 klonk – “Bianca, meisje, opstaan” - blijkt afgebrand en niet verzekerd…

60 jaar Sportweekend

Carl Huybrechts vroeger en nu

In de nazomer van 1960 kwam Sportweekend voor het eerst op de buis. Zes decennia Sportweekend, dat zijn bijna 2.500 uur of meer dan 100 dagen non-stop sportverslaggeving op onze schermen. 

In totaal zijn er maar drie programma’s onafgebroken op de Vlaamse televisie geweest. Sportweekend is daar één van. De andere twee zijn Het journaal en Pano(rama)

30 jaar Kampioenen

Op 6 oktober 1990 werd de eerste aflevering van FC De Kampioenen uitgezonden. Dé sitcom der Vlaamse sitcoms is er dus 30. Dat wordt gevierd met een speciale kerstaflevering die je kan zien op op vrijdag 25 december om 20.25 uur op Eén en met audiodescriptie om 20.45 op het kanaal van Ketnet .

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Thuis blijft ook even thuis

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’